tion.ro Web analytics

Universitatile din Timisoara introduc concursuri suplimentare la admiterea la facultate

Reactualizat la:

Universitatile din Timisoara introduc concursuri suplimentare la admiterea la facultate

Reactualizat la:
Este nevoie sau nu de un concurs de admitere în cadrul facultăţilor? Numărul tot mai mic de tineri disponibili pentru admiterea în mediul universitar a dus şi la scăderea calităţii procesului de obţinere a statutului de student, ajungându-se, în mare parte din cazuri, doar la o selecţie pe baza dosarelor depuse şi a notelor de la Bacalaureat. Unele universităţi au decis că un concurs suplimentar este din nou necesar.
Scris de Marcel Hoster - Este nevoie sau nu de un concurs de admitere în cadrul facultăţilor? Numărul tot mai mic de tineri disponibili pentru admiterea în mediul universitar a dus şi la scăderea calităţii procesului de obţinere a statutului de student, ajungându-se, în mare parte din cazuri, doar la o selecţie pe baza dosarelor depuse şi a notelor de la Bacalaureat. Unele universităţi au decis că un concurs suplimentar este din nou necesar.

Numărul în scădere al celor care ajung să ia examenul de Bacalaureat a dus la un număr mai mic de candidaţi la admiterea la facultate. Multe dintre instituţiile de învăţământ superior au decis să facă doar o selecţie de dosare, pe baza notei de la Bac. Altele au introdus un fel de concursuri. Mulţi se întreabă dacă e nevoie sau nu de asemenea verificări suplimentare.

Universitatea de Vest din Timișoara a decis că da şi a instituit încă de anii trecuți un filtru în plus în procesul de admitere. Astfel, toate facultățile au prevăzut în regulament câte o probă prin care să realizeze o mai bună clasificare a celor admiși în primul an de studiu, în condițiile în care se dorește ca doar cei mai buni să acceseze un loc bugetat, indiferent cât de mari sunt media și notele de la Bacalaureat.

Situaţia se întâlneşte şi la restul universităţilor timişorene, fiecare stabilind un anumit grad de dificultate pentru acest proces de testare. Concursurile sunt extrem de utile acolo unde concurenţa pe un loc bugetat se menţine, iar selecţia candidaţilor este necesară.

„Ne dorim o clasificare cât mai corectă a candidaților și a studenților. Îi filtrăm prin aceste probe și dăm șansa celor mai performanți să ocupe un loc la buget. Măsurile sunt eficiente atât pentru a genera performanță, cât și pentru o cheltuire responsabilă și eficientă a banului public, pentru cei mai merituoși”, am aflat de la Marilen Pirtea, rectorul UVT.

În situaţii neaştepate la admitere au ajuns numeroși candidați. Chiar dacă aveau supernote la Bacalaureat, după examenul suplimentar, cei care au luat Bacul cu note mari nu au mai intrat la facultatea la care au candidat, fiind nevoiţi, fie să accepte un loc cu taxă, fie să aleagă opţiunea unui nou examen la toamnă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici