tion.ro Web analytics

FOTO. REMIX ID: Tradițiile din Banat sunt recuperate și „remixate în cheie modernă”

De Erika Iszlai

FOTO. REMIX ID: Tradițiile din Banat sunt recuperate și „remixate în cheie modernă”

Proiectul Remix ID s-a născut acum patru ani din dorința de a recupera tradițiile din Banat și de a le oferi o formă nouă. A fost vorba de multă muncă de documentare pe teren pentru a culege muzică și povești ce au fost ulterior remixate „în cheie modernă”.
Scris de Erika Iszlai - Proiectul Remix ID s-a născut acum patru ani din dorința de a recupera tradițiile din Banat și de a le oferi o formă nouă. A fost vorba de multă muncă de documentare pe teren pentru a culege muzică și povești ce au fost ulterior remixate „în cheie modernă”.

„Prima parte a programelor noastre culturale au însemnat muncă de documentare pe teren, alături de minoritățile cele mai reprezentative ale Banatului – germani, maghiari, sârbi, croați, bulgari, rromi etc.– de la care am cules muzică și povești ce au fost ulterior remixate în cheie modernă de către artiști contemporani și prezentate în cadrul unor evenimente locale și regionale.

Apoi Remix ID s-a întors în Timișoara. Proiectul de anul acesta a fost gândit de la început să răspundă nevoilor comunităților, să vină în întâmpinarea lor și să creeze, mai ales pentru generațiile tinere, o punte între arta tradițională, moștenită din familie, și noile forme de exprimare artistică, preponderent urbană”, spun reprezentanții proiectului.

Organizatorii au dorit să creeze legături reale între artiști și public. Evenimentele s-au desfășurat în centrele FITT din cartierele Timișoarei, au fost organizate sub formă de expoziții, intervenții și ateliere unde participanții au fost invitați să lucreze cu profesioniști din diferite medii artistice, din țară sau din străinătate.

Ultimul eveniment din acest an a avut drept finalitate crearea unei coregrafii realizate de Gisela Elisa Heredia, care a adus împreună dansul contemporan și pe cel tradițional, prin participarea la workshop a Ansamblului Timișul. Gisela Elisa Heredia a studiat mișcarea scenică și coregrafia la Universitatea Națională din Córdoba, iar munca ei a fost prezentată în mai multe teatre și companii de dans din America de Sud și Europa, precum și la festivaluri internaționale.

„Pornind de la ideea că dansul este un limbaj universal prin care putem dialoga, am format, alături de dansatorii talentați de la ansamblu un limbaj nou prin care pașii dansurilor folclorice s-au întrepătruns cu muzica, identitatea și ritmul contemporan pentru a oferi tradițiilor noi forme actuale (…) Povestea REMIX ID abia a început. Mai sunt atâtea tradiții de remixat, iar proiectele sunt deja scrise!”, mai spun organizatorii.

Proiectul Remix ID face parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Foto: Remix ID

Taguri:
0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  O carte de Mihai Eminescu, în ediție princeps, scoasă la licitație. 7.000 de euro, prețul de pornire

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici