tion.ro Web analytics

Ieri aparati un dictator, astazi cereti drepturi de autor. Protest la lansarea de carte a unui fost securist

Ieri aparati un dictator, astazi cereti drepturi de autor. Protest la lansarea de carte a unui fost securist

<p>Tion: Ieri aparati un dictator, astazi cereti drepturi de autor. Protest la lansarea de carte a unui fost securist</p>
Iulian Vlad, ultimul șef al Securității până la evenimentele din 1989, și șeful cabinetului său din acea perioadă, Aurel Rogojan, s-au aflat miercuri, la Timișoara. Motivul: lansarea unui volum semnat de Rogojan. Vizita celor doi în urbea de pe Bega, locul de unde a izbucnit Revoluția din 1989, nu a fost văzute cu ochi buni, iar lansarea de carte a fost transformată într-un protest cu zeci de persoane.
Scris de Dariana Bratu - Iulian Vlad, ultimul șef al Securității până la evenimentele din 1989, și șeful cabinetului său din acea perioadă, Aurel Rogojan, s-au aflat miercuri, la Timișoara. Motivul: lansarea unui volum semnat de Rogojan. Vizita celor doi în urbea de pe Bega, locul de unde a izbucnit Revoluția din 1989, nu a fost văzute cu ochi buni, iar lansarea de carte a fost transformată într-un protest cu zeci de persoane.

Cartea lui Aurel Rogojan, „Factorul Intern – România în spirala conspirațiilor” a fost lansată la Timișoara, miercuri, 5 octombrie. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române – Filiala Timișoara, avându-l drept moderator pe prof. dr. Ștefan Buzărnescu și pe generalul Iulian Vlad, drept invitat special.

Atât autorul, cât și invitatul special al acțiunii sunt cunoscuți pentru pozițiile de vârf pe care le-au ocupat în cadrul Securității, până la căderea regimului comunist, în 1989.

Prezența lor la Timișoara a stârnit nemulțumire, iar printre cei care au condamnat gestul celor doi de a veni în orașul de pe Bega se numără Flavius Boncea, fost consilier local.

„Sunt turbat de revoltă și de nervi la aflarea veștii că miercuri, 5 octombrie, la ora 12.00, în Aula Academiei Române (filiala Timișoara) – niște securiști vor lansa o carte despre Revoluție. Este vorba de Iulian Vlad, ultimul șef al Securității de până în decembrie 1989, și de Aurel Rogojan, cel care i-a fost șef de cabinet. Nu mă interesează ce are de spus criminalul acesta. Orice ar avea de dezvăluit, un semn de bun simț din partea lui ar fi fost să nu vină la Timișoara”, a scris Flavius Boncea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul ales local i-a îndemnat pe cei revoltați de situație să ia măsuri.

„Două chestii vă rog: 1. Scrieți-i președintelui filialei Timișoara a Academiei, Ioan Păun Otiman (ipotiman@acad-tim.tm.edu.ro) ce credeți despre faptul că a pus la dispoziție Aula Academiei celor doi securiști. 2. Cine vine cu mine să le spunem niște chestii de dulce nesimțiților ăstora? Revoluționari, Druckerie, societate civilă, se-aude?”, se mai arată în mesajul postat de Boncea.

El a publicat și scrisoarea pe care a trimis-o către Ioan Păun Otiman:

„Stimate domnule președinte al Filialei Timișoara a Academiei Române, Ioan Păun Otiman, Am aflat cu surprindere și revoltă faptul că ați pus la dispoziție Aula Academiei Române – Filiala Timișoara pentru o lansare de carte despre Revoluția din Decembrie 1989. În principiu nu ar fi nici o problemă; însă cartea de care vorbim este scrisă de fostul șef al Securității de până în decembrie 1989, Iulian Vlad, și de cel care i-a fost șef de cabinet, Aurel Rogojan. Să puneți la dispoziție Aula Academiei din Timișoara pentru o lansare de carte despre Revoluție a acestor personaje este o impietate la adresa memoriei celor care s-au jertfit aici în decembrie 1989. Întrucât vă cunosc ca pe un om de onoare, nu pot să îmi explic acest gest din partea domniei voastre decât ca pe o scăpare regretabilă. O scăpare ce, totuși, impune din partea dumneavoastră luarea de măsuri în vederea anulării evenimentului de mâine și scuze publice față de Timișoara și de timișoreni”.

În ceea ce privește boicotarea lansării de carte, evenimentul de la Aula Academiei Române a fost „vizitat” de aproximativ 30 de protestatari. Însă, cei care au vrut să intre în sală au fost legitimați de jandarmi.

La protest au participat revoluționari, suporteri ai echipei Poli și reprezentați ai societății civile. Aceștia au avut la ei mai multe pancarte pe care apăreau mesaje precum: „Ieri apărați un dictator/ Astăzi cereți drepturi de autor”.

De asemenea, la fața locului a fost adus și un banner de dimensiuni mari pe care scria: „Frații și părinții noștri zac acum morți/ În timp ce criminalii își lansează cărți”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Lucrările la rețeaua de apă din zona C-tin Prezan, reprogramate pentru vineri. Apa va fi întreruptă

  Mapamond

  Rusia transmite că a interceptat trei avioane militare ale Franței deasupra Mării Negre

  România

  VIDEO. Guvernul a aprobat măsurile de relaxare de sărbătorile de iarnă

  Eveniment

  Fost polițist de frontieră, extrădat din Germania. A fost condamnat pentru luare de mită și trafic de influență

  Eveniment

  Pistol cu aer comprimat și droguri, găsite în locuințele a doi bărbați din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș vor 11,5 milioane de lei de la guvern

  Ştiri din Timiș

  Costi Bleja, președintele Alianței Pentru Patrie Timiș: Românii au dreptul să fie liberi

  Ştiri din Timiș

  Centura Timișoara Vest. A fost ales traseul, prin Săcălaz și Utvin, cu patru noduri rutiere

  Ştiri din Timiș

  Noul serviciu public de parcare al Primăriei Timișoara, înființat cu circ. Și câteva semne de întrebare

  Sănătate

  Coronavirus, 8 decembrie: 84 de cazuri noi în Timiș, un deces. Incidența se apropie de 2 la Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici