tion.ro Web analytics

Nu va puteti zugravi casa in orice culoare! Se face regulament pentru cladirile din Timisoara

Gusturile nu se discută, dar se educă. Imobilele din Timişoara nu vor mai fi vopsite la voia întâmplării, doar după bunul plac al proprietarilor, pentru că primăria a pregătit un „regulament privind identitatea cromatică a clădirilor”. S-a stabilit o paletă de culori pentru clădirile istorice şi una pentru cele moderne. Regulamentul urmează să fie aprobat în plenul consiliului local.
Scris de A. Strugariu - Gusturile nu se discută, dar se educă. Imobilele din Timişoara nu vor mai fi vopsite la voia întâmplării, doar după bunul plac al proprietarilor, pentru că primăria a pregătit un „regulament privind identitatea cromatică a clădirilor”. S-a stabilit o paletă de culori pentru clădirile istorice şi una pentru cele moderne. Regulamentul urmează să fie aprobat în plenul consiliului local.

Reprezentanţii municipalităţii au elaborat un Regulament privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara, un proiect de hotărâre în acest sens urmând să fie supus spre aprobare în consiliul local.

Oficialii Primăriei Timişoara spun că ar fi prima autoritate publică din România care elaborează un regulament detaliat de identitate cromatică pentru clădirile situate pe raza administrativ-teritorială a municipiului.

În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecți, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile greşite la clădirile istorice. Rolul acestui regulament este de a elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestui tip de abordare şi chiar în unele cazuri a disconfortului vizual provocat de intervenţii incorecte. Regulamentul cuprinde, în afară de setul de reguli destinat atât clădirilor istorice, cât şi pentru cele situate în alte cartiere decât cele istorice, şi modul în care se reglementează relaţia dintre culoarea faţadei şi celelalte elemente constructive (acoperiş, tâmplărie, elemente de finisaje etc.), modul de avizare al lucrărilor şi sancţiuni în cazul încălcării prevederilor prezentului regulament”, explică reprezentanţii municipalităţii.

Regulamentul interzice colorarea parţială a faţadelor, pentru că în oraş pot fi observate astfel de clădiri, care au doar partea de la parter zugrăvită într-o anumită culoare de exemplu. Interdicţia este valabilă indiferent de zona în care este amplasat imobilul. Proprietarii sunt obligaţi să uniformizeze aspectul cromatic al clădirilor în decurs de 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului.

În cazul clădirilor de zonele istorice, de exemplu, culorile se aleg în funcţie de configuraţia faţadei, respectând elementele decorative specifice. Sunt permise culorile în care clădirile din Timişoara aveau tratate iniţial faţadele: ocru, crem, verde deschis, nuanţe de gri.

În cazul clădirilor din celelalte cartiere ale urbei este interzisă zugrăvirea faţadelor folosind culori „saturate, stridente, închise”. La imobilele cu mai multe de patru nivele se acceptă doar culorile deschise, pastelate. Există o paletă de culori stabilită pentru clădirile istorice şi o paletă pentru celelalte imobile.

Codul de culoare folosit este NCS (Natural Colour System, standard internaţional folosit în producerea vopselurilor”, mai precizează autorităţile locale.

Va exista o Comisie de Estetică Urbană, care va aviza din puncte de vedere estetic proiectele de reabilitare a clădirilor clasate ca monumente, ansamblu sau sit conform Legii 422 din 2001, precum şi „proiectele cromatice deosebite, care trec de regulile impuse” de noul regulament, dar au „o valoare estetică şi urbanistică deosebită”, precizează oficialii primăriei.

Regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Puteţi consulta anexat proiectul de regulament şi paletele de culori.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Dreptul constituțional la avort, eliminat de Curtea Supremă a SUA

  Ştiri din Timiș

  S-a deschis circulația pe un sector nou al Inelului IV, care leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean

  Ştiri din Timiș

  Flight Cinema, târg de antichități și teatru de păpuși la Iulius Town, în acest weekend

  Ştiri din Timiș

  Weekend plin de activități la Buziaș: teatru, degustări de vin și preparate locale

  Ştiri din Timiș

  Andrei Meșter, exclus din USR, își pierde locul în Consiliul Local Timișoara. Va contesta decizia

  Eveniment

  Asistenții maternali care au violat și schingiuit trei frați, în Timiș, băgați la închisoare

  Utile

  VIDEO. Atenție, șoferi! Apare o girație provizorie pe bulevardul Cetății și se schimbă și sensul de circulație

  Ştiri din Timiș

  Studiu SAR: Timișoara excelează la capitolul transport public, dar nu stă la fel de bine cu gestionarea deșeurilor

  Eveniment

  Reținut pentru 24 de ore pentru că s-a apropiat prea tare de soție, încălcând ordinul de protecție, la Moșnița Nouă

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Asfaltarea unei străzi din Dumbrăvița, misiune imposibilă. Praful, o adevărată problemă pentru locuitori

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici