tion.ro Web analytics

Judetul Timis, lasat din nou la coada de Guvern. Timisoara nici nu exista pe lista alocarilor de bani

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Jale mare în judeţul Timiş, după ce Guvernul a publicat hotărârea prin care alocă diverse sume consiliilor judeţene şi localităţilor. Ca de obicei, Timişoara nu există pe listă, iar Consiliul Judeţean Timiş primeşte de zece ori mai puţini bani decât anul trecut. Spre comparaţie, judeţul Teleorman, de unde vine vicepremierul Liviu Dragnea, unul din semnatarii Hotărârii de Guvern, primeşte 111 milioane de lei din sumele defalcate din TVA, în timp ce judeţul Timiş exact... zero lei.
Scris de B.A.M - Jale mare în judeţul Timiş, după ce Guvernul a publicat hotărârea prin care alocă diverse sume consiliilor judeţene şi localităţilor. Ca de obicei, Timişoara nu există pe listă, iar Consiliul Judeţean Timiş primeşte de zece ori mai puţini bani decât anul trecut. Spre comparaţie, judeţul Teleorman, de unde vine vicepremierul Liviu Dragnea, unul din semnatarii Hotărârii de Guvern, primeşte 111 milioane de lei din sumele defalcate din TVA, în timp ce judeţul Timiş exact... zero lei.

Guvernul a aprobat pe 14 ianuarie Hotărârea privind „repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale”. Hotărârea Guvernului ar putea să se redenumească simplu Robin Hood, deoarece judeţul Timiş, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat din România (şi implicit Timişoara) a fost furat ca în codru.

Mai exact, suma totală împărţită judeţelor prin această Hotărâre de Guvern este de 4,4 miliarde de lei. Din aceşti bani, în total, în judeţul Timiş ajung puţin peste 92 de milioane de lei, adică undeva în jurul procentului de 2 la sută din suma totală.

Spre comparaţie, judeţe mult mai mici decât Timiş, cum ar fi Bacău sau Teleorman, primesc sume consistente. Astfel, Teleorman, judeţul de suflet al vicepremierului Liviu Dragnea, primeşte în total peste 142 de milioane de lei, judeţul Bacău – peste 105 milioane de lei, iar Botoşani – tot peste 142 de milioane de lei. Iar lista continuă cam în aceleaşi ton.

Mai interesant este că judeţul Timiş nu a primit niciun leu din sumele defalcate din TVA, în condiţiile în care este în topul contributorilor la bugetul de stat exact pe acest criteriu. Tot judeţul Timiş este în top şi în ceea ce priveşte sumele colectate din impozitul pe venit, ştiut fiind faptul că şomajul este extrem de mic.

Revoltă în rândul primarilor din Timiș

Interesant este şi cum a fost repartizată suma alocată judeţului pe unităţi administrativ-teritoriale. Astfel, Timişoara nu a primit niciun leu, ca şi alte 36 de oraşe şi comune. Asta în timp ce localităţi cu 300-600 de locuitori din judeţ au primit mai mulţi bani decât în ultimii zece ani la un loc. Spre exemplu, Pietroasa a primit 1,2 milioane de lei, Ohaba Lungă – 1,1 milioane de lei, iar Fârdea, peste un milion de lei.

Se pare că algoritmul folosit de cei de la Bucureşti a fost de a lua de la cei care au colectat bani din taxe şi impozite şi de a da celor mai leneşi, susţin unii dintre primarii care nu au primit bani.

„Lenauheim nu a primit niciun leu de la această frumoasă hotărâre a Guvernului României. Din informațiile pe care le am nici de la Ministerul Finanțelor nu vom primi sumele pe care le-am primit anul trecut, deci nu știu cum ne vom descurca. Așteptăm și noi să ne vină sumele de la Trezorerie și să vedem cum putem face un buget, un buget care trebuie să asigure 200 de locuințe, cu 20 de kilometri de străzi neasfaltate, fără canalizate, e foarte greu să ne descurcăm cu sumele astea. (…) Riscăm să intrăm într-un blocaj la nivelul primăriei, clar că vom intra într-un blocaj. Față de anul trecut sumele sunt diminuate cu cel puțin 40%. Anul trecut, repartizat de Consiliul Județean am primit 420.000 de lei și acum nimic”, a spus primarul din Lenauheim, Ilie Suciu.

Revoltat s-a arătat şi consilierul judeţean PNL Marius Martinescu, care susţine că această sumă reprezintă un minim istoric pentru judeţul Timiş.

„A fost o surpriză pentru majoritatea ordonatorilor de credite și cred că ea vine din dorința neprecupețită de a centraliza absolut totul din punct de vedere financiar. Niciun ban nu poate să plece în teritoriu sau să fie utilizat în teritoriu, dacă nu este aprobat de București. Este din nou o palmă dată județului Timiș și altor județe care sunt contribuabili însemnați la nivel național. Este o palmă dată descentralizării și autonomiei financiare prevăzute de legea finanțelor publice locale, este o anulare a prevederilor acestor legi. Foarte grav este că județul Timiș pierde 18 milioane de lei prin această repartiție și cred că domnul Bojin de data aceasta va avea acea voce autoritară care va putea schimba această hotărâre a Guvernului în așa fel încât Timișul să fie la locul pe care îl merită, loc pe care l-a promis în campania electorală. Niciun obiectiv major de investiții al județului Timiș nu poate fi atacat în 2015, niciuna dintre promisiunile de campanie nu pot fi asigurate ca și finanțare din acest buget. Ba din contră, o parte însemnată din acel credit de 200 milioane de lei al CJ Timiș, 120 de milioane sunt prevăzute ca utilizare în reparația drumurilor, în modernizarea drumurilor din județ, în fel de fel de lucrări de mai mică importanță. (…)Și mai mulți bani se duc (în alte judeţe decât Timiş – n.r.). Până acum se duceau mulți acum și mai mulți. Sunt aceleași județe din partea Olteniei, din partea Moldovei, din partea unor baroni PSD care influențează decisiv Consiliul Județean Timiș a primit 2,5 milioane de lei, față de 21,5 cât a primit în anul 2014. Este extrem de puțin și acest lucru al trebui să-l determine pe șeful Consiliului Județean să ia o atitudine extrem de fermă față de Guvern”, a spus Martinescu.

În opinia primarului din Lenauheim, repartizarea de la Bucureşti a banilor pentru comune este „o prostie mai mare” decât modul în care se făcea până acum, prin consiliile judeţene.

„O idee destul de rea pentru noi, comunele. (…) În urma bugetelor din anii trecuți alocările erau de aproximativ 400.000 – 500.000 de lei, acum m-am trezit fără niciun leu. Acest lucru nu mi se pare normal. (…) În data de 16 ianuarie ne-am trezit și cu hotărârea data și publicată în Monitorul Oficial. Pe județul Timiș sunt 37 de unități administrative care nu au primit deloc sume și sunt multe administrații locale care au primit peste nevoile lor. În trecut aceste sume era alocate de Consiliul Județean, ne-am bucurat în prima fază că nu vom mai avea dinspre CJ repartizarea acestor sume dar ne-am trezit cu altă prostie mai mare decât cea făcută la nivel local”, a mai spus Suciu.

Suma mică repartizată judeţului Timiş a luat prin surprindere şi conducerea Consiliului Judeţean, care face parte din partidul aflat la Guvernare şi care a început să dea telefoane la Bucureşti pentru a afla ce s-a întâmplat. Liderii judeţeni spun însă că o schimbare a acestor sume este imposibil de efectuat, deoarece algoritmul folosit este aprobat prin lege, iar decizia aparţine Guvernului. Aşa că nu ne-a mai rămas decât să sperăm într-o eventuală rectificare bugetară, care ar urma să vină abia pe la jumătatea acestui an.

„Sunt nişte formule mai complicate puţin şi sunt în funcţie de anumite ponderi, de ceea ce înseamnă gradul de colectare. Dar toate repartiţiile se dau prin Hotărâre de Guvern şi se repartizează prin decizia directorului de la Finanţe. Deci atribuţii la nivelul Consiliului Judeţean nu sunt. Este adevărat, suma s-a diminuat şi pentru Consiliul Judeţean Timiş (de zece ori, de la 21,5 milioane de lei, la 2,5 milioane de lei – n.r.). Am întrebat la Bucureşti. Este însă o Hotărâre de Guvern, procedura s-a stabilit prin Legea bugetului de stat, este cam greu să modificăm noi. Dar sunt ferm convins că dacă este bună această decizie sau nu vom vedea pe parcurs şi în funcţie de distribuţiile de sume pe unităţi administrativ-teritoriale. Asta nu înseamnă că s-a diminuat bugetul, pentru că sunt creşteri pe alte părţi (…) Sunt ferm convins că pe parcursul anului vor mai apărea rectificări bugetare pentru a ajunge la un echilibru din punct de vedere al sumelor”, susţine vicepreşedintele CJ Timiş Călin Dobra.

Până la rectificare, Consiliul Judeţean Timiş se va baza pe fonduri europene pentru proiectele pe care le are în vedere.

Textul complet al Hotărârii de Guvern îl găsiţi în ataşamentul acestui articol.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, Timiș: patru decese și peste 160 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Regulament nou pentru animalele de companie din Timișoara. Nu mai trebuie acordul vecinilor, e voie și cu STPT

  Ştiri din Timiș

  Timișoara poate trece oficial la restricții mai permisive. Rata de infectare: 5,45

  Sănătate

  Coronavirus, România: S-a depășit pragul de un milion de infectări de la începutul pandemiei

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai bune oportunități de angajare. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Mii de salcâmi plantați în comuna Dudeștii Noi. A ajutat și președintele CJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Un parlamentar de Timiș va cere demisia „de urgență” a ministrului Sănătății

  Sănătate

  Un nou flux de vaccinare AstraZeneca deschis la Timișoara, pe Stadionul CFR

  Eveniment

  Petrecere cu aproape 20 de invitați, spartă de polițiști la Giarmata

  Ştiri din Timiș

  „Durerile” timișorenilor la dezbaterea pentru bugetul pe 2021: transportul public și infrastructura sportivă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici