tion.ro Web analytics

Garda de Mediu, intervenții „în forță”. Amenzi de peste 1,5 milioane de lei la balastiere și firme de dezmembrări auto

De Erika Iszlai

Garda de Mediu, intervenții „în forță”. Amenzi de peste 1,5 milioane de lei la balastiere și firme de dezmembrări auto

Operatorii economici care desfășoară activități de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, care desfășurau activități de extracție agregate minerale, stațiile de betoane și iazurile piscicole din Timiș au fost verificate de Garda de Mediu. În ultimele trei zile s-au dat amenzi de peste 1,5 milioane de lei. Sancțiunile au fost completate de suspendarea activității pentru unii agenți.
Scris de Erika Iszlai - Operatorii economici care desfășoară activități de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, care desfășurau activități de extracție agregate minerale, stațiile de betoane și iazurile piscicole din Timiș au fost verificate de Garda de Mediu. În ultimele trei zile s-au dat amenzi de peste 1,5 milioane de lei. Sancțiunile au fost completate de suspendarea activității pentru unii agenți.

Între 2 iunie și 4 iunie, pe raza județului Timiș au avut loc acțiuni de inspecție și control derulate de Garda Națională de Mediu. Au fost șapte echipe alcătuite din comisari din județele Gorj, Mehedinți și Olt, din cadrul CJ Timiș și Comisariatului General, însoțiți de echipaje ale Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara și echipaje ale Poliției Municipiului Timișoara. Sancțiunile au ajuns în total la 1.523.000 de lei.

„După a treia zi de control în județul Timiș am avut rezultate foarte bune, Garda de Mediu împreună cu Poliția Română și Jandarmeria Română am reușit să suspendăm activitatea la trei agenți comerciali care nu au respectat legislația, vorbim de balastiere și de dezmembrări auto. Avem 30 de contravenții date, însumând peste 1 milion jumătate de lei în urma a 28 de controale, am avut șapte echipe în teren, mixte. Asta însemnă o echipă din partea Poliției Române, un echipaj din partea Jandarmeriei și un echipaj de la Garda de Mediu. Partea bună este că am impus cumva legea acolo unde aceasta era de multe ori evitată și ce înseamnă să impui legea? Înseamnă că îi faci și pe alții pe care nu i-ai controlat să revină la niște standarde de legalitate normale. Eficiența cam atât durează într-o acțiune fulger de acest tip”, a spus Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu.

Se încearcă preluarea acestor tipuri de acțiuni din țările vestice, unde Garda de Mediu colaborează cu instituțiile statului pentru a combate infracționalitatea de mediu.

„Încercam să preluăm un model de acțiune din țările vestice, nu inventăm absolut nimic, acolo Garda de Mediu lucrează cu instituțiile statului sau sunt corp comun în ceea ce înseamnă combaterea infracționalității de mediu și modelul acesta implementat în România dă roade. Timiș este al treilea județ în care intervenim în forță”, a adăugat șeful Gărzii Naționale de Mediu.

Garda de Mediu consideră și implicarea cetățenilor foarte importantă, ei sesizând neregulile la gardamediu@gnm.ro, pe Facebook, telefonic sau prin aplicații mobile.

„Efectivele noastre sunt într-adevăr mici, drept pentru care folosim destul de mult sesizările cetățenilor și intervenim punctual, în momentul în care dintr-o mulțime de 100 de agenți comerciali, care au același profil, același gen de activitate, reușești să controlezi o cantitate, 10% să zicem, ceilalți încep să-și modeleze activitatea astfel încât să revină la normalitate din punct de vedere legal. Și eficiența asta s-a dovedit și în celelalte județe și ne bucurăm că Timișoara, fiind foarte bine industrializată, putem să avem și o imagine de ansamblu asupra fenomenului infracțional în zona de mediu”, a mai spus Octavian Berceanu.

Ce probleme s-au constatat

Există balastiere care nu au autorizație de mediu, aici fiind aruncate deșeuri periculoase ca vopseluri, uleiuri, lacuri sau baterii.

„Le găsim și în comerțul intern cu deșeuri acest substanțe periculoase și atunci neutralizarea lor este destul de costisitoare și o oportunitate în această economie subterană a deșeului este să fie aruncate pe balastiere, drept pentru care facem controale în această zonă. Din zonă dezmembrărilor auto avem deșeuri periculoase, deșeuri care nu se descompun în mod natural, iar acestea ajung de multe ori pe balastiere”, spune Octavian Berceanu.

Balastierele ar trebui verificate și de alte instituții ale statului, spune Octavian Berceanu. Dacă sunt umplute de deșeuri pot produce prejudicii majore atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea oamenilor.

„De exemplu fix pe zona de balastiere există balastiere care nu au autorizație de mediu, ceea ce e inadmisibil. Asta înseamnă că nici Garda de Mediu nu are un trecut super vizavi de acțiunile de teren. Am revenit aici ca să ne susținem colegii. Aceste balastiere ar fi trebuit să fie verificate și de alte instituții ale statului și poate noi batem un pic clopotul să se audă că genul acesta de activitate are impact de mediu substanțial și mai ales ulterior extragerii resursei minerale, acestea dacă sunt umplute cu deșeuri în mod necorespunzător și sub presiunea deșeurilor care vin de afară, pot produce prejudicii majore pentru mediu și pentru noi, pentru sănătatea noastră”, transmite șeful Gărzii Naționale de Mediu.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. fotbal1 says:

  Asa sa faceti cat mai des… si sa vedeti cum rezolvam multe probleme legate de mediu….

 2. Dede says:

  De acord cu balastierele. Ar trebui și alții implicați, cum ar fi pe.ruta lipova Timișoara tranzitată de sute de basculante zilnic, cu potențial mare de depășire de tonaj.

 3. Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  O carte de Mihai Eminescu, în ediție princeps, scoasă la licitație. 7.000 de euro, prețul de pornire

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici