Conform reprezentanților RAR, în județul Timiș au fost verificate, anul trecut, 2.318 vehicule. Dintre acestea, 22,56% prezentau diferite probleme tehnice sau legate de acte și patru prezentau pericol iminent de accident.
Din totalul autovehiculelor oprite, în 2,51% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 2,3% aveau ITP fals, expirat sau anulat.
Astfel, în urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în Timiș au fost aplicate 542 de amenzi contravenționale și au fost retrase 465 de certificate de înmatriculare.
În situația în care una dintre măsurile luate este reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.
„Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, au transmis reprezentații RAR.
La nivel național, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în anul 2024, 89.520 de vehicule.
În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 40,01% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.
Cele mai multe neconformități au fost constatate la:
- instalația electrică de iluminare-semnalizare (24,51%);
- emisiile poluante (18,91%);
- punți, jante, anvelope și suspensie (11,29%);
- vizibilitate (11,23%);
- șasiu și elemente atașate șasiului (10,40%).
Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,12% dintre vehiculele controlate şi în 1,68% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie.
În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 6.380 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 5.522 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.
Aproximativ 2,2% dintre vehiculele verificate în toată țara prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.
În urma controalelor mixte desfășurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2024, au fost aplicate 27.032 de sancțiuni, au fost retrase 22.892 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 341 de vehicule și 304 ITP-uri au fost anulate.
Trimite articolul
XÎn rezumat se specifică: 40% dintre autovehiculele verificate aveau deficiențe tehnice majore sau periculoase. Din conținut reiese: neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,12% dintre vehiculele controlate şi în 1,68% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. Astea sunt deficiențe tehnice majore sau periculoase. Restul sunt de umplutură ca să impresionați cu 40% și cât de gravă e situația …. inventată de altfel, nu reală.
Sefii de la RAR sunt pusi politic, desi politicul nu ar avea ce cauta in ceva pur tehnic. Politicul vrea sa scape de masinile vechi, sa ne bage pe gat plastice, masinute pe baterii, si in consecinta incepe persecutia posesorilor de masini vechi. Cica vor excrocii sa bage taxe, ITP la 6 luni si alte magarii. Baga ITP la nr. de km nu la timp.
Vreau statistica cu accidente provocate de defectiuni tehnice. ZERO.
cei mai periculosi sunt politistii care instaleaza radare foto fara aprobarea noastra a cetatenilor. asa ca, sunteti idioti daca doriti sa comentati acesti articol.
-
Este una dintre cele mai bune masuri luate de politia romana.Daca ar fi după noi cetățenii, jungla ar fi mediul ideal de convietuire.
Dar ma gandesc ca itp aveau. Acolo la verificari tehnic nu se fac controale, nu? ca de acolo pleaca tot.
Despre drumurile pericol pe cand vom citi o statistica si un articol ?
40% au gasit ei..plus pe soferi cine ii verifica? multi cretini pe strazi