tion.ro Web analytics

Cum să fie păstrate urmele de gloanțe din ’89 pe clădirile din Timișoara. Regulament în consultare, pe Facebook

De Roxana Deaconescu

Cum să fie păstrate urmele de gloanțe din ’89 pe clădirile din Timișoara. Regulament în consultare, pe Facebook

foto: Tion
Reactualizat la:
Dispar urmele gloanțelor din ’89 de pe fațadele clădirilor istorice renovate din centrul Timișoarei, a atras atenția, în martie, revoluționarul Corneliu Vaida. Un consilier local a gândit un regulament pentru reabilitarea fațadelor acestor clădiri. L-a pus în dezbatere pe Facebook. Printre altele, propune ca proprietarii să spună dacă imobilele prezintă urme și propune și soluții de păstrare.
Scris de Roxana Deaconescu - Dispar urmele gloanțelor din ’89 de pe fațadele clădirilor istorice renovate din centrul Timișoarei, a atras atenția, în martie, revoluționarul Corneliu Vaida. Un consilier local a gândit un regulament pentru reabilitarea fațadelor acestor clădiri. L-a pus în dezbatere pe Facebook. Printre altele, propune ca proprietarii să spună dacă imobilele prezintă urme și propune și soluții de păstrare.

Odată cu reabilitarea clădirilor din Piața Victoriei, revoluționarul Corneliu Vaida a observat că sunt acoperite și urmele de gloanțe trase la Revoluția din 1989. Le-a atras atenția celor din primărie într-o ședință de consiliu local, în luna martie.

Exemplul Sarajevo

Consilierul local USR Răzvan Negrișanu, arhitect, vine acum cu o propunere de regulament, pe Facebook.

„Spuneți-mi părerea voastră în comentarii sau trimiteți un mail cu sugestii la următoarea adresă razvan.negrisanu@primariatm.ro. Lansez aici proiectul de regulament cu privire la reabilitarea clădirilor care prezintă urme de gloanțe sau alte proiectile din Revoluția din Decembrie 1989. I-am promis dlui Corneliu N. Vaida că-l fac și după consultarea cu voi îl voi depune spre aprobare în consiliul local. Regulamentul urmărește să prevină ștergea urmelor istorice ale revoluției în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare a clădirilor monument istoric sau din zone protejate”, transmite arhitectul.

Negrișanu susține că obiectivul mai mare este crearea unui patrimoniu imobil al revoluției care să completeze complexul memorial „ce începe să prindă contur”. El vine și cu eventuale soluții.

„Soluțiile de păstrare și de punere în valoare a urmelor de gloanțe/ alte proiectile vor fi ale proiectanților care au la dispoziție modele internaționale de restaurare cu păstrarea și punerea în valoare a urmelor de gloanțe, de la vopseaua sau rășina roșie cu care sunt marcate în Sarajevo până la protejarea unei porțiuni de zid cu sticlă, precum în Varșovia”, spune consilierul local USR.

La Sarajevo, de exemplu, locurile de pe străzi lovite de bombe au fost umplute cu rășină roșie, ca memorial al oamenilor uciși în timpul asediului din Sarajevo. Pentru că rășina s-a dus în timp, soluția propusă a fost umplerea acestora cu o substanță roșie rezistentă la climă.

Ce să facă proprietarii

Regulamentul lui Negrișanu:

„✔️ Deținătorii au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare, dacă clădirea prezintă urme de gloanțe/alte proiectile.
✔️ Deținătorii au obligația să prezinte, odată cu documentația tehnică pentru autorizația de construcție (D.T.A.C.) un material fotografic exhaustiv cu toate fațadele vizibile ale clădirii care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile.
✔️ Proiectul va cuprinde soluții tehnice pentru prezervarea urmelor de gloanțe/alte proiectile, iar decizia privind soluția adecvată clădirii revine proiectantului de arhitectură.
✔️ Toate certificatele de urbanism emise pentru lucrările de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament, vor menționa explicit obligația deținătorilor referitor la conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989.
✔️ Intervențiile de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament cu prezervarea urmelor istorice de gloanțe/alte proiectile din revoluția din decembrie 1989 pentru clădirile clasate/ în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se avizează de către Direcția Județeană de Cultură.
✔️ Primăria Municipiului Timișoara instituie, în termen de 90 de zile de la aprobarea prezentului regulament, Registrul urmelor Revoluției din decembrie 1989, printr-o invitație publică adresată cetățenilor Municipiului Timișoara de a transmite în format electronic la adresa urme.glont@primariatm.ro sau în scris o fotografie a fațadei care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile, adresa exactă a clădirii și opțional o scurtă descriere”.

Articole pe aceeași temă:

Dispar urmele gloanțelor din ’89 de pe clădirile renovate din Piața Victoriei. Corneliu Vaida cere ajutorul primăriei

20 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. moderator says:

  Bataie de joc la adresa proprietarilor. Sa stai intr-o casa gaurita ca unii viseaza sa-ti controleze proprietatea. Daca ai si oaspeti le arati ce prostie te-au obligat sa faci.

  • fotbal1 says:

   Din pacate marea majoritate din proprietari sunt cei care doresc ca aceste cladiri sa ramana asa, costa mult sa le renovezi !! Eu zic ca ei sunt printre cei care doresc sa ramana asa fatadele !!

 2. titus says:

  se executa o fotografie pe placa ceramica cu inscriptii si date care se aplica pe cladire la loc vizibil

  • Mishu says:

   Corect, eu zic să nu se mai facă nimic că se pot șterge urme istorice, dacă nu chiar isterice. Ce centură, ați înnebunit, păi acolo este o urmă a calului lui Eugeniu de Savoia de cînd a eliberat Timișoara de turcaleți, cum să o distrugeți ! Și mai potoliți-vă și cu renovarea Muzeului că și acolo o să distrugeți o grămadă de urme istorice, într-un colț era o urmă lăsată de însuși Iancu de Hunedoara într-o seară cînd era grozav de chinuit de o indigestie, cum să o ștergeți. Neam de imbecili, în loc să zică Doamne ajută că se vrea și se face ceva, noi ne împiedicăm în niște urme de gloanțe dar nu am fost în staree să aflăm cine le-a tras. Mă întreb cum ar fi arătat azi Parisul sau Berlinul dacă se ghidau și ăia după principiile domnului Vaida.

   • Maria says:

    Te vreau primar!

    • Mishu says:

     Mulțumesc frumos dar nu pot și ca să-ți explic de ce o să-ți spun un banc, cică doi polițiști patrulau pe o stradă centrală și la un moment dat dau peste un puștiulică care fuma cu tupeu și nici mască nu purta. Polițiștii intră in vorbă cu juniorul și constată că e foarte precoce, isteț și șmecher, la care unul din polițiști îl întreabă, auzi băiete, nu vrei tu să te faci polițist că văd că ai calități ? La care juniorul răspunde, aș vrea nene dar nu pot. Polițistul insistă, dar de ce dragă, de ce nu poți? La care juniorul răspune, nu pot nene pentru că eu sînt deja în clasa a IV-a. Deci sry dar timișorenii merită ce au ales. O să le iasă pe nas, în următorii ani, Spritz și adunătura lor de păcălici, numită partid, nu vreau să mă murdăresc pe mîini scriindu-i numele ! Încă odată, mulțumesc pentru încredere !

 3. Idei trăsnite la Timișoara says:

  Ideile lui Vaida frizează deja ridicolul. Le zice și el, să se afle în treabă. Și așa le zice ca și cum a fost singurul revoluționar din Timișoara. Aș fi înțeles logica demersului dacă urmele de gloanțe (care proiectile?!) se aflau pe vreun demisol, parter sau chiar etajul I al vreunei clădiri istorice din Centrul Civic, adică vizibile cu ochiu liber și fără telescop. Dar să lași asemenea urme la zeci de metri în sus, unde acestea nu se văd decât dacă ești atenționat de cineva cunoscător și să lași clădirea renovată e ca și cum ai înveli doar tu, la etajul trei sau patru, doar apartamentul tău în spumă poliuretanică. Te pomenești că și porumbeii Timișoarei sunt teroriști, fiindcă și ei fac găuri în ziduri în căutare de calciu… Cât despre comparația cu Sarajevo, lăsați-o baltă. Habar n-aveți despre ce vorbiți. Dar, da, există o similitudine: și la ei, și la noi cei care au tras au fost tot „ai noștri”.

 4. Dan says:

  Istoria deranjeaza curvele securiste care au ajuns la putere. Le-ar place sa dispara orice urma a atrocitatilor comise de armata si de securitate la Timisoara. Tion ar trebui sa-si faca putina curatenie la comentarii pentru ca de o vreme buna incoace e plina sectiunea de postaci infecti PSD-isti.

 5. solutia: says:

  Simplu: mai facem o revolutie ca sa scapam de genocidul prin vaccin si aveti urmele de gloante la loc. Eu ma bag. Mai bine de glont decat de ac. Poate asa se trezesc unii compatrioti – orice etnie ar avea acestia.

 6. Druckerul din Mehala says:

  Este clar , voi trimite sesizari contra moderatorului de la ” Timis Online ” la cele mai importante ziare , nu mi-s acceptate comentariile , mai ales daca critic psd , sau daca critic pe acei fosti activisti comunisti care critica Revolutia , asemenea oameni nu au ce cauta in presa romaneasca .

  • Maria says:

   Atunci comenteaza/posteaza la stiri pe FB nu aici, acolo poti da si like si alte emoticoane, aici se monitorizeaza si s-a scos manipularea cu like/dislike deoarece se abuzea de ea !

 7. SPREITZER FLORIN says:

  AUZI LA ASTIA URMELE DE GLOANTE PE CLADIRE CE PARANOIA !!

 8. Societatea_civila says:

  N-ar vrea sa le vada acolo si peste 200 de ani? Sau poate chiar dupa ce se prabuseste cladirea din cauza timpului. Bagati-le acesto oameni mintile in cap si hai la treaba ca ramane doar istoria de orasul asta.

 9. Ion says:

  Incercati aceeasi procedura pe care o folositi la pastrarea securistilor si militienilor in randul revolutionarilor…poate merge

 10. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, Timiș: patru decese și peste 160 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Regulament nou pentru animalele de companie din Timișoara. Nu mai trebuie acordul vecinilor, e voie și cu STPT

  Ştiri din Timiș

  Timișoara poate trece oficial la restricții mai permisive. Rata de infectare: 5,45

  Sănătate

  Coronavirus, România: S-a depășit pragul de un milion de infectări de la începutul pandemiei

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai bune oportunități de angajare. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Mii de salcâmi plantați în comuna Dudeștii Noi. A ajutat și președintele CJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Un parlamentar de Timiș va cere demisia „de urgență” a ministrului Sănătății

  Sănătate

  Un nou flux de vaccinare AstraZeneca deschis la Timișoara, pe Stadionul CFR

  Eveniment

  Petrecere cu aproape 20 de invitați, spartă de polițiști la Giarmata

  Ştiri din Timiș

  „Durerile” timișorenilor la dezbaterea pentru bugetul pe 2021: transportul public și infrastructura sportivă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici