tion.ro Web analytics

UPDATE. Încă trei școli din Timișoara se închid din cauza frigului. Peste 17.000 de elevi învață online pe motiv de Covid

De Oana Bocănici
Reactualizat la:

UPDATE. Încă trei școli din Timișoara se închid din cauza frigului. Peste 17.000 de elevi învață online pe motiv de Covid

Reactualizat la:
Încă trei unități de învățământ din Timișoara au transmis solicitări Inspectoratului Școlar Județean pentru a trece în online din cauza frigului din sălile de clase. În Timiș, peste 17.000 de elevi învață online din cauza Covid, iar acestora li se adaugă alte câteva mii de absenți. UPDATE. Viceprimarul Ruben Lațcău crede că de luni va fi căldură în școli
Scris de Oana Bocănici - Încă trei unități de învățământ din Timișoara au transmis solicitări Inspectoratului Școlar Județean pentru a trece în online din cauza frigului din sălile de clase. În Timiș, peste 17.000 de elevi învață online din cauza Covid, iar acestora li se adaugă alte câteva mii de absenți. UPDATE. Viceprimarul Ruben Lațcău crede că de luni va fi căldură în școli

După ce conducerea Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara a anunțat că elevii vor trece în online din cauza frigului din clase, alte trei școli din oraș au solicitat Inspectoratului Școlar trecerea în scenariul al doilea. Temperaturile din sălile de clasă sunt sub 20 de grade. Școala Gimnazială 19, 16 și Colegiul „Ana Aslan” au cerut aviz de la Inspectoratul Școlar. În total, peste 5.000 de elevi rămân acasă din cauza temperaturii din clase până acum.

„Temperatura este foarte scăzută, am observat asta de luni, am și interogat unitățile de învățământ și am constatat că temperatura medie este sub 20 de grade. Am avut o discuție cu directorii unităților de învățământ, decizia aparține Consiliului de Administrație a unității de învățământ, care solicită Inspectoratului Școlar trecerea în online. (…) Suntem obișnuiți cu această problemă, dar nu e normal, semnalul l-am tras de mulți ani, este o chestiune de infrastructură și ține de autoritățile locale”, spune Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului.

Situația Covid în rândul elevilor și profesorilor

Conform datelor la zi prezentate de inspectorul general al Timișului, 288 de cadre din învățământ și 711 elevi sunt infectați cu coronavirus. În total, din cauza Covid, 475 de clase desfășoară orele online. Acest lucru afectează peste 17.400 de elevi, dintre care mai bine de 11.000 sunt din Timișoara.

Acestora li se adaugă 343 de elevi care sunt scutiți medical și fac ore de acasă, dar și 5.000 de elevi absenți de la orele din clasă unde este scenariul 1. Aceștia din urmă absentează din diferite motive: fie motivat, fie pentru că părinții nu îi lasă la școală de frica unei posibile infectări.

Vă reamintim, cursuri suspendate sunt și în unitățile de învățământ:

  • Grădinița cu Program Prelungit Nr.14 Timișoara (cursuri suspendate până în 22 octombrie)
  • Grădinița cu Program Săptămânal Timișoara (cursuri suspendate până în 22 octombrie)
  • Școala Primară Sinersig (cursuri suspendate până în 22 octombrie)
  • Grădinița cu Program Normal Nădrag (cursuri suspendate până în 22 octombrie)
  • Grădinița cu Program Normal Voiteg (cursuri suspendate până în 22 octombrie).
  • Grădinița cu Program Prelungit Becicherecu Mic (cursuri suspendate până în 17 octombrie)
  • Școala Gimnazială Biled (cursuri suspendate până în 19 octombrie)
  • Școala Primară Dragșina (cursuri suspendate până în 17 octombrie)
  • Liceul Teoretic Gătaia (cursuri suspendate până în 21 octombrie)
  • Școala Gimnazială Bulgăruș (cursuri suspendate până în 19 octombrie)
  • Grădinița cu Program Normal Grabaț (cursuri suspendate până în 19 octombrie)
  • Școala Gimnazială Carani (cursuri suspendate până în 19 octombrie)
  • Grădinița cu Program Normal Covaci (cursuri suspendate până în 17 octombrie)
  • Școala Primară Bătești (cursuri suspendate până în 19 octombrie)
  • Grădinița cu Program Normal Găvojdia (cursuri suspendate până în 19 octombrie)
  • Școala Primară Iosif (cursuri suspendate până în 19 octombrie)
  • Grădinița cu Program Normal Fibiș (cursuri suspendate până în 25 octombrie)
  • Grădinița cu Program Normal Răuți (cursuri suspendate până în 25 octombrie)

În plus, focarele Covid confirmate de Direcția de Sănătate Publică Timiș în școli și grădinițe au activitate online. Vezi lista lor AICI! Puteți verifica AICI situația Covid în fiecare școală sau grădiniță din Timiș.

UPDATE. Viceprimarul Ruben Lațcău crede că de luni va fi căldură în școli

Primăria Timișoara nu a prezentat încă un grafic al lucrărilor de retehnologizare care încă nu s-au finalizat, dar viceprimarul Ruben Lațcău crede că e posibil ca de lunea viitoare să fie căldură în școli.

„De luni, Colterm a început furnizarea de agent termic în toată Timișoara. Durează o zi, două, pentru ca agentul termic să ajungă la toate terminațiile. Este o situație care se întâmplă în fiecare an. Nu este nimic nou, nimic diferit față de alți ani. Singurul lucru special este că în acest an s-a lucrat la rețeaua primară și secundară de distribuție și transport. Vorbim de o rețea montată în anii 50-60. Primăria Timișoara are un proiect de 130 milioane lei pe fonduri europene prin care schimbă 30 km de rețea primară de transport. Această retehnologizare a început în aprilie și are durată execuție contractuală de doi ani. Ei nu pot să lucreze peste iarnă. Se poate lucra doar vara, când agentul termic nu este livrat. Din cauza anumitor probleme care au apărut pe proiect sau din cauza diferențelor din realitate, au fost diferite întârzieri”, a explicat Lațcău.

Primarul Timișoarei spune că nici infrastructura școlară nu face față unei ierni grele, iar municipalitatea ar fi investit anul acesta în jur de 3 milioane în unitățile de învățământ din oraș.

„Sunt acum trei școli (patru școli – n.r.), trei din câte știu eu, în online din cauza frigului. Momentan avem aproximativ montați 12 km din 30. (…) Peste acest subiect avem situația infrastructurii școlare. Coltermul, începând de ieri, «merg» în toate școlile să verifice instalațiile. Avem și situația normelor guvernamentale privind modul de funcționare a școlii. Înainte de ore, timp de 30 de minute, clasele trebuie aerisite. Logic că temperatura în clase va scădea, iar încălzirea va avea de suferit. În această vară am investit în mai multe școli, dar problemele nu au putut fi rezolvate într-o singură vară. Proiectul de schimbare a rețelei este un proiect al Primăriei, nu al Coltermului. Nu este o situație generată de Colterm, ci o problemă datorată schimbării rețelei”, a mai precizat viceprimarul Timișoarei.

Așa cum Tion a explicat deja, proiectul de retehnologizare este implementat de Primăria Timișoara, care ar fi trebuit să prezinte și un grafic al lucrărilor. Edilul susține că cele trei firme care lucrează în oraș – SC Energomontaj SRL (lider de asociere) cu Elsaco Electronic și Construcții Erbașu pentru Lotul 1 pe rețele primare și Elsaco Electronic SRL (lider de asociere), cu Energomontaj și Construcții Erbașu pentru Lotul 2 pe rețele secundare – s-ar fi angajat că montează țevile noi… până în luna octombrie. Nu ni s-a spus clar când este termenul de finalizare.

Întrebat totuși dacă lucrările vor fi finalizate săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, Ruben Lațcău a mai spus că nu poate garanta nimic.

„Constructorul și-a luat angajamentul ca până luni să fie căldură în școli, dar dacă apare o avarie sau o problemă, nu pot garanta nimic. La Moisil nu funcționează căldura în corpul din Piața Bălcescu, dar funcționează pe Doja. 40% din elevii Timișoarei sunt în online din cauza pandemiei. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să nu mai ocolim elefantul din cameră: pandemia a scăpat de sub control, autoritățile sunt depășite. Problema pandemiei nu o vom rezolva de azi pe mâine. Mulți copii sunt în online din cauza pandemiei, nu a frigului”, a mai adăugat viceprimarul Timișoarei.

Probleme cu căldura nu sunt numai în școli. Nici caloriferele timișorenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire nu s-au încălzit, deși Colterm a început de luni probele la cald. Societatea de termoficare furnizează deocamdată căldură la parametri reduși. Detalii, AICI!

Declarația completă a edilului:

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Școală închisă la Timișoara, din cauza frigului din clase. Două săptămâni de ore online la Liceul „Grigore Moisil”

Încă două grădinițe din Timiș, în sistem online din cauza cazurilor Covid-19

20 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Anca says:

  Incredibil ce poate fi totusi in mintea unor parinti cel putin la Scoala Generala 19 unde desi Directiunea le-a transmis ca nu vor avea cakdura de la Colterm cateva ziel bune in clase si rata de infectare e foarte mare -si a propus intarea in ONLINE majoritatea parintilor au optat totusi ca sa isi trimita copii la scoala in FRIG unii motivand chiar ca nu au ce face cu copii acasa !!

  ce fel de parinti sunt oare acestia ?
  oare au inteleg mesajul transmis de directiune ?: Nu avem caldura in clase !! + sunt multe aczuri covid in scoala si in Timisoara !

  adica chiar vor sa isi ucida sau imbolnaveasca copii cu premeditare ? !

  • Raul says:

   Din pacate, foarte multi sunt asa. Toarna copii ca sa fie “in rand cu lumea”, sa puna si ei pe fb niste poze ca-s fericiti si au copii blabla, dar copiii aia sunt doar un mijloc prin care parintii isi rotunjesc imaginea, chiar si fata de sine. Se simt ei bine stiind ca pot spune cuiva ca au copil, dar cat de putin se ingrijesc de el e alta poveste.

  • tibi says:

   ai dreptate, mai bine stau in frig acasa, nu?

 2. marian says:

  In liceul Jean Louis Calderon suntem fortati sa stam cu geamul deschis, fara caldura, inghetam de vii in clase, iar profesorii vin cu arogante, precum imbracati-va cat mai gros, pai cat de gros? ca pentru polul nord?

  • tibi says:

   marean, mars in mm acasa si fa “scoala” online, abia te asteapta spania la cules de morcovi sau vreun partid partid politic de aici, tot la cules de morcovi.

 3. Ladislau says:

  Se pare sa aceasta este Timisoara lui friz. E Timisoara cu gropi, trotuare sparte, transport in comun praf, frig in case, scoli si spitale. Pe de alta parte, se arunca zeci si sute de mii de euro pe proiecte pseudo-culturale, promovari, studii etc. cu asociatii si fundatii de casa ale usereului. Robetele cat de lichea o fost macar s-o ingrijit la un nivel acceptabil, pe cand pe astia i-a interesat doar sa se imparta pe functii si sa isi dea contracte.

 4. vai vai says:

  2021 – este oare posibil așa ceva? Citiți scenetele lui Caragiale și în una din ele veți găsi exact situațiunea școlilor neîncălzite, a bătăii de joc față de cadrele didactice și indiferența autorităților. Nimic nu s-ar schimbat.
  Aveți încredere în cei ce vă conduc că vă vor binele! Fuguța la vaccin și la criptă.
  Vai de noi…

 5. IDM says:

  Asa racesc copii si ii baga rapid cu COVID cum curge nasul e covid noua moda mondiala.

 6. tibi says:

  “motiv de covid”… LOL

 7. Ioana says:

  Invit primul deștept sa ne arate covidu… ca sa știm și noi cum se testează și cu se înțeapă contra și de ce stau școlile închise. Neam prost de useristi naziști.

 8. IuLi says:

  Azi au venit A1 si Digi sa filmeze (sic!) frigul din scoli. copii din clasa in tricou …, le-au cerut sa-si ia gecile pe ei.
  Politica ?

  • Directorii de scoli niște politruci IRESPONSABILI says:

   Cind directorii de școli înghesuiau acu o lună la festivismele lor, elevi, dascăli, parinti (13.10.2021 – 21:47 PM) a spus:
   Acu plătim factura raspindirii Covid prin imbecilitatea multor dascăli din fruntea scolilor și universităților. Evident ca nimeni NU âi va trage la răspundere; devreme ce edilii (mai cu seamă cei liberali, precum Alin Nica) s-au inghesuit la Festivități, în reflexul lor de politruci disperați după preaslăvire…

 9. xulescu says:

  Poate data viitoare cascati ochii pe cine votati. Sunt curios ce parere au votantii lui Donimic Frig, care au sustinut cu fanatism un necunoscut, care se pare ca nu avea nici macar domiciliul in Timisoara, in timp ce studiile lui inca sunt un mare mister. Iar, monsiu Ruben, scolile s-au inchis din cauza frigului. Pentru covid exista reglementari clare cand se inchid. Ca de obicei, vinovatii sunt cu totul in alta parte decat la Primarie, dupa cum si salvarea tot din exterior trebuie sa vina. Am fost sceptic cu Fritz, dar nu mi-am imaginat ca va fi atat de dezastruos, sincer.

 10. cetatean revoltat si parinte says:

  E o bataie de joc la adresa copiilor nostri, dupa ce ca ii puneti in pericol prin scoala in clasa, cu cifre ridicate de infectare in Timisoara si suburban, cu transport la inghesuiala, ii mai tineti si in frig. Oare de 35 de ani, de cand platesc dari in tara asta, in orasul asta, nu am dreptul la protectia sanatatii copilului meu ?! Voi aveti toti cel putin o suflanta prin birou, un calorifer electric … ceva .. si …pe copii ii tineti in frig prin scoli si gradinite?! RUSINEEE sa va fie .. toti cu putere de decizie .. va bateti joc .. Cum sa stea 6 ore in clasa pe frig ?! Si mai spuneti de vremuri dinainte de 89?! RUSINEEEE! Pacat ca ati ajuns acolo .. nu meritati !!

 11. Timisorean says:

  Timisoara a ajuns de multi ani caracalisoara, mai rau ca si caracalul. Decaderea am inceput-o cu palmieri, vaporase, semafoare, gunoaie si acum vad ca o continuam cu festivale stupide si frig! “Foarte bine” au votat timisorenii la ultimele seturi de alegeri. Dar stati linistiti: va fi si mai rau!

 12. Ionutz says:

  Asa ati facut in toate domeniile….ati dat vina pe covid

 13. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Pașii de urmat la infectarea cu Covid-19, în funcție de simptomele apărute

  Mapamond

  VIDEO. Un diamant negru despre care se crede că provine din spațiu, scos la licitație. Are 555,55 de carate

  Ştiri din Timiș

  Peste 17.000 de timișeni angajați în 2021 prin ANOFM. Locurile de muncă vacante

  România

  Vremea se încălzește treptat. În vest sunt așteptate temperaturi de până la 6 grade în timpul zilei

  Ştiri din Timiș

  „Când și cum am simțit acel lucru pentru România”. UVT a premiat câștigătorii concursului

  Sănătate

  Coronavirus, 22 ianuarie: Peste 19.000 de cazuri în România. În Timiș sunt 1.420 de infectări din 3.672 de teste

  Sănătate

  Rata de infectare cu Covid-19 a trecut de 10 în Timiș. Situația pe localități

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.200 de mașini abandonate pe străzile Timișoarei au fost ridicate de proprietari după somațiile Poliției Locale

  Ştiri din Timiș

  Săptămână cu prezență fizică a elevilor în școlile din Timiș. Rata de ocupare a paturilor Covid este 21,7%

  Ştiri din Timiș

  Oamenii Timișoarei. Despre cei care „au construit orașul și i-au conferit o coeziune și un spirit specific”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici