tion.ro Web analytics

Mitropolitul Banatului, binecuvântare la început de an școlar: „Hristos trebuie să fie acceptat ca Dascăl sau Pedagog în școlile noastre românești”

De Adrian Panduru

Mitropolitul Banatului, binecuvântare la început de an școlar: „Hristos trebuie să fie acceptat ca Dascăl sau Pedagog în școlile noastre românești”

Reactualizat la:
La început de an școlar, în plină pandemie de Covid-19, mitropolitul Banatului ÎPS Ioan transmite elevilor, părinților, învățătorilor și profesorilor binecuvântarea sa. „Hristos trebuie să fie acceptat ca Dascăl sau Pedagog în școlile noastre românești”, transmite ÎPS Ioan.
Scris de Adrian Panduru - La început de an școlar, în plină pandemie de Covid-19, mitropolitul Banatului ÎPS Ioan transmite elevilor, părinților, învățătorilor și profesorilor binecuvântarea sa. „Hristos trebuie să fie acceptat ca Dascăl sau Pedagog în școlile noastre românești”, transmite ÎPS Ioan.

În 14 septembrie începe anul școlar în plină pandemie de coronavirus. Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan binecuvântează „cu harul lui Dumnezeu și prin lucrarea Preasfântului Duh pe toți elevii, părinții, învățătorii și profesorii din învățământul preuniversitar, la începutul anului școlar 2020-2021”.

„Copiii îl iubesc mai mult pe Dumnezeu decât Îl iubim noi, oamenii mari, de aceea și rugăciunile copiilor sunt ascultate de către Dumnezeu. Și fericită este mama care, din fragedă pruncie, îi împreunează mâinile copilului, îl pune în genunchi, dimineața și la apusul soarelui, învățându-l o rugăciune către Bunul Dumnezeu! De aceea Dumnezeu Se descoperă copiilor, pentru că ei au ochii, mintea și inima curate. Iată că acești copii nu cer semne, nu cer minuni, pentru că ei, dacă trăiesc în curăție, în sfințenie, Îl văd mai îndeaproape pe Dumnezeu care este acolo în mijlocul lor, este chiar în jocul lor. O carte este o casă a Logosului, este o casă zidită din cuvinte. În acest sens, copiii scriu cu inima, nu cu condeiul la școală. Elevii trebuie nu doar să trăiască în aceste case, ci și să le construiască, să zidească ei înșiși lăcașuri din cuvânt.

Astfel, participarea preoților la fiecare deschidere a noului an școlar reprezintă, în fapt, o „sfințire a cărții”, iar nu numai o sfințire a timpului și a spațiului destinat cunoașterii în școală. Preoții noștri găsesc, an de an, în școlile noastre o lumină aprinsă, un foc sacru, o candelă aprinsă a culturii noastre românești, prin care se oferă lumină din lumină minților aflate pe tărâmul cunoașterii. Hristos ne-a lăsat, aici, această candelă aprinsă, din care să luăm și noi lumină și s-o oferim elevilor, dacă vrem să avem o generație a luminii și nu a întunericului. De aceea, Hristos trebuie să fie acceptat ca Dascăl sau Pedagog în școlile noastre românești”, transmite ÎPS Ioan în mesajul său de binecuvântare.

ÎPS Ioan remarcă faptul că „în situația pandemică de astăzi, omul a descoperit, pe lângă frica de ceva din lume, și frica de golul lumii”.

„Societatea de astăzi trebuie să se întrebe: Ce fel de om dorește să lase în urma ei? Un om al fatalismului sau o societate care privește dincolo de asfințitul soarelui. În situația pandemică de astăzi, omul a descoperit, pe lângă frica de ceva din lume, și frica de golul lumii, adică de a se confunda în lume. Prima este frica de a pierde ceva din lume – a nu pierde prilejurile de plăcere care l-ar întoarce la intimitatea sa, la trăirea prin sine însuși. Cea din urmă frică, aceea de a fi înecat în lume, îi revelează, însă, caracterul său de ființă spirituală făcută pentru legătura cu Dumnezeu. În frica de Dumnezeu deci se manifestă conștiința destinului nostru etern de a nu ne asimila cu lumea, perspectiva pierderii totale în ea.

Libertatea de conștiință și de exprimare religioasă, garantată de Constituția României, creează cadrul legal de împărtășire a valorilor morale tinerilor. În cadrul instituțional al școlii, fiind prevăzută o oră de religie pe săptămână, se dă posibilitatea școlarilor de a cunoaște aspecte din realitatea creației și a mânturii omului. Clasa devine pentru o oră biserică, devine casă a lui Dumnezeu, în care El coboară cu sfinții Săi. Din păcate, unii părinți își condamnă copiii la necunoașterea lui Dumnezeu și la împărțirea lor în creștini și atei încă din timpul școlii. Bunul Dumnezeu să întoarcă din țări îndepărtate pe părinții copiilor din țara aceasta ca să-și crească pruncii în iubirea Lui.

Trebuie să cunoaștem, să știm ce este lumina. În fața unui izvor bem apă în mod diferit, proporțional cu setea noastră. Același lucru este și aici, pe cât Îl iubim pe Dumnezeu, pe atât Îl și luăm. Întreaga viață va trebui să ne întrebăm: <<Am primit oare Duhul Sfânt?>> (FA 19, 2). Aici este descoperirea sau trezirea sinelui, pe care îl simt sau nu, El există, este sinele meu, este Dumnezeul meu”, transmite mitropolitul Banatului.

17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Baluba says:

  Un pedagog de shcoala noua

 2. Boca CANe sfint says:

  Dumnezeii Matii de boica SECURISTA
  M.A.R.s la extinctor cu voi !!
  ORSOVA rule 🙂

  • hagia sophia says:

   Lumea fara Hristos moare,incet dar sigur.Priviti catre apus,unde L-au lepadat din vietile lor,ma refer dpdv spiritual,fiindca omul e in primul rand fiinta spirituala.Dar suntem la jumatatea veacului al8lea de la Adam,pentru cine cunoaste ,pentru restul, dormiti in continuare ca o faceti bine.

   • Inginer Isus Hristos says:

    In apus, in America in principal, sunt cele mai mari cuiburi de pocaiti din lume, care mai ca nu isi tatueaza numele de isus pe frunte.
    Tu pur si simplu nu intelegi lumea in care traiesti, vorbesti asa ca sa aerisesti dintii

  • Boro-mir says:

   Ai auzit si tu de securisti…desi nu erai nascut pe vremea lor…toti ineptii sau sentinte acum…..

 3. Anonim says:

  Libertatea de exprimare religioasă? Am văzut ora de religie, dar acolo se promovează doar ortodoxia! Unde sunt celelalte religii?
  Fățarnicie fără margini! De asta nu îmi voi lăsa copii sa participe la astfel de ore!

 4. dinu says:

  Cica preotii sfintesc cartea. Daca ar sti ce-i aia carte ar blestema-o.

  • Yycre cu ceapa says:

   Dimmule, parerea mea este ca preotii stiu tot ce-i scris in cartea lor. Inclusiv la numeri 31. Problema este ca nu le pasa atat timp cat au investit o groaza de timp si efort in a se pregati pentru o meserie din care stiu ca pot castiga bani multi frecand buha.

 5. @Boca : says:

  ți-ai făcut testul Covid ?! Ce-ai scris, e una din simptome !!!

 6. MirceaR says:

  Ora de religie este de fapt ora de istoria religiei. Doar traim într-un stat laic, nu?

 7. Inginer Isus Hristos says:

  ce mizerie sinistra

 8. Yycre cu ceapa says:

  Dumbledore?

 9. Rareș says:

  L-am văzut pe acest mitropolit la o conferință la Academia Română. A ținut un discurs istoric impecabil. Îl apreciez mult!
  Apoi am aflat că de când a venit mitropolit aici (4-5 ani), a făcut nenumărate case săracilor și a ajutat foarte mult sistemul sanitar cu aparatură de ultimă generație.
  Ar fi bine dacă toți ceilalți ierarhi ai BOR ar fi ca acest om.
  Modest și aplecat spre cei în necaz.

 10. Banater says:

  Il acceptam daca ia titularizarea doar!

 11. Neica nimeni says:

  Cine l-ar intalnit pe acest om, realizează că are o minte luminată și un suflet milostiv. Eu unul îi voi spune frate și nu îl voi îngreuna cu titluri căci în smerenie își va primi mântuirea.
  Păcat că ascultăm mai mult de diavolii care ne conduc și aproape deloc de Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ne vrea liberi, diavolii ăștia ne vor închide din nou imediat după vot.

 12. hmmmm...? says:

  mai bine nu.

 13. Ştirile judeţului Timiş

  Timiș: 40 de amenzi, într-o singură zi, pentru cei care nu respectă măsurile de protecție antiCovid
  Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai altor instituții, au desfășurat controale antiCovid în Timiș, pentru verificarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Au aplicat 40 de amenzi în 24 de ore. 2

  Sănătate

  Focarele de Covid-19 din Timiș
  În Timiș sunt 10 focare de coronavirus, duminică, 20 septembrie, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP).

  Sănătate

  Liceul Teologic Penticostal Logos Timișoara va funcționa în scenariul roșu. Cinci cadre didactice au Covid-19
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit duminică la Prefectura Timiș, a luat Hotărârea privind schimbarea scenariului pentru desfășurarea cursurilor la Liceul Teologic Penticostal Logos din Timișoara, după ce aici au fost depistate, acum două zile, cinci cadre didactice cu coronavirus. Elevii vor învăța online.

  Sănătate

  Localitățile din Timiș unde au fost depistate noi cazuri de Covid-19
  În Timiș, 57 de persoane au fost depistate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, cele mai multe în Timișoara – 32.

  Sănătate

  România, Covid-19: peste 1.200 de cazuri noi și 33 de decese. Timiș: 57 de persoane depistate cu SARS-Cov2, în 24 de ore
  Peste 1.200 de cazuri noi de Covid-19 au fost depistate în România, în ultimele 24 de ore, în urma prelucrării a 13.391 teste. În Timiș au fost depistate 57 de cazuri noi și a avut loc un deces al unei persoane infectate cu Covid-19. În România au murit, de sâmbătă până duminică, 33 de oameni infectați cu Covid-19.

  Ştirile judeţului Timiş

  Peste 300 de voluntari au zugrăvit 30 de case dintr-o localitate din Timiș, în trei zile
  Nu mai puțin de 30 de case au fost zugrăvite, în doar 3 zile, de peste 300 de voluntari din Timiș. A doua ediția a Color the Village (Colorează Satul) a adus la Racovița sute de voluntari, care au răspuns apelului asociației Acasă în Banat și au dat culoare acestui sat. 4

  Eveniment

  Două anexe ale unei case din Timișoara, cuprinse de flăcări. Pompierii încă lucrează la stingerea incendiului
  Intervenție a pompierilor în dimineața zilei de duminică, pe strada Mărginenilor din Timișoara. Două anexe gospodărești au fost cuprinse de flăcări. 3

  Ştirile judeţului Timiş

  Redescoperiți gustul Banatului de altădată cu rețete online: supă de varză cu costiță, gogoși, colăcei cu mere
  Puteți redescoperi gustul Banatului de altădată, cu rețete vechi, de la „Kraut Suppe mit Speck” la „krumpli leves”. Rețetele sunt recuperate printr-un proiect gastronomic care are loc online. Le puteți prepara. Sunt la un click distanță... 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.