tion.ro Web analytics

FOTO. Colterm nu dă faliment. Cinci măsuri pentru a trece peste următorul sezon rece

De Amalia Kui
Reactualizat la:

FOTO. Colterm nu dă faliment. Cinci măsuri pentru a trece peste următorul sezon rece

foto: Adrian Panduru/Tion
Reactualizat la:
În contextul în care administratorul judiciar al Colterm a atras atenția că societatea de termoficare a Timișoarei ar putea da faliment dacă nu achiziționează certificate EUA aferente emisiilor din 2021 până în 30 aprilie, primarul Dominic Fritz dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Deocamdată. A prezentat și o serie de măsuri care vor fi puse în practică pentru ca abonații Colterm să treacă mai ușor peste următorul sezon rece.
Scris de Amalia Kui - În contextul în care administratorul judiciar al Colterm a atras atenția că societatea de termoficare a Timișoarei ar putea da faliment dacă nu achiziționează certificate EUA aferente emisiilor din 2021 până în 30 aprilie, primarul Dominic Fritz dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Deocamdată. A prezentat și o serie de măsuri care vor fi puse în practică pentru ca abonații Colterm să treacă mai ușor peste următorul sezon rece.

Vă reamintim, societatea de termoficare a Timișoarei, Colterm, se află în insolvență, fiind gestionată de un administrator judiciar și de un administrator special.

Administratorul judiciar este un consorțiu format din Alfa & Quantum Consulting SPRL (lider de consorțiu), Maestro SPRL și Insolvein SPRL. Miercuri, 27 aprilie, printr-o adresă către Primăria Timișoara, administratorul judiciar cerea achiziționarea certificatelor verzi pentru emisii de gaze cu efect de seră pentru anul 2021, în valoare de aproximativ 11,2 milioane de euro. Termenul limită pentru cumpărarea acestora este sâmbătă, 30 aprilie. În caz contrar, administratorul judiciar transmitea că prevede falimentul societății de termoficare. Colterm a mai încasat o astfel de amendă, cu o valoare istorică de cca. 21 de milioane de euro, pentru că nu a cumpărat cele 201.463 de certificate verzi necesare anului 2020.

Primarul Dominic Fritz spune că nu se pune deocamdată problema falimentului. Însă nici nu s-au găsit soluții pentru achiziționarea tuturor certificatelor EUA. Potrivit administratorului special al Colterm, Cristian Amza, societatea de termoficare rămâne responsabilă de cumpărarea acestor certificate.

„Din 26 octombrie, de când Colterm a intrat în insolvență, societatea se află în imposibilitatea tehnică și legală de a achiziționa certificatele EUA deoarece, conform legii insolvenței, Colterm poate achita doar datoriile curente, făcute după deschiderea procedurii de insolvență. Noi ne-am adresat primăriei, în eventualitatea în care ar fi putut să ne ajute, dar Primăria Timișoara nu a găsit o bază legală pentru această achiziție”, a explicat Amza.

Primarul Dominic Fritz spune că înțelege frustrările și îngrijorările abonaților Colterm.

„Înțeleg nevoia lor de a înțelege viitorul termoficării în Timișoara […] Dar Primăria Timișoara nu are nicio bază legală pentru a cumpăra aceste certificate. Nu putem achiziționa în locul unei companii obligațiile acesteia”, a declarat Fritz.

Puțini mai prevăzători decât până acum, reprezentanții administrației spun că se pregătesc nu numai pentru iarna viitoare, ci și pentru viitorul termoficării.

„Puțini oameni mai au încredere în viitorul termoficării din Timișoara, însă ne-am asumat toate aceste schimbări. Ne-am asumat dublarea tarifelor. Colterm nu mai adună pierderi. Ne asumăm și aceste investiții importante care urmează. Sperăm ca aceste măsuri pentru iarna care urmează să ne ajute să trecem prin ea cu mai puține emoții”, a spus Dominic Fritz, care a prezentat și cinci măsuri care vor fi luate pentru următorul sezon rece.

foto: Tion

Cele cinci măsuri

1. investiții în repararea cazanelor de la CET Sud

„Avem trei cazane care nu au mai fost reparate sau întreținute consistent în ultimii ani. Vom investi în repararea lor. Chiar iarna trecută acestea au cedat de 20 de ori. Noi în această vară, Colterm va face investiții majore în aceste cazane”, a transmis Dominic Fritz.

2. înmagazinarea gazului – aceasta cuprinde două componente: încheierea de contracte cu furnizori, respectiv stocarea propriu-zisă de gaze, care trebuie să reprezinte 30% din cantitatea prezumată a fi consumată

3. instalarea unor module termice în clădirile publice, precum școli, spitale și alte instituții – aceste module termice leagă clădirile de rețeaua primară și permit încălzirea suplimentară a agentului termic atunci când nu este livrat la o temperatură optimă

4. continuarea proiectelor de retehnologizare a rețelei

5. decolmatarea instalațiilor – pentru școli, spitale, instituții etc., dar și pentru apartamente și case.

„Țevile colmatate duc la pierderea a aproximativ 60% din căldură. Consumatorii ar trebui să se implice în decolmatarea instalațiilor și, dacă este posibil, să înlocuiască caloriferele”, a spus Dominic Fritz.

Cristian Amza, administratorul special al Colterm, a transmis că în momentul de față sunt constituite echipe de lucru care să lucreze la decolmatarea instalațiilor.

„Însă este obligația legală, etică și decentă a fiecărui utilizator să asigure decolmatarea instalațiilor. Noi putem asigura acest lucru până la contor. După contor nu mai este proprietatea noastră, nu mai putem interveni”, a spus Amza.

Pe viitor, societatea de termoficare va trebui să se axeze pe energie verde. Dacă în iarna aceasta va funcționa ca până acum, pe un mix de cărbune și gaz, pe viitor se dorește tranziția spre o energie care să nu depindă de aceste două surse.

„Ne putem uita la ce se întâmplă în context european cu energia verde. Ne putem uita și la cum ne afectează războiul din Ucraina. Dependența de gazul rusesc trebuie redusă la zero. Trebuie să investim în energia verde, care nu depinde de gaz sau cărbune”, a mai adăugat primarul Dominic Fritz.

Societatea de termoficare a Timișoarei, fiind în insolvență, nu este eligibilă pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, așa că fondurile trebuie să vină din alte surse.

foto: Adrian Panduru/Tion

29 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cet says:

  De unde apar acesti papagali?

  Bazat pe aceeasi lege a insolventei fiecare parte spune altceva!

  Este evident ca habar nu au despre ce vorbesc!

  Deci, acum totul este praf si functioneaza pe gaz/carbune! dar papagalul special vorbeste de trecerea la “energii verzi”! dar nu spune in cati ani este posibil asa ceva!
  Deci, apa de canalizare ca sa nu folosesc termenul cuvenit!

 2. alfa says:

  vai de capu nostru, dupa cum ar spune mai multi oameni “ca o fost rau pe vremea lu’ ROBU”, daca atunci o fost rau acuma ii catastrofa
  P.S. mie nu mi s-o parut asa rau pe vremea lu’ ROBU, da acuma nu vreau sa descriu in cuvinte proprii cum mi se pare pe vremea lu Fritz

  • McVid says:

   nu ti s-a parut rau pentru ca am ars-o in clubbing si terase. In afara de can-can … NIMIC. mai un parc dis..renovat, mai o zona pietonala, 2 intersectii si niste troutuare prin centru. mare fas.
   era sa uit de vaporetto-uri.
   cartiere = dezastru ( ma rog … cu exceptia Soarelui )
   colterm = de pe vremea aia erau probleme serioase, dar cine sa le rezolve ?
   trafic = dezastru
   servicii = dezastru
   Si astea erau de dinainte de fritache, acuma ca nu mai e profdocuniv se vad toate? ma lesi ?
   dar totul e ok b0$$, hai la circ in rozelor la ruga ucrainienilor si apoi la vaccinare.

  • Clau says:

   Robu a fost un primat ft slab.Daca Fritz nu face treaba ,o sa fie ales alt primat.Robu a avut 2 mandate si a facut foarte putine lucruri notabile.Cum naibi sa plingi dupa Robu?

 3. Gusti says:

  Ce figura de expert in termoenergetica are papadia asta de primar. Se uita ca pisica in calendar.

 4. Si minciuna e o vorba! says:

  Si minciuna e o vorba!
  Cine a suferit anul acesta din cauza lor si risca sa mai treaca o singura data prin asta, isi va merita soarta!

  Colterm, vei fi istorie pt multi dintre noi!

 5. antiVrajeala says:

  Administratorul judiciar zice altceva decat Fritz, Latcau ori useristul Amza pus administrator special.

  Eu pe cine sa cred? Ma gandesc sa cred pe cine nu m-a mintit pana acum.

  Colterm = Falimentat intentionat = fara apa calda, ne intoarcem in secolul XIX

  Fritz, Latzcau, demisia! DNA, ne miscam si noi mai cu talent?

 6. donimic says:

  Si totusi nu a raspuns la intrebarea cum va evita falimentul daca va mai primi inca o amenda. Bla-bla-urile lui cu care ne-am obisnuit.

  • iuliv says:

   Cel mai bun comentariu pana acum. Mesajul primarului e halucinant. Nu da Colterm faliment, sa-l credem pe cuvant, dar nu zice cum va evita asta. In schimb vormeste de alte investitii ce se vor face intr-o societate in prag de faliment. Halucinant.

   • marius says:

    Pai trebuie sa-l credem. Nici in campania electorala nu a mintit. A facut tot ce a zis. Si el si restul bandei usr.

 7. UNDE AM AJUNS says:

  Vom face vom drege noi USR ul avem rezolvare pentru toate problemele orasului nu ca incompetenti anterior noi noaptea la orele 3 avem solutia pentru Colterm.Asta este o alta frectie la piciorul de lemn sa vazut ca aveau soluti pentru toate problemele cu incalzirea in iarna 2021-2022.Si nu stiu dar cum se pare se vor trzi cu o noua amenda pentru certificatele alea verzi sau si pentru amenda asta o sa fie Robu de vina?In loc sa angajeze sute de USR isti puteau sa cumpere certificatele aste ca bani de la guvern au fost campioni pe tara la sumele incasate.Dar unde sant USR isti la butoane sau vazut realizarile lor EPOCALE atit in ministere cat si in primari

 8. Lantzu says:

  Campania a trecut, poate n-ai aflat, ar fi cazul sa ne zici si ceva ce ai rezolvat deja!

 9. Lantzu says:

  Eu vad doar urmatoarele
  proiecte, studii de sifonat catre onguri si firmulitze useriste de apartament

 10. Bit says:

  Timisoreni:incepe sezonul cu temperaturi ridicate.Nu deschide-ti gura ca vin mustele,iar acestea raspandesc boli!!!

 11. Vasile says:

  Iar ne amageste si Fritz asta la fel ca Robu, baga bani intr-o groapa numita Colterm.
  Io unu mi-am luat deja centrala si sigur scap de problemele voastre.

 12. z says:

  ha, ce coincidenta ca ne minte ca nu da faliment chiar acum in mai, cand ar fi voie sa ne debransam de la mizeria asta. pacat de cei ca mine care stau in chirie, noi murim de frig.

 13. gogu says:

  “colterm nu da faliment 🥴” hahahahahhaa

 14. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Perioada caniculară dezvoltă apariția afecțiunilor ORL și alergenilor. Sfaturi utile de la specialiști

  Ştiri din Timiș

  Concurs de ocupare a funcţiilor vacante de director şi de director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din județul Timiș

  Utile

  Lucrări Aquatim în Timișoara și alte trei localități din Timiș

  Eveniment

  Primăria din Coșteiu se va ocupa de înmormântarea celor două persoane înecate duminică în râul Timiș

  Ştiri din Timiș

  Florin Piersic revine la Timișoara cu primul spectacol după pandemie

  Eveniment

  Șofer beat și drogat prins de polițiști la volan, la Timișoara. Consumase amfetamină și canabis

  Eveniment

  FOTO. Un bărbat și o femeie, căutați de scafandrii de la ISU. Au intrat în râul Timiș să se răcorească și nu au mai ieșit la mal

  Eveniment

  Tânăr drogat prins de polițiști la volan, în Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi au rămas pietoni în Timiș, sâmbătă. Tânăr depistat pozitiv la canabis

  Eveniment

  Razie a polițiștilor și jandarmilor la Dub Camp România și Eco-Friendly Experience. Amenzi de aproape 10.000 de lei

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici