tion.ro Web analytics

FOTO. Povestea Palatului Ciobanu, „proiectat de nu mai puţin celebrul arhitect Mathias Hubert”

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

FOTO. Povestea Palatului Ciobanu, „proiectat de nu mai puţin celebrul arhitect Mathias Hubert”

Foto: Facebook/Muzeul Național al Banatului
Reactualizat la:
Pe Bulevardul Revoluției, colț cu strada Hector, chiar înainte de Bastion, se află Palatul Ciobanu. Istoria lui are câteva puncte de curiozitate și interes, prezentate de Muzeul Național al Banatului.
Scris de Erika Iszlai - Pe Bulevardul Revoluției, colț cu strada Hector, chiar înainte de Bastion, se află Palatul Ciobanu. Istoria lui are câteva puncte de curiozitate și interes, prezentate de Muzeul Național al Banatului.

Muzeul Național al Banatului a început o călătorie virtuală prin palatele din Timișoara. Casa (Palatul) Mária Radocsay, Palatul Neptun, Palatul Apelor, Palatul Löffler, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” și Palatul Szana au fost destinațiile de până acum.

„Amintește-ți cât de mult iubești Timișoara și pornește împreună cu noi într-o călătorie virtuală printre palatele orașului! Descoperim povestea celor mai frumoase clădiri și a proprietarilor / arhitecților care le-au creat”, spun cei de la MNaB.

Palatul Ciobanu a rămas cunoscut sub numele proprietarului său, avocatul Pompiliu Ciobanu. A fost ridicat între 1924-1926, pe terenul rămas viran după dărâmarea zidurilor cetăţii.

„Acesta a fost proiectat de nu mai puţin celebrul arhitect Mathias Hubert, autor al mai multor clădiri emblematice ale oraşului. Imobilul are trei etaje şi o mansardă iar pe colţ se înalţă un turn masiv, cu câte două ferestre. Faţada se remarcă printr-un decor eclectic iar sub turnul aflat pe colţul clădirii se află două statui care înfăţişează un cioban şi o ciobăniţă cu suveică în mână. Printr-un joc de cuvinte astfel creat se îndeplinea, pe de o parte, dorinţa proprietarului de a-şi impune numele şi de a-l face cât mai cunoscut iar pe de alta statuile aveau o adevărată valoare simbolică, aducând în atenţie tema ţăranului român şi o străveche ocupaţie a acestuia”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului pe Facebook.

Nu din întâmplare, strada pe care se află palatul poată numele de Hector. Este numele câinelui de vânătoare al familiei.

„În realitate, era în anii 1930 locul preferat de joacă al câinelui familiei Ciobanu. Bogata familie locuia în palatul cu trei etaje şi mansardă aflat la intersecţia cu Bulevardul Revoluţiei de astăzi. Hector era un frumos exemplar al rasei de vânătoare care obișnuia să se plimbe liber pe terenul cu garaje din spatele palatului. Denumirea locației a rămas până astăzi «Fundătura lui Hector»”, mai spun cei de la MNaB.

Palatul Ciobanu, ca multe clădiri istorice ale orașului, este „azi o casă particulară ce nu poate fi vizitată”.

Dacă ai o fotografie cu Palatul Ciobanu sau știi o poveste despre palat și locuitorii lui, cei de la MNaB te îndeamnă s-o postezi într-un comentariu pe pagina lor de Facebook. Poți ajuta la recrearea poveștilor celor mai frumoase clădiri din Timișoara!

editor Dan Oancia

Foto: MNaB

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan A. says:

  Numele original al primului proprietar al palatului a fost “Cioban”, apoi s-a mai adaugat ultima litera, probabil dupa unirea Banatului cu Romania. Avocatul Pompiliu Cioban s-a mutat in Timisoara la inceputul anilor 1900, si a fost bun prieten cu Octavian Goga.
  Bietul caine Hector a fost calcat de o masina chiar in coltul strazii care-i poarta numele.
  Mai multe informatii puteti gasi in interviul dat de scriitorul Radu Ciobanu (nepotul avocatului) in 2002.
  Pana la sfarsitul anilor ’60 strada Hector era, dupa cum zice si articolul, o fundatura. In cladirea Bastionului functiona Tipografia orasului, si fundatura Hector se termina intr-o poarta de lemn, intrarea in Tipografie. In primavara anului 1970 Tipografia s-a mutat si Bastionul a fost renovat si strapuns pentru a permite traficul masinilor. Lucrarea s-a facut simultan cu inceperea costruirii Hotelului Continental. Tot atunci a inceput amenajarea Bv. I.C.Bratianu prin Parcul Civic, inainte tot parcul era “dintr-o bucata”, cu vegetatie bogata, copaci batrani si iarba care crestea pana la brau, fosta curte a Cazarmei Transilvania, daramata prin 1963-64.

 2. ioan damian says:

  Nu cumva ciobanita are in mana un fus si furca la brau???

 3. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A murit „Primarul Nopții”, unul dintre cele mai pitorești personaje ale Timișoarei

  Eveniment

  Micii luptători din Ghiroda și Moșnița Nouă se pregătesc de Campionatul Mondial XFC de la Roma

  Eveniment

  Ștafeta Veteranilor ia startul de la Timișoara pentru a marca Ziua Armatei României

  Mica publicitate

  Proprietar, închiriez în vilă etajul I, suprafață 100 mp, decomandat, mobilat, utilat, încălzire central proprie, garaj, 500 euro, zona Bogdănești, 0724512119

  Mica publicitate

  Închiriez casă, 2 camere, baie, bucătărie, utilată, curte separată, intrare comună, renovată complet + internet, 300 E + garanție în zona Lipovei- UMT 0744764955

  Mica publicitate

  Proprietar, închiriez casă cu 3 camere, bucătărie, baie, încălzire pe gaz, central proprie în str Iuliu Maniu 0745679108

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 3 camere, mobilat, utilat, în Circumvalațiunii, urgent, 0721226990

  Mica publicitate

  Închiriez ap 3 camere decomandat zona Modern, climă, mobilat complet, etj 1, 0755816596

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 2 camere, mobilat, utilat, în Pța 700 și în S. Bărnuțiu 0721226990

  Mica publicitate

  Acum am de închiriat apartament 2 camere, cu totul nou, modern, centrală, climă, Buziașului, urgent 0721226990

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici