tion.ro Web analytics

O asociație cere tichete de 100 de lei pe lună pentru copiii din familii nevoiașe care merg la grădiniță

O asociație cere tichete de 100 de lei pe lună pentru copiii din familii nevoiașe care merg la grădiniță

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
Din 2016, statul român oferă tichete sociale de 50 de lei pe lună pentru a crește prezența copiilor care provin din familii nevoiașe la grădiniță și a reduce astfel riscul de abandon școlar. Reprezentanții Asociației Reality Check cer ca aceste tichete să fie de o sută de lei pe lună, iar acordarea lor să fie simplificată.
Scris de Adrian Panduru - Din 2016, statul român oferă tichete sociale de 50 de lei pe lună pentru a crește prezența copiilor care provin din familii nevoiașe la grădiniță și a reduce astfel riscul de abandon școlar. Reprezentanții Asociației Reality Check cer ca aceste tichete să fie de o sută de lei pe lună, iar acordarea lor să fie simplificată.

Un grup de deputați și senatori a depus în Parlament un proiect de modificare a Legii 248/2015, care își propune să crească numărul copiilor din familii cu venituri reduse care sunt sprijiniți să meargă zi de zi la grădiniță, un proiect dezvoltat la inițiativa Asociației Reality Check, în urma unei analize a modului în care se aplică legea și a consultărilor cu specialiști de la nivel local, județean și național.

Tichetele sociale pentru grădiniță sunt condiționate strict de frecvența copiilor la grădiniță. Tichetele sociale ajută părinții să acopere unele costuri de bază ale educației preșcolare: gustarea zilnică, rechizite sau o pereche de pantofi.

„Dacă înainte de lege, rata medie de prezență la grădiniță a copiilor din familii sărace era sub 50%, în al treilea an 74% dintre copii au avut prezență regulată”, transmit cei de la Reality Check.

Cu toate acestea, mulți părinții încă nu accesează acest stimulent. În anul școlar care tocmai s-a încheiat, în program sunt înscriși cel mult 45.000 de copii din cei 79.000 estimați.

În 2018, Asociația Reality Check a realizat o analiză calitativă comparativă a modului în care se aplică legea într-o serie de localități din țară. Studiul a arătat că pentru ca legea să fie aplicată cu succes trebuie să existe o comunitate tolerantă, unde atât profesorii și/sau asistenții sociali, cât și ceilalți părinți să încurajeze participarea copiilor săraci la grădiniță și să existe cel puțin o instituție publică care să fie motorul implementării legii, care să ajute părinții săraci să își înscrie copiii la grădiniță și să solicite tichetele sociale.

„Din păcate, aceste condiții încă nu sunt îndeplinite în multe localități din țară. Avem o lege cu un potențial foarte mare de a schimba în bine viața copiilor din familii defavorizate, și avem bani alocați de la bugetul de stat pentru ea – însă încă nu reușim, ca stat, să ajungem la toți copiii care au nevoie de ajutor. De aceea, am făcut recomandări pentru simplificarea legii și creșterea atractivității ei și continuăm să lucrăm împreună cu membri ai Parlamentului și cu specialiști din Guvern și autorități publice județene la îmbunătățirea aplicării acestei legi”, a spus Alina Seghedi, președintele Asociației Reality Check.

Printre obstacolele care îngreunează aplicarea legii, Reality Check a identificat faptul că unii părinții foarte săraci și lipsiți de educație fie nu știu de ea, fie nu știu să facă cerere pentru a beneficia de program sau au dificultăți în a obține documentele pe care trebuie să le prezinte la primărie – dacă în aceste comunități profesorii sau asistenții sociali nu consiliază părinții și nu recrutează proactiv copiii pentru grădiniță și pentru înscrierea în program, copiii nu ajung să beneficieze de lege. O altă observație este că valoarea tichetelor sociale (50 de lei pe lună), stabilită în 2010, este prea mică față de costul trimiterii copiilor la grădiniță, în condițiile creșterii constante a inflației, iar pragul de venit stabilit de lege este foarte mic (284 de lei pe membru de familie pe lună) și, odată cu mărirea salariului minim pe economie, multe familii cu venituri reduse nu mai sunt eligibile pentru acest stimulent, deși ar avea nevoie de el pentru a susține prezența constantă a copiilor lor la grădiniță.

Propunerile legislative care au fost depuse în Parlament se referă la schimbarea condițiilor de eligibilitate – de la venit maxim 284 lei pe lună pe membru de familie (acum) la 530 lei/lună pe membru de familie. Se cere și eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul s-ar acorda din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, iar părinții nu ar mai trebui să depună încă un dosar și mărirea cuantumului tichetului social – de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună. Mai mult, cei de la Reality Check cer și introducerea responsabilității primarilor și directorilor de grădinițe de a organiza campanii de informare și înscriere în program, de două ori pe an.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Peste o sută de oameni, la protest în centrul Timișoarei: Fără carantină! Să vină Fritz!

  Mapamond

  Directorul Organizației Mondiale a Sănătății: Pandemia a provocat traume în masă mai mari decât al Doilea Război Mondial

  Sănătate

  Clujul primește mai multe doze de vaccin decât Timișoara, care intră în carantină. Autoritățile au promis altceva

  Sănătate

  Scade iar rata de infectare cu Covid-19 în Timișoara, dar crește în Timiș, duminică, 7 martie

  Ştiri din Timiș

  Covid-19, Timiș, 7 martie: peste 300 de noi infectări din 1.605 teste

  Ştiri din Timiș

  Coronavirus, România: peste 3.000 de infectări noi și aproape 50 de decese

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Cum arată clădirea Teatrului Oravița, cel mai vechi din România, în șantier pentru restaurare

  Eveniment

  Razie pe șoselele din Timiș. Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere și au fost aplicate peste 450 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Aproape 70.000 de oameni vaccinați anti-Covid în Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trasee de drumeție și ture de alergare în vară, în Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici