tion.ro Web analytics

Fritz acuză inginerii financiare via Robu și Colterm. Primăria Timișoara, cât pe ce să fie executată silit

De Roxana Deaconescu

Fritz acuză inginerii financiare via Robu și Colterm. Primăria Timișoara, cât pe ce să fie executată silit

Primarul Timișoarei spune că trebuie să achite lunar câteva milioane de lei din bugetul local pentru Colterm, după ce primăria a garantat un credit și datoriile către furnizorul de gaz. Dominic Fritz spune că s-au făcut „inginerii financiare”, în 2019, când Colterm a luat un credit de la o bancă, cu ajutorul unui consultant financiar. A intervenit și Curtea de Conturi.
Scris de Roxana Deaconescu - Primarul Timișoarei spune că trebuie să achite lunar câteva milioane de lei din bugetul local pentru Colterm, după ce primăria a garantat un credit și datoriile către furnizorul de gaz. Dominic Fritz spune că s-au făcut „inginerii financiare”, în 2019, când Colterm a luat un credit de la o bancă, cu ajutorul unui consultant financiar. A intervenit și Curtea de Conturi.

„Povara zilnică” a Primăriei Timișoara, societatea de termoficare, „înghite”, pe lângă subvenția din bugetul local, sume frumoase din banii orașului.

„Acest an de curățenie în finanțele primăriei, în contracte, în societățile din subordinea consiliului local. Eu sunt ferm convins că nu putem construi durabil pe incompetență și pe risipă. Timișoara este bogată, dar nu își poate folosi momentan această bogăție, să se dezvolte, tocmai pentru că are niște poveri din trecut care apasă greu pe buget și pe funcționarea instituțiilor noastre. Colterm este o povară zilnică, o povară care nu a apărut din neant, ci este o consecință a unor decizii care au fost luate în trecut într-un mod cât mai iresponsabil posibil”, atrage atenția Dominic Fritz.

La un pas de executarea silită

Sunt cel puțin două cazuri ciudate, a dezvăluit Fritz, după ce municipalitatea a garantat datoriile către furnizorul de gaz și un credit de 35 de milioane de lei. Primăria era cât pe ce să fie executată silit.

„Există două sentințe definitive, unde Primăria Timișoara a garantat pentru niște datorii de la Colterm, pe care acum trebuie să le achităm. Vorbesc despre 46 de milioane de lei. Am avut o discuție cu compania E.ON săptămâna trecută, 1 martie ar fi fost termenul la care primăria ar fi fost executată pentru facturi de la Colterm. Noi acum am început să plătim facturi din 2013, am făcut câteva plăți tocmai ca să nu fie executată Primăria Timișoara, doar că 46 de milioane de lei nu le putem scoate așa din buzunar. Este o datorie care trenează de peste opt ani, abia acum ne apucăm să o curățăm”, explică edilul-șef.

Împrumut dubios

Fritz spune că „o altă inginerie financiară ce s-a făcut” și pentru care primăria suportă consecințele este un credit de 35 de milioane de lei luat în 2019 de Colterm, de la OTP Bank. Primarul vorbește despre condiții incredibil de dezavantajoase.

„O altă inginerie financiară ce s-a făcut și pentru care noi trebuie să suportăm consecințele. Vorbesc despre un împrumut de 35 de milioane lei contractat de Colterm de la OTP în 2019, în condiții incredibil de dezavantajoase. Există un raport al Curții de Conturi pe care l-am primit acum câteva săptămâni și de atunci încercăm să deslușim ce s-a întâmplat.

Vorbim despre un credit pentru care iarăși a garantat primăria și pentru care primăria trebuie să plătească 3,5 milioane de lei pe lună. Plățile au început în noiembrie (2020 – n.r.), așa a fost făcut acest credit, că din noiembrie se plătesc aceste rate de 3,5 milioane de lei pe lună”, completează Dominic Fritz.

Intervenția Curții de Conturi

Primarul Timișoarei spune că și inspectorii Curții de Conturi au cerut clarificări în acest caz, mai ales că societatea de termoficare a apelat la o firmă de consultanță, iar contractul a fost făcut prin încredințare directă. Comisionul final plătit consultantului a fost dublu valorii contractului.

„Ce este așa de ciudat despre acest credit și ce a constatat și Curtea de Conturi: 1 la mână – a fost luat pe cheltuieli curente, deci ca și cum v-ați împrumuta de la bancă, dumneavoastră, să vă achitați întreținerea; 2 la mână – Colterm nu a luat creditul direct de la OTP, ci a apelat la un consultant financiar, un intermediar care a primit, prin încredințare directă, un contract de consultanță de peste 300.000 de lei și s-a plătit și un comision în final de peste 600.000 de lei, pentru un contract de credit care este incredibil de dezavantajos și care are niște dobânzi la fel de mari ca un credit pe care eu aș putea să mi-l iau când îmi cumpăr un televizor, cred că 7% este dobânda. Ce e foarte ciudat este că nicăieri nu reiese că a existat într-adevăr o negociere între acest consultant intermediar și alte bănci care poate ar fi avut alte oferte”, explică Fritz.

Potrivit acestuia, Colterm trebuie să dea explicații inspectorilor Curții de Conturi: de ce a fost luat acest împrumut în condiții atât de dezavantajoase, modul în care firma de consultanță și-a îndeplinit obligațiile din contract și dacă există sau nu un prejudiciu. Dacă da, a dispus să se facă demersuri legale pentru recuperarea lui.

Edilul mai spune că există deja un raport emis de Consiliul de Administrație al Colterm, care va ajunge în curând și pe mesele consilierilor locali.

„CA al Colterm a realizat un raport în care menționează de câteva ori, cu litere bolduite, majuscule și subliniate, că acest împrumut cu toate cheltuielile aferente a primit acceptu directorului Colterm Emil Șerpe și al primarului Timișoarei de atunci Nicolae Robu. Acest raport relatează cumva împrejurările care au dus la încheierea acestui contract, dar nu răspunde la nicio întrebare ridicată de Curtea de Conturi. Acest document urmează să fie prezentat AGA Colterm. Eu doar pot să cer tuturor consilierilor locali să ia deciziile care se impun după prezentarea acestui raport.

Sunt doar două exemple cum începem să facem curat după ce ne-a fost lăsat într-un mod nu doar iresponsabil, ci și suspicios de intransparent, să zicem așa, și plătim aceste rate pentru un credit ce nu trebuia niciodată să fie luat în aceste condiții”, conchide primarul Timișoarei.

Articole pe aceeași temă:

[relatedArticles]

Falimentara Colterm a cumpărat mașină de 20.000 de euro, în rate. A vrut-o fostul director Bogdan Nanu

Probleme cu licitația pentru salvarea Colterm. Patru firme vor concordatul

40 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Oare cum ar fii says:

  Ori se fimeaza fime cu prosti la Bufte or primarul de Import Fritz nu stie dece a fost numit.Coltermul este falimentar si directorul cumpara masina personala de mii de euro???

  • N-am says:

   Care- i legatura?
   Lae tractoristul boschetar a furat, conform celor spuse. Ceea ce era clar, ca nu degeaba fost votat Fritz. Fritz este necalificat, dar unicul motiv pentru care Lae a zburat, a fost ca Lae boschetarul tractorist este, tractorist.

  • colterminator says:

   vezi penelistule ca ai comentat la stirea gresita, nu despre asta era vorba, nu distrage atentia de la mizeriile facute cu girul lui robu.

  • George says:

   Cum ar “fii” daca ai avea mai multi neuroni? N-ai mai scrie tampenii!!! Directorul ala, de o saptamana, n-avea timp sa isi cumpere masina personala. Daca o cumpara “personala” pleca cu ea acasa dupa ce si-a dat demisia. Si la ce refera Fritz este foarte simplu, daca te chinui putin sa intelegi: Sotia si copilul tau se duc la banca, fac imprumut in numele tau, iau banii si iti spun ADIO. Te lasa sa te decurci cu ratele. De fapt, ar si trebui sa iti faca o faza de asta, ca prea esti batut in cap.

   • Zase says:

    Băi Jeorjica dar nu era cumva de 5 luni director adjunct?

    • Zase says:

     Asta așa că te crezi Dana Budeanu, un imperios necesar formator de opinie pe aici pe la noi.

    • George says:

     Tu esti “Frumoasa din padurea adormita”? Te-ai trezit vorbind? De cand e Fritz primar CONFIRMAT in Timisoara? Numara pe degete, poate iti iese. Ce da cu plus taie.

  • fotbal1 says:

   Tocmai ca multi zic ca tine, oricum ar fii, nu e chiar asa. Ar trebuii trasi la raspundere cei vinovati, noi cetatenii platim in continuare.
   Toti vor sa se faca ceva dar habar nu au de ce sa intamplat la primarie in anii anteriori, de ce nu sunt bani si tot asa…

  • Adrian007 says:

   Robule, tu esti ?

  • Mosternire says:

   Sa intelegem ca primarul a sesizat DNA sau ca vorbeste aiurea in tramvai?

  • Ian says:

   Acuma incepem sa intelegem de ce robu si fetitza de la piete urlau in asa hal. Vine politia! DNA-ul se aude?! (hahaha)

  • #REZIST says:

   Păi asta a și denunțat Dominic…sau tu ești in ul dintre analfabeții funcționali…sigur ăsta este răspunsul…

 2. Dede says:

  Sa fie trași la răspundere cei responsabili, daca spusele primarului actual se adeveresc.

  • vladutz says:

   Vrajeala a la Fritz … Mincionos ordinar. Praf in ochi ca sa distraga atentia de la faptul ca nu face nimic. Daca ar fi adevarate spusele lui Fritz de ce nu sesizeaza DNA-ul sa ancheteze situatia. Fritz minte mai mult ca Ponta!

 3. toni says:

  Fritz, din tot ce spui de acum incolo nu voi mai crede nimic. Esti un mincinos si un manipulator. Nimic din ce ai sustinut pana acum (“fara penali”, “o primarie digitalizata”, “un aer mai curat pentru timisoreni”, etc.) nu se transpune in realitate. Dar totusi: de cand te apuci de treaba?

  • Zase says:

   Poate mai are recuperari și nu vine îndată.

  • Parinte says:

   Toni, baiete.. AI facut armata?
   Te crezi in Corea? Stai ..ai rabdare.. crezi ca este ca si locuinta unde stai tu? Ai o plata la intretinere..una la curent si gaz, mai una pentru internet si telefonie si gata?..ai deslusit misterul de ce in urma cu 3 ani, Sotia nu a plati factura..si acum o platesti tu? La tine pe plantatie..tai si spanzuri ca in Corea..dar cand este vorba de un bloc..si ai la fiecare de verificat facturile..si mai mult iti dai seama ca nu este un bloc.. este si spatiul din fata blocului, si gunoiul si, curentul ep casa scarii..si blocul de langa, care tot tie iti intra in sarcina..facturi peste facturi..NEPLATITE la Termen..sau pentru care nici macar nu S-a incercat sa se faca ceva..
   De ce ai impresia ca in 5 luni..chiar si intr-una n..va fii cum a afrimat Fritz in Campanie..
   Dupa 3 ani..la final de Campanie..poti veni sa arati cu degetul..Pe de alta parte
   Cu ce Imbunatateste situatia actuala – Datorii..datorii – faptul ca primaria este digitalizata, ca aerul este mai curat, ca..etc.. Stai ..ai rabdare.. Baga si tu un preludiu ceva

  • Ro says:

   Toni, crezi că e suficient să dai o hotărâre locală si brusc aerul va fi mai curat? Sau angajații din primărie brusc nu se mai tem de radiațiile de la calculator? Sunt schimbări ce se fac în timp, sunt convinsă că se lucrează la asta, dar rezultatele se vor vedea peste 2 ani. Nu lucrez în primărie, nu sunt membru usr- plus, dar am încredere că va fi bine.

 4. Mumulenka says:

  Ahaha, incet incet apar mizeriile lui Robu la iveala. Asa cum deseul iasa la suprafata (fecalele) si gunoiul ala vopsit o sa ajunga-n puscarie. Unde sper sa ramana ani de zile.

 5. pion says:

  Dupa cum am citiit in presa in urma cu cca 1-2 luni actuala conducere PMT ati comandat o expertiza financiara sa speram ca nu la aceeasi firma.. La contractarea imprumutului de la OTP ,in conditiile dezavantajoase pe care le invocati,Directorul Financiar actual nu a fost implicat sau consultat ? Poate lamureste cineva chestiunea,ca plata o fac pina la urma tot prosti de contribuabili.

 6. Papake says:

  Hmmm Spritz incurca creditul cu linia de credit la capitolul dobanzi, de unde experienta daca el a cumparat televizoare. Intrebarea e alta… Ce ai facut tu in momentul asta dle Spritz??? Ai semnat contracte cu bancile pentru credite cu dobanzi preferentiale??? Adica faci ceva si pentru Timisoara deoarece nu ne intereseaza cine a furat si ce, ne intereseaza sa prosperam ca oras…fa schimbarile nu mesteca in rahat ca alceva decat sa puta nu se face nimic… noi vrem curatat si frumos mirositor….daca poti sa intelegi ideea!!!

  • acelasi says:

   Vrei sa fi servit si cu lingurita,pentru degustare /

  • Codin says:

   Daca nu stii cine te-a furat si cu cat, nu vei avea idee niciodata cat puteai prospera de banii aia, si nici de ce tu te duci in concediu la Amara la namol iar Robu in Florida. Pare ca ai vrea sa nu se descopere de ce oarasul era murdar si inglodat in datorii.

 7. Anti_vir says:

  Acum se vede cum s-a luat acest credit cu girul primarului si al fostului director colterm. Inca o data se demonstreaza ca nu se poate ajunge la un bilant pozitiv cu firmele de stat. De fiecare data se gasesc modalitati de a fura bani. E inadmisibil sa se pretinda 900.000 de lei comision pentru un credit cu dobanda la nivelul pietei de retail garantat de stat. Acest caz este de competanta DNA-ului.

  • Mihai says:

   Nu se poate pentru ca pretenii lui Robu de la USL au dezincriminat abuzul in serviciu, iar mita e greu de dovedit.

 8. ionel says:

  Mai domnule, asa ceva sfideaza logica. Colterm este, in mod realist, nimic mai mult decat o centrala termica, ar trebui sa fie o anexa a primariei, serviciu public organizat cat mai simplu si eficient pentru a livra in mod avantajos catre abonatii sai, cetatenii inca bransati, agent termic. Un fochist cu simt practic ar fi putut-o conduce mai bine! Iar responsabilitatea in caz ca nu e rentabila (inteleg ca s-a tot scumpit la pedeapsa, asa, materialul folosit pt. obtinerea caldurii, ca nu e eco, nu da bine, polueaza etc) este a primariei, care nu a venit cu un plan alternativ mai bun, care sa nu dezavantajeze oamenii, doar te muti si continui abonamentul. Noo… ei o dau pe primarul dinainte si tot asa, au gasit metoda care ii scuteste de munca. Nu ca ala dinainte ar fi fost ok, dar functia de primar nu e dictatura, mai oameni, adica nu isi face un tampit treaba, sunt alte organe care trebuie sa intervina pana nu e prea tarziu. Ce fac insa? Stau, ca doar banul le vine si functia e sigura, iau bani pe post de subventie, iau bani de la abonati (ca nu e ieftina caldura Colterm cu tot cu multzbieratele subventii), mai iau si imprumuturi, masini pentru cazanul intitulat companie, se umplu de sefi, se impiedica in maculatura si desigur nu ii taxeaza nimeni, cu atat mai putin sa ii puna sa repare. Cat despre mitul centralelor (ca sar repede fraierii cu el), pai e plin de centrale puse care cum il taie capul si debransari la gri, contra spaga care la Colterm s-a dus probabil. Stiu oameni care s-au trezit ca e cu centrala aproape tot blocul, dar nema sedinta inainte de, cum zice legea, nema reproiectare instalatie bloc. Dracu stie ce e acolo, poate sunt cu centrale care fac iarna economie la gaz, ca inca mai au neoficial centralizata in apartament. Pt Colterm nu conteaza, ca ei taxeaza la intrarea in bloc, si stau cu ochii pe prime sau ce interese mai au ei acolo. Haos, mai nene, haos. Se strecoara care cum, sa ii fie mai bine, spaga sa mearga, pe urma toti sunt mari experti si dau sfaturi altora, si autoritatile se vaicare ca mvaaai, ce nashpa au fost hotii dinaintea lor din functii. Lasa ca au pensii babane pt functiile alea, ca le si merita, toti cavalerii dezastrului nesimtit

 9. joe says:

  Robu din Bocsig si ticalosiile lui.

 10. Ciprian says:

  Domnule Fritz , trebuie convocată AGA și închisă societatea ,iar clienții colterm sprijiniți financiar sa monteze centrale la nivel de bloc

 11. Cristi says:

  La cati bani a inghitit Colterm, construiau centrale de cartier. Si intreb, Colterm nu produce si electricitate?

 12. ciprian says:

  Procesul este de fapt subvenționarea clienților și închiderea gaurii negre Colterm

 13. Misu68 says:

  Salutare
  Daca sunt dovezi ca sunt nereguli la puscarie cu cei vinovati si sa plateasca ei din fonduri proprii aceste credite..
  Nu mai lasati acest colterm uzat..populat cu HOTI si NEPROFESIONISTI sa jegmaneasca acest oras…
  Toata reteaua de distributie ete jalnica de pe vremea lui ceausescu ..nu au facut nimic in afara de a fura…
  Stima un cetatean care a votat schimbarea…REALA.

 14. Ala Fara Scoala says:

  Fritz dacă te naști prost când ești mare numa te joci.

 15. craul says:

  Incep sa iasa la iveala mizeriile…dar de ce nu sesizati totusi DNA…nu inteleg atitudinea pasiva …sa vedem si noi o ancheta la dl profesor si la clica ui hotomani, altfel incepem sa nu mai prea credem…sau ati dat-o la pace si va balacariti doar pe facebook de ochii lumii?

 16. Timisorean says:

  De ce sa dea explicatii curtii de conturi PRIMARIA? Sa dea fostul PRIMAR! Pe persoana fizica si sa ii se impute comisionul ala de 600.000 de lei instant. Apoi mai vedem si de alte daune din dobanda prea mare.
  Dar totusi DNA-ul cu ce se mai ocupa???

  • Ro says:

   Chiar 900000. Sunt curioasă prietenul cui era acest consultant. În România lipsește răspunderea personală la nivelul funcționarilor, practic nimeni nu pățește nimic.

  • Dem Rădulescu says:

   Corect!
   Exista lege în care raspunde funcționarul public + alesul local pentru mizeriile facute

 17. Dem Radulescu says:

  Și vom vedea consilieri locali Onești care sa se dezică de N. Robu? Poate 1,2 care nu are nicio datorie față de N.Robu.
  Fostul primar ar trebui scos la interval de către DNA și să plătească cu toți acoliții lui mizeriile lăsate în Primăria municipiului Timișoara.

  Domnule primar Fritz,
  Publicați toate contractele din mandatul d-lui Robu și ne vom dumiri cat de prost sau bine a gestionat companiile din subordinea Primăriei Timișoara. Eu in locul lui Nica nu ii mai lăsam sa candideze la CL pe foștii consilieri. Eu i-aș trage la răspundere. Nu știu cum nu le e rușine să mai vină în fața timișorenilor.

 18. Adi says:

  Haha. Sa citeasca s-altele: cel pt. tramvaie turcesti de 2,5 MILIOANE EUR/buc.+ echipa de tehnicieni turcaleti cu 10000 EUR/luna pt. intretinere 5 ani, cand la Arad costa maxim 1,8 milioane/buc., cel pt. modernizare strada Garii-Solventul, de 400 EUR/mp, pe cand la jermanica e max. 300, in aceleasi conditii, cel cu Rogera pt. parcuri de miloane de EUR pt. e bascule de pamant nivelate, cel cu Brantner, cate strazi de pamant s-au spalat de 3 ori pe zi si platit samd.

 19. vasile says:

  comentarii de prisos….o companie buna de muls….de mulgatorii politici.
  ce nu intelegeti….nimic nu se pierde…totul se transforma….lingouri…vacante…masini….
  pe banii …fraierilor!

 20. Cele mai noi știri

  Utile

  Lucrări Aquatim în Timișoara și alte trei localități din Timiș

  Eveniment

  Primăria din Coșteiu se va ocupa de înmormântarea celor două persoane înecate duminică în râul Timiș

  Ştiri din Timiș

  Florin Piersic revine la Timișoara cu primul spectacol după pandemie

  Eveniment

  Șofer beat și drogat prins de polițiști la volan, la Timișoara. Consumase amfetamină și canabis

  Eveniment

  FOTO. Un bărbat și o femeie, căutați de scafandrii de la ISU. Au intrat în râul Timiș să se răcorească și nu au mai ieșit la mal

  Eveniment

  Tânăr drogat prins de polițiști la volan, în Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi au rămas pietoni în Timiș, sâmbătă. Tânăr depistat pozitiv la canabis

  Eveniment

  Razie a polițiștilor și jandarmilor la Dub Camp România și Eco-Friendly Experience. Amenzi de aproape 10.000 de lei

  Eveniment

  Bătrân bătut și tâlhărit în propria casă. Hoții i-au furat două șunci și o drujbă

  Sănătate

  Intoleranța la gluten, diferită de alergia alimentară la grâu. Cum se deosebesc

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici