tion.ro Web analytics

DESPRE ANXIETATEA CE POATE APAREA IN URMA SARCINII SI A NASTERII COPILULUI - de vorba cu psihologul Centrului de Reproducere Umana Asistata – GYNATAL

Reactualizat la:
<strong>ADVERTORIAL.</strong> Deoarece frecvent se întâmplă să auzim că vestea unei sarcini provoacă o mare bucurie, dar și stres în viața viitorilor părinți, am stat de vorbă despre acest aspect cu psihologul Diana Dinu, care ne-a explicat care sunt cauzele, efectele și metodele de intervenție pentru copleșitoarea anxietate.
Scris de Amalia Kui - <strong>ADVERTORIAL.</strong> Deoarece frecvent se întâmplă să auzim că vestea unei sarcini provoacă o mare bucurie, dar și stres în viața viitorilor părinți, am stat de vorbă despre acest aspect cu psihologul Diana Dinu, care ne-a explicat care sunt cauzele, efectele și metodele de intervenție pentru copleșitoarea anxietate.

• Ce schimbări implică apariția unui copil într-o familie?

psih. Dinu Diana: Apariția unui copil presupune o dinamică extraordinară, în care schimbările sunt inevitabile și îi afectează pe toți membrii familiei. Familia trebuie să se reinventeze, să se adapteze noilor nevoi. Ca efect, în plan psihologic, al acestor presiuni se resimte, în primul rând, creșterea anxietății. Orice schimbare implică părăsirea zonei de confort personal și intrarea într-o zonă de disconfort psihologic, asociată cu un nivel înalt de anxietate. Sarcina, nașterea și asumarea rolului de părinte (fie că e vorba de părinte al copilului unic , fie de părinte a mai multor copii ), aduce cu sine o ”avalanșă” de stări emoționale, de la stări euforice, bucurie enormă, sentiment de autorealizare, împlinire, până la stări de maximă anxietate sau panică. Panica reflectă un nivel crescut de anxietate, iar consecințele ei sunt nefavorabile.

• Care sunt efectele anxietății asupra proaspeților părinți?

psih. Dinu Diana: Un nivel crescut de anxietate poate afecta dramatic toate aspectele vieții (relația de cuplu, munca, relațiile interpersonale): calitatea comunicării scade , luarea deciziilor se face într-un mod defectuos, acțiunile pot fi mult restrânse din teama de a nu greși, sau dimpotrivă, pot fi desfășurate haotic, performanțele vor înregistra scăderi, interiorizarea, izolarea sau dimpotrivă, plângerile interminabile, vor crea o barieră intre lume și sine. Toate acestea dezvoltă un cerc vicios, generând o creștere și mai mare a anxietății urmate de apariția sentimentelor de inutilitate, devalorizare, incapabilitate. Persoana simte lipsa prezenței ei în realitate, nemulțumire, orice sarcină sau responsabilitate în plus devine o povară, oboseala crește teribil, răbdarea se pierde ușor, apare neliniștea și agitația ”fără motiv”, iar riscul de a intra în conflict cu ceilalți crește considerabil. Unele persoane pot somatiza tensiunea psihică și, în condiții de stres, se pot îmbolnăvi brusc, tocmai atunci când e mai mare nevoia de ele (acest proces este, desigur, unul neconștient- persoana neexplicându-și cum de i s-a mai putut adăuga un necaz).

• Cu alte cuvinte, este vorba de frica de a fi părinte?

psih. Dinu Diana: Anxietatea implică frică: frică de schimbare, de necunoscut, frică de ceea ce ar putea aduce, ar presupune sau implica noul stil de viată, frică de o pierdere a ceea ce există ”aici și acum”, a libertății. Însă cea mai dramatică frică este aceea de a greși ( în jobul de părinte ), de a nu face față noii situații, stilului nou de viață.

• Cum depășesc părinții/viitorii părinți aceste stări ?

psih. Dinu Diana: A îmbrățișa noul presupune a te abandona necunoscutului, însă noi suntem educați să deținem controlul, ceea ce ar putea amplifica tensiunea psihică. A câștiga ceva înseamnă a pierde altceva și a ne îndepărta de falsa credință că trebuie să deținem totul. In cadrul Centrului de Reproducere Umană Asistată GYNATAL, oferim viitorilor/proaspeților părinți, consiliere prenatală (pentru a evalua corect, din punct de vedere psihologic, procesul nașterii, pentru a preveni/depăși teama de naștere, pentru a reduce eventualele discrepanțe între așteptările legate de naștere și impunerile situației concrete din momentul nașterii), consiliere postnatală (managementul eficient al noului stil de viață, al anxietății și temerilor legate de rolul nou, suport psihologic pentru crearea unui atașament autentic cu nou-născutul /sugarul ), parenting (pentru formarea unui stil parental corect), evaluare psihologică pentru sugar/copilul mic (pentru a reduce stresul părinților prin confirmarea bunei dezvoltări psihologice a copilului, pentru a identifica eventuale carențe în dezvoltarea psihologică și a le remedia ), psihoterapie (pentru înțelegerea cauzelor profunde care duc la anxietate, la vulnerabilitatea în fața noului, la încrederea scăzută în sine, pentru îndepărtarea acestor stări, astfel încât părinții să se poată bucura de tot ceea ce li se întâmplă). Toate în cadrul Centrului Gynatal.

… Și cum Confucius spunea: ” E greu să găsești o pisică neagră într-o camera întunecată, atunci când ea nu se află acolo”. .. cel mai util este să se evalueze corect, rațional situația și să vedem dacă într-adevăr merită să ne irosim energia interioară prin frică. Oare nu am putea face altceva mult mai benefic cu ea?!

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Peste o sută de oameni, la protest în centrul Timișoarei: Fără carantină! Să vină Fritz!

  Mapamond

  Directorul Organizației Mondiale a Sănătății: Pandemia a provocat traume în masă mai mari decât al Doilea Război Mondial

  Sănătate

  Clujul primește mai multe doze de vaccin decât Timișoara, care intră în carantină. Autoritățile au promis altceva

  Sănătate

  Scade iar rata de infectare cu Covid-19 în Timișoara, dar crește în Timiș, duminică, 7 martie

  Ştiri din Timiș

  Covid-19, Timiș, 7 martie: peste 300 de noi infectări din 1.605 teste

  Ştiri din Timiș

  Coronavirus, România: peste 3.000 de infectări noi și aproape 50 de decese

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Cum arată clădirea Teatrului Oravița, cel mai vechi din România, în șantier pentru restaurare

  Eveniment

  Razie pe șoselele din Timiș. Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere și au fost aplicate peste 450 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Aproape 70.000 de oameni vaccinați anti-Covid în Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trasee de drumeție și ture de alergare în vară, în Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici