În cadrul unei conferințe de presă susținute sâmbătă, 7 iunie, cei doi lideri politici au declarat că nu vor accepta eliminarea stadionului din planurile de finanțare ale Guvernului, avertizând că o astfel de decizie ar fi inacceptabilă, în condițiile în care proiectul este avansat, iar demolarea vechii arene este aproape finalizată.
Sorin Grindeanu, președinte interimar al PSD, într-o vizită în județul Timiș, a spus că stadionul Dan Păltinișanu este un obiectiv esențial pentru Banat și că nu va accepta ca acest proiect să fie sacrificat în numele austerității: „Înainte de a fi președinte interimar al PSD, sunt deputat de Timiș. Iar una dintre țintele importante, dincolo de infrastructura de transport, este stadionul Dan Păltinișanu. De ani și ani de zile, acest obiectiv este esențial pentru Banat.
Am văzut tot felul de propuneri venite din partea acestor ‘apostolii’ ai austerității și ai tăierilor, care cer eliminarea finanțării pentru stadioanele din Timișoara, Hunedoara, Pitești și altele. Nu vă supărați, dar aici este o linie roșie pe care nu suntem dispuși să o trecem.
Nu pot să accept, chiar dacă sunt doar președinte interimar al PSD, să fac parte dintr-un guvern în care astfel de investiții nu-și mai găsesc locul. Fie că vorbim despre un proiect de suflet, cum este stadionul Dan Păltinișanu pentru mine, fie că vorbim despre stadioanele din Hunedoara sau Pitești, pentru comunitățile de acolo ele au aceeași încărcătură cum are Dan Păltinișanu pentru noi.
Eventual, ne vom uita foarte atent la investiții care nici nu au fost început, unde abia s-au semnat contractele sau care sunt în stadiul de proiectare. Acolo poate exista o prioritizare. Dar în niciun caz nu putem vorbi despre anularea unor proiecte de acest tip. Este un lucru la care țin foarte mult”.
Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, a avertizat că Timișul nu poate fi din nou ocolit de investiții și a subliniat că există toate criteriile necesare pentru continuarea proiectului.
„Indiferent ce criteriu ai pune în evaluare, Timișoara și stadionul Municipiului Timișoara n-au cum să nu le treacă. Tradiție fotbalistică există și aici, la fel se întâmplă și la Constanța, la Hunedoara și la Pitești.
Timișul este județul care a contribuit, raportat la ultimii 35 de ani, cu cei mai mulți bani la bugetul de stat. Deci, și acest criteriu este îndeplinit, în sensul în care contribuim suficient ca să beneficiem de investiții.Aș mai adăuga și faptul că, peste 30 de ani, Timișul a fost ocolit de investiții, iar de doi-trei ani am început să beneficiem de investiții guvernamentale. Am muncit împreună, cot la cot, pentru acest lucru și nu suntem în faza în care să renunțăm la un astfel de obiectiv. Mai ales că avem constructor de semnat, am început și aproape suntem gata cu demolarea stadionului. Și, repet, celelalte criterii de care am vorbit mai devreme.
Pe de altă parte, și un criteriu politic. E culmea ca primarul Municipiului Timișoara și liderul partidului care va fi la guvernare, dacă se formează această guvernare, Sorin Grindeanu, deputat de Timiș, timișorean, președinte al celui mai mare partid care va forma coaliția, să nu reușească, împreună cu noi, să transmitem celor cu care vom face negocierea că, într-adevăr, înțelegem nevoia de a prioritiza și de a reorganiza anumite investiții”, a declarat Simonis.
Aceste reacții vin în urma unor informații obținute și publicate de GOLAZO.ro, în care Guvernul analizează oprirea mai multor proiecte de stadioane ca parte a unui plan de reducere a cheltuielilor bugetare. Printre acestea se află arenele din București, Constanța, Timișoara și Pitești. Surse politice au transmis că se caută „obiective scumpe și care să nu fi fost începute”, iar stadionul Dan Păltinișanu este în această situație, întrucât procedura de licitație este în prezent blocată.
Noul stadion „Dan Păltinișanu” este proiectat să aibă o capacitate de 32.150 de locuri suprafața construită fiind de 28.800 metri pătrați, conform standardele de categorie I ale Federației Române de Fotbal.
Vă reamintim că Asocierea SC Lucian Simion Arhitectură SRL – SC Construcții Erbașu SA a întocmit studiul de fezabilitate pentru noul stadion.
Durata estimativă pentru execuția lucrărilor la noul stadion este de 26 de luni. Valoarea totală a investiției se ridică la 678 milioane de lei (aprox. 136 de milioane de euro cu tot cu TVA). Cei mai mulți bani provin de la bugetul național, în vreme ce Consiliul Județean Timiș va contribui cu 22,4 milioane de lei.
Pe aceeași temă:
FOTO. Sorin Grindeanu spune că descărcarea de pe A1 de la Sânandrei va fi gata în august-septembrie
Trimite articolul
XIn nemernicia mea, as spune ca o centura completa la 4 benzi ar fi mai importanta.
Inca putem sa facem cea mai mare biblioteca din tara in locul stadionului! Sau poate o filarmonie care nu e doar un fost cinematograf.
Un centru de cercetare pentru energii alternative, nepoluante ar fi de asemenea dezirabil.
Da, astea sunt doar vise!
Chestiunile acestea neesentiale nu ne identifca ca specie. Suntem doar urmasii unor primate.
Important e sa vedem cum dau cu lopta douazeci de primati in timp ce alti vreo 100mii isi varsa butoaie de hamei fermentat pe gat, fredonand ritmuri orientale urmate de nelipsitele urari de sanatate si de meciul de dupa – cel cu pumnii, evident.
Si atunci plangem ca AI-ul ia joburile.