tion.ro Web analytics

Firmele timisorene accepta destul de greu procedura medierii

Intrarea în vigoare a obligaţiei medierii în procedurile judecătoreşti deschide un nou episod în domeniul afacerilor. Disputele comerciale se pot acum rezolva mult mai rapid şi cu costuri mult tăiate. Problema este că firmele româneşti, românii în general, par destul de reticenţi la nou, spune Zeno Şuştac, specialist în mediere.
Scris de M. Hoster - Intrarea în vigoare a obligaţiei medierii în procedurile judecătoreşti deschide un nou episod în domeniul afacerilor. Disputele comerciale se pot acum rezolva mult mai rapid şi cu costuri mult tăiate. Problema este că firmele româneşti, românii în general, par destul de reticenţi la nou, spune Zeno Şuştac, specialist în mediere.

Camera de Comerţ Timiş deţine un Centru de Mediere în Afaceri din luna mai a anului trecut. Succesul iniţiativei… se pare mai mult decât limitat. Firmele ar fi putut să apeleze la mediere pentru a-şi rezolva eventualele dispute financiare sau contractuale, dar nu au făcut-o. E drept şi “reclama” pentru acest tip de rezolvare a litigiilor a fost destul de limitată din partea instituţiei.

Introducerea, din luna feburarie a acestui an, a obligativităţii procedurii medierii ănaintea derulării unui proces a schimbat total acest domeniu şi interesul pentru acest Centru. “Suntem pregătiţi să începem activitatea de mediere în cadrul Centrului”, a declarat Emil Mateescu, consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ Timiş.

“Acest parteneriat ne onorează, dar ne şi obligă. Timişoara este un pol important în domeniul medierii. Avem semnale că mediul de afaceri vede tot mai mult medierea ca pe o alternativă la procesele judecătoreşti, o soluţie propice pentru acest moment. Accesul la justiţie costă, iar medierea poate reduce cu până la 95% aceste costuri. În plus, perioada de rezolvare este foarte mult scurtată. În general, la procedurile medii din punct de vedere al complexităţii se rezolvă după prima şedinţă. Aceste termene extrem de scurte pot însemna chiar scăparea unei firme de faliment!”, a declarat, Zeno Şuştac, mediator de meserie, vicepreşedintele la nivel naţional al breslei şi preşedinte onorific al Centrului de Mediere Timişoara. “La noi trebuie firmele să vină să-şi rezolve problemele! În America în nou din zece cazuri nu se ajunge în instanţă, se rezolvă în cursul medierii”, a mai declarat Şuştac.

De ce nu a avut succes medierea până la introducerea obligativităţii acestei proceduri? “Firmele sunt reticente la nou, prea puţini au înţeles ce reprezintă medierea. Am avut cazuri în care patronii îşi trimiteau avocatul la procedura de mediere, ei credeau că este ca un proces, nu o discuţie în care cei care vorbesc sunt părţile implicate şi nu judecătorul. Cele două părţi sunt vizate de mediere, ei vor să rezolve problemele”, a mai spus Şuştac.

Noul Centru de Mediere are relaţii cu 110 din cei 150 de mediatori înscrişi în tabloul meseriei în Timiş. Tarifele sunt bune, iar membrii Camerei vor avea şi reduceri.

Timisoara va avea un centru de mediere a litigiilor comerciale

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Noua Zeelandă a vaccinat 2,5% din întreaga populație într-o singură zi

  România

  VIDEO. Boncănitul cerbilor, surprins de camerele de monitorizare din pădurile Parcului Național Piatra Craiului

  Mapamond

  Recompensă de la SUA pentru familiile a 10 afgani uciși din greșeală într-un atac cu drona

  Ştiri din Timiș

  A murit Coleta de Sabata, singura femeie rector al Universității Politehnica Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Peste 900 de locuri de muncă vacante prin AJOFM Timiș. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Ana Munteanu, dată exemplu de RoVaccinare. Copilul ei de 8 săptămâni are anticorpi, s-a vaccinat când era însărcinată

  Economic

  La patru luni de la incendiul devastator, Frigoglass a reluat producția la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  O comisie tehnică a Primăriei Timișoara „va analiza holistic” viitoarele investiții din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Alfred Simonis, despre scandalul cu Dan Dinu: Oamenii de afaceri din Timișoara nu au un partener, ci un adversar în primarul orașului

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici