tion.ro Web analytics

Liceul Lenau vs. Colegiul Ion Mincu. Primaria Timisoara desfiinteaza un liceu vechi de 50 de ani

Liceul Lenau vs. Colegiul Ion Mincu. Primaria Timisoara desfiinteaza un liceu vechi de 50 de ani

<p>Foto: arhiva</p>
Reactualizat la:
Colegiul Tehnic „Ion Mincu” devine istorie. Consiliul Local Timișoara a decis „divizarea totală” a primului liceu cu profil de arhitectură din Timișoara, care anul viitor împlinește 50 de ani de la funcționare, așa că municipalitatea mută toate clasele la alte școli, iar în spațiile în care funcționează „Ion Mincu” mută elevii de la Liceul Lenau.
Scris de Roxana Deaconescu - Colegiul Tehnic „Ion Mincu” devine istorie. Consiliul Local Timișoara a decis „divizarea totală” a primului liceu cu profil de arhitectură din Timișoara, care anul viitor împlinește 50 de ani de la funcționare, așa că municipalitatea mută toate clasele la alte școli, iar în spațiile în care funcționează „Ion Mincu” mută elevii de la Liceul Lenau.

Consilierii locali au fost de acord, marți, cu „reorganizarea prin divizare totală a Colegiului Tehnic «Ion Mincu», cu învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional”. Astfel, clasele primare și gimnaziale, care funcționează pe str. Ulmului nr. 2, vor fi preluate de Școala Gimnazială nr. 24; clasele cu profil tehnologic, care funcționează pe strada Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Colegiul Tehnic «Emanuil Ungureanu»; cele cu profil de arhitectură, care funcționează pe strada Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Liceul de Arte Plastice, care va avea sediul pe strada Lorena nr. 35; clasele cu profil de construcții, care funcționează pe strada Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Colegiul Tehnic de Vest.

Ce se întâmplă cu spațiile colegiului propus spre desființare? Ajung la Liceul „Nikolaus Lenau”. Hotărârea adoptată marți de aleșii locali spune că, „în imobilele rămase disponibile de pe str. Gheorghe Lazăr nr. 20, se vor extinde activitățile pe același nivel de învățământ ale Liceului Teoretic «Nikolaus Lenau»”.

Practic, primăria desființează Colegiul Tehnic „Ion Mincu” pentru a nu mai plăti chirie către RATT. Lucru recunoscut și în expunerea de motive ce însoțește hotărârea nou adoptată.

„În scopul eficientizării utilizării resurselor financiare, materiale și umane, precum și a încadrării în sumele alocate, costul mediu pe elev, față de rețeaua școlară aferentă anului școlar 2017/2018, în anul școlar 2018/2019 se propune reorganizarea, prin divizare totală, a Colegiului Tehnic «Ion Mincu». Această propunere de reorganizare a Colegiului Tehnic «Ion Mincu» se face în scopul extinderii activității pe același nivel de învățământ ale Liceului Teoretic «Nikolaus Lenau». Astfel, se renunță la spațiul situat pe Intrarea Doinei nr. 2, spațiu închiriat de la Regia Autonomă de Transport Timișoara, cu o chirie de 3.062,4 euro / lună, fără TVA, care se asigură de la bugetul local, și la spațiul din căminul internat situat pe strada Iosif Nemoianu nr. 5, care nu îndeplinește condițiile de obținere a autorizației ISU”, explică reprezentanții municipalității.

În zadar a încercat directorul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” să le explice consilierilor locali, la ședința de marți, cât de important este liceul pentru Timișoara: „sunt director de 25 de ani al liceului. În 2013, colegiul s-a mărit, noi am reușit prin comasare să ne integrăm în bugetul pe care îl avem, nu cheltuim zadarnic resursele primăriei. Prin proiectele europene pe care le-am depus am atras aproape 2 milioane de euro, am început acum două proiecte Erasmus… în acest an ne pregătim să sărbătorim 50 de ani de la înființare”.

Directorul Ionel Dima susține că nimeni nu a vorbit cu el despre decizia de desființare a liceului.

„Se propune, de fapt, desființarea acestui liceu. Nu știu cu ce vom rămâne. Vor să mute copiii de la Lenau în clădirea noastră. Nu scrie niciunde în proiectul de hotărâre ce se va întâmpla cu elevii de la Mincu. Nu văd niciun motiv pentru a muta elevii noștri la alt liceu. De ce nu se mută elevii de la Lenau la Ungureanu? Liceul Ungureanu nu este liceu tehnic, are economic, patru clase. Despre ce vorbim? Toate liceele au mai multe clase. Arhitectura există la acest liceu din 1970. Nu este invenția noastră, este a doua școală din țară care are acest profil. Nu am avut acces la alte informații, doar ce am spicuit din motivația proiectului. Nu a vorbit nimeni cu mine. Am vorbit cu inspectorul școlar general Aura Danielescu, care mi-a spus că este problema primăriei. Nu știu dacă mai rămâne ceva la acest liceu. Dispare de pe hartă Liceul Ion Mincu, se poate fuziona cu alte școli. Avem 1.000 de elevi de la clasa pregătitoare, la liceu. 600 de liceu. Astă vară, la bacalaureat am avut rată de promovare 41% și 30% în toamnă. Printre liceele tehnice am fost printre cei mai buni. Am fost pe podium. Nu știm de ce s-a ales această soluție. E absurd ce se întâmplă. De aceea nu mi-am adus nici colegii, au vrut să vină toți, ca grup de presiune, dar am zis că suntem oameni civilizați”, ne-a explicat Dima.

Pe de altă parte, viceprimarul Dan Diaconu susține că sunt suficiente școli în acea zonă și că problema a fost gândită rațional.

„Sunt mai multe motive pentru care propunem acest lucru. Pe de o parte, pornind de la ciclul primar și cel gimnazial, în cadrul Liceului «Mincu» desfășurându-și activitatea Școala Generală 26, unde, în această perioadă au avut mari scăderi de efectiv de elevi, poate din cauza alăturării de Colegiul «Mincu». Avem două școli în aceeași zonă, Școala 24 și Școala 26. La Școala 24 se ajunge, în curând, la trei schimburi, nu două. Școala 26 are un număr sensibil mai mic de clase, într-un patrimoniu sensibil mai mare. Considerăm că prestigiul Școlii Generale 24, care atrage elevi, poate influența pozitiv și Școala 26, acesta fiind motivul comasării. Pe zona vocațională, clasele de arhitectură ar urma să funcționeze la Liceul de Arte Plastice, ambele profile fiind vocaționale. De asemenea, ele fiind apropiate din punctul de vedere al multor materii, rezolvând, astfel, și felul în care se desfășoară activitatea la «Tănăsescu», într-un spațiu foarte mare, dar foarte potrivit pentru ambele profile. Clasele de electronică ar urma să meargă la «Ungureanu», acolo unde există deja o tradiție și un număr mare de clase de același tip, iar clasele de construcții vor merge la Colegiul Tehnic de Vest”, ne-a spus Diaconu.

După votul dat de consilierii locali urmează ca primăria să obțină avizul pentru divizarea totală de la Inspectoratul Școlar Timiș.

Colegiul Tehnic „Ion Mincu” funcționează în formula actuală din 2013, când au fost comasate aici și fostul liceu de poștă, și Școala Gimnazială 26. „Ion Mincu” a fost primul liceu cu profil de arhitectură din Timișoara, deschizându-și porțile în anul 1968.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Doi bărbați din Timiș și alte patru persoane infectate cu COVID-19 au murit
  Doi bărbați din județul Timiș, infectați cu coronavirus, se numără printre ultimele victime făcute de coronavirus. Bilanțul victimelor ajunge la 1216.

  Eveniment

  Tânără din Africa descoperită moartă într-o cameră de cămin, în Complexul Studențesc din Timișoara. După două apeluri la 112, în zile diferite
  Descoperire macabră în căminul 15 din Complexul Studențesc din Timișoara. Medicii de la ambulanță și pompierii au găsit o tânără de 24 de ani decedată. Totul după ce iubitul ei a sunat de două ori de peste hotare la 112 pentru a anunța că fata se simte rău. Ambulanța privată care a intervenit inițial la caz a plecat pentru că tânăra... nu a răspuns la ușă. 4

  România

  Cum va fi luată temperatura la intrarea într-un spațiu închis, pe perioada pandemiei
  Ministerul Sănătății transmite că triajul epidemiologic se aplică obligatoriu în cadrul instituțiilor sau autorităților publice, operatorilor economici etc. Cum trebuie luată temperatura la intrarea într-un spațiu închis, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Încă o promisiune de la București: bază sportivă de amploare în orașul Buziaș
  Curg promisiunile de la București pentru baze sportive în Timiș. Pe lista sinteză a obiectivelor de investiții a Companiei Naționale de Investiții a fost trecută o bază sportivă în orașul Buziaș. Ar urma să aibă două terenuri de fotbal și ar costa 1,6 milioane de euro.

  Ştirile judeţului Timiş

  Pentru protejarea sănătății clienților, Enel oferă clienților o multitudine de modalități de plată și canale de comunicare
  ADVERTORIAL. Sănătatea și siguranța clienților, a angajaților și a comunităților în care activează reprezintă una dintre principalele preocupări ale companiilor Enel din România.

  Ştirile judeţului Timiş

  Bani din bugetul local pentru iluminarea clădirilor private renovate din Piața Unirii. E un premiu de la primărie
  Reprezentanții Primăriei Timișoara vor să ilumineze arhitectural clădirile private renovate din Piața Unirii, dar și pe cele din Piața Victoriei. Este, de fapt, un premiu pentru timișorenii care au investit să facă fațadele imobilelor în care locuiesc sau pe care le dețin. Dacă există cadru legal pentru acest lucru nu se știe încă. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Grindeanu dă semnale că s-ar întoarce în politică: Voi susține și mă voi implica într-un proiect serios
  Fostul premier Sorin Grindeanu, actual președinte al ANCOM, a dat, marți, un semnal că ar fi dispus să se întoarcă în politică. 6

  Ştirile judeţului Timiş

  UPDATE. A fost emis un nou cod galben de ploi în Timiș și alte trei județe din vestul țării
  Avertizare de ultimă oră emisă de meteorologi, pentru Timiș și alte trei județe din vestul țării. Vremea continuă să fie instabilă, astfel că a fost emis un nou cod galben. UPDATE Cod galben prelungit în Timiș. 30 de localități sunt afectate

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.