tion.ro Web analytics

Dupa ce a scapat de bataile parintilor alcoolici, a ajuns studenta la Medicina, in Timisoara

Reactualizat la:
Reactualizat la:
O cheamă Mirela. De mică a ştiut ce-nseamnă chinul. A fost abuzată de părinţi şi nu numai... S-a luptat şi a trecut peste toate şi s-a adăpostit în Casa Debora din Timişoara, alături de alte fetițe abuzate. Astăzi are 20 de ani şi a luat toate examenele, pentru că e în primul an la Medicină.
Scris de Valentin Rusu - O cheamă Mirela. De mică a ştiut ce-nseamnă chinul. A fost abuzată de părinţi şi nu numai... S-a luptat şi a trecut peste toate şi s-a adăpostit în Casa Debora din Timişoara, alături de alte fetițe abuzate. Astăzi are 20 de ani şi a luat toate examenele, pentru că e în primul an la Medicină.

Mirela e dintr-o localitate a judeţului Timiş. Nu numai ea a ajuns la adăpostul tinerelor abuzate, ci şi sora sa mai mică. Părinţii nu au făcut diferenţa, pentru alcool şi ţigări îşi trimiteau pruncii la muncă, de la vârste fragede. Pe Mirela o trimiteau prin sat să muncească pe la unul, pe la altul, cu ziua. Totul pentru a veni acasă cu bani de ţigări şi băutură pentru părinţi…

Acum au trecut ani şi a mai uitat. Îşi vede de drumul ei. De săptămâna viitoare, Mirela începe practica cu o doctoriță endocrinoloagă.

„Am ajuns la casa Debora în urmă cu patru ani, împreună cu sora mea mai mică, care acum are 14 ani și a terminat clasa a VIII-a. Părinții mei sunt consumatori de alcool și tot timpul erau certuri, bătăi în familie. Tata nu ne bătea atât de mult cât o bătea pe mama, dar mama mea obișnuia să mă bată mai mult pe mine decât pe sora mea, pentru că eram mai mare, din clasa a V-a a început treaba asta cu bătaia, trebuia să merg să lucrez, să aduc bani să aibă pentru băutură, pentru țigări, stăteam la sat. Oricât aș fi lucrat, oricâți bani aș fi adus, niciodată mama nu era mulțumită de ce făceam, tot timpul îmi spunea doar vorbe grele, nu eram bună, o bătea și pe sora mea, dar nu atât de mult ca pe mine, uneori ne trezea noaptea să mergem să-i cumpărăm băutură, făcea foarte urât dacă nu avea”, spune Mirela, gândindu-se cu groază la acele clipe.

De atunci a ajuns la Casa Debora, o iniţiativă ce a prins rădăcini la Timişoara. Acum oferă adăpost, hrană şi educaţie pentru peste 20 de tinere. Cu sprijin american, cu sponsorizări venite în proporţie de 70 la sută de peste ocean, cei de la Casa Debora luptă cu abuzurile. E greu, dar reuşesc, iar copii ca Mirela, care sunt salvaţi din ghearele părinţilor care ar trebui să le mângâie, nu să lovească, sunt un exemplu.

Lorena Rusovan, directorul Fundaţiei Missio Link Internaţional, a pus această iniţiativă pe picioare în 2002, şi de atunci în Casa Debora, în adăpostul pe care-l oferă la Timişoara, mai multe tinere şi găsesc alinarea. Mirela, tânără studentă la medicină, nu a fost abuzată numai fizic, ci şi sexual.

„La vârsta de 13 ani și jumătate am fost și abuzată sexual de un vecin de-al meu și mama mea nu a crezut. Au fost înainte tentative și nu m-a crezut și atunci când s-a întâmplat nu am mai avut curaj să îi spun, pentru că oricum nu mă credea și ea oricum nu îi era fidelă tatălui meu”, spune Mirela.

După ce a terminat primul semestru în clasa a IX-a, a ajuns la Casa Debora.

„O soră din sat m-a văzut tot timpul cu vânătăi, i-am spus că vreau să plec, dar nu i-am spus ce se întâmplă în familie. Am terminat liceul și acum sunt la medicină. Cât am fost la casa Debora veneau americani în fiecare vară, eu acolo am învățat engleza, nu am știut nicio boabă, avem tot ce ne trebuie. Eu locuiesc acum într-un apartament, la Arad, cei de la Casa Debora îmi plătesc mâncarea, transportul, tot ce am nevoie, chiar acum mi-au cumpărat și echipament pentru practică. Cred că un copil acasă nu are ce avem noi la Casa Debora. Chiar o familie în care poți să găsești iubire. De la vârsta de 18 ani primim bani, ne dau tot ce avem nevoie, dar ne lasă să ne gospodărim şi singure, să trăim independent, dar totuși ne supraveghează”, spune Mirela.

Tânăra cu o copilărie de groază nu vrea ca alţii să păţească la fel, dar, din păcate, conform statisticilor, cazurile se înmulţesc.

„Dacă părinții ar avea dragoste pentru copii”, gândeşte Mirela, cu voce tare. Dacă ar avea… Mirela crede că familiile trebuie ajutate cumva să nu mai ajungă la nivelul acela de sărăcie care aduce groaza în casă… Părinţii ei nu s-au schimbat, din contră, parcă e mai rău, spune Mirela. Acum, Mirela are drumul ei, e bine, dar sunt alţi copii, neştiuţi, pentru care drama se desfăşoară zi de zi. Copii ai căror părinţi se transformă în monştri atunci când pun mâna pe sticlă şi care uită să fie oameni. Unii au noroc, scapă din iadul familiei, deşi acolo, în sânul familiei, ar trebui să fie paradis. Alţii… nu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Au început să fie montate semnalizări pe drumul dintre Margina și Holdea. Restricții din 10 mai

  Eveniment

  Cadavrele a doi bărbați, găsite plutind în Bega și Mureș. Identitatea unuia dintre ei, necunoscută

  Ştiri din Timiș

  Timiș: Cum vor merge copiii la ore, în a doua săptămână de școală, în funcție de rata de infectare din localități

  Sănătate

  Trei morți și peste 70 de cazuri noi de coronavirus în Timiș, de vineri până sâmbătă

  Sănătate

  Covid-19, România: 104 morți și peste 1300 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Oficial! Timișoara și alte zece localități din județ, în scenariul verde, de duminică. Se vor putea organiza concerte

  Turism

  Evadare în pandemie. Drumeție și cumpărături la înălțime, în satul Ineleț

  Eveniment

  VIDEO. Casă distrusă de flăcări, la Sânnicolau Mare

  Sănătate

  Peste 160 de oameni s-au vaccinat direct din mașină, într-o zi, la centrul Drive-Thru din Timișoara

  România

  Doar cinci admiși la proba scrisă pentru posturile de directori ai Caselor județene de asigurări

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici