tion.ro Web analytics

Două oferte pentru reabilitarea conacului Mocioni din Foeni

De Oana Bocănici
Reactualizat la:

Două oferte pentru reabilitarea conacului Mocioni din Foeni

Foto: Discover Timiș
Reactualizat la:
Două asocieri de firme au depus oferte la licitația lansată de Consiliul Județean Timiș pentru reabilitarea conacului Mocioni din Foeni. Se oferă cel mult 12,8 milioane de lei cu TVA.
Scris de Oana Bocănici - Două asocieri de firme au depus oferte la licitația lansată de Consiliul Județean Timiș pentru reabilitarea conacului Mocioni din Foeni. Se oferă cel mult 12,8 milioane de lei cu TVA.

Au fost depuse două oferte pentru proiectarea și execuția conacului Mocioni din Foeni. Una de la Ila Vorhaben (lider) și Novartis, care vor să lucreze cu subcontractantul Caloria, și cealaltă de la T.T. & Co Solaria Grup (lider) și Graphic Space cu Euras, care vor să lucreze cu subcontractanții Samino Tehnic și Betavolt Alpine.

Obiectivul vechi de sute de ani aflat la 40 de kilometri de Timișoara va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor norvegiene, prin programul Ro-Cultura. Se oferă cel mult 12,8 milioane de lei pentru serviciile de proiectare și execuție a conacului Mocioni, 20% din sumă fiind de la Consiliul Județean Timiș.

Cele două oferte sunt în etapa de evaluare tehnică și financiară. Proiectul „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului Mocioni din Foeni” trebuie finalizat în 3 ani.

La finalul lucrărilor, conacul va avea un hol de onoare, o cafenea culturală/de suveniruri, un spațiu muzeal, un salon de primire multifuncțional, o bibliotecă și sală pentru spectacole. Pe durata reconsolidării se vor face astfel lucrări de curățare și retencuire a pereților. Se vor pune ferestre noi din lemn stratificat cu geam termoizolant, se vor reface tavanele, se vor restaura tâmplăriile, pardoselile, iar în exterior va fi refăcută tencuiala, păstrând detaliile arhitecturale, imobilul fiind în stare de degradare. Accesul la parter și la demisol se va face prin trei intrări/ieșiri diferite, iar scara interioară a conacului va fi reconstruită.

Proiectul va fi condus de Michael de Styrcea, urmașul familiei Mocioni. Vor exista și activități care să mențină vie memoria familiei Mocioni.

Conacul familiei Mocioni este monument istoric de importanță națională și universală, cu valoare arhitecturală și simbolică. Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Membrii familiei Mocioni au fost politicieni, cărturari, filosofi. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.

După moartea ultimului moștenitor, proprietatea a fost naționalizată, iar din 1989 aparține administrației locale Foeni, timp în care a funcționat drept cămin cultural. Sălile conacului au fost și sala de sport, și discotecă, după cum povestește bibliotecarul satului. Din luna aprilie, conacul este în administrarea Consiliului Județean Timiș. Povestea, detaliată de Asociația Prin Banat.

editor Dan Oancia

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici