tion.ro Web analytics

Cinematografele din Timisoara, tinute de RADEF. Primaria le-a castigat in instanta, dar inca nu le-a primit

Cinematografele din Timisoara, tinute de RADEF. Primaria le-a castigat in instanta, dar inca nu le-a primit

La începutul acestui an, mai precis la sfârșitul lunii ianuarie, reprezentanții Primăriei Timișoara se lăudau că au câștigat în sfârșit procesul cu RomâniaFilm, ceea ce înseamnă că RADEF trebuia să predea municipalității timișorene mai multe cinematografe. Iată că a trecut aproape jumătate de an de atunci, iar sălile de cinema mult-așteptate de primărie sunt tot în grija nimănui.
Scris de Roxana Deaconescu - La începutul acestui an, mai precis la sfârșitul lunii ianuarie, reprezentanții Primăriei Timișoara se lăudau că au câștigat în sfârșit procesul cu RomâniaFilm, ceea ce înseamnă că RADEF trebuia să predea municipalității timișorene mai multe cinematografe. Iată că a trecut aproape jumătate de an de atunci, iar sălile de cinema mult-așteptate de primărie sunt tot în grija nimănui.

În 25 ianuarie 2017, primarul Timișoarei anunța că municipalitatea a câștigat în instanță definitiv și irevocabil cele șapte cinematografe din oraș care aparțin RADEF. Aceasta după ce, în luna decembrie a anului trecut, Guvernul Cioloș dăduse o ordonanță de urgență prin care cinematografele despre care vorbim urmau oricum să fie transferate autorităților locale. Cei de la România Film n-au fost dornici însă să facă transferul, așa că s-a ajuns în instanță, până la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sentința spunea că dacă RADEF refuză să încheie protocolul de predare-primire, atunci hotărârea instanței ține loc de protocol. Robu vorbea atunci despre șapte cinematografe: Dacia, Timiș, Victoria, Arta cu grădina de vară, Unirea, Fratelia și Freidorf. Cât despre Cinema Studio, și acesta ar fi trebuit predat de RADEF primăriei, dar ajunsese proprietate privată, după care a fost readus în proprietatea statului prin demersurile primăriei, explica primarul Timișoarei. Studio nu era inclus în proces tocmai din această cauză, iar Nicolae Robu spera că RomâniaFilm îl va preda municipalității fără un alt proces.

Din ianuarie și până acum s-au scurs cinci luni, iar Primăria Timișoara tot n-a primit cele opt cinematografe de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm. Primarul Timișoarei spune că s-a schimbat legea.

„Nu am preluat cinematografele nici acum, s-a schimbat legea, este mult mai complicată, nu mai poți să te duci tu la un executor judecătoresc, ci un judecător trebuie să-l numească. Acum nu mai putem reabilita niciun cinematograf”, a declarat, recent, edilul-șef.

Reprezentanții municipalității ar fi vrut să transforme cele opt cinematografe în centre culturale de cartiere, însă nu pot face niciun proiect până când sălile de cinema nu ajung, efectiv, în patrimoniul primăriei.

RADEF face bani în continuare din cinematografele Timișoarei

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, au fost trimise nenumărate adrese către RADEF, dar niciuna nu a fost luată în seamă, așa că singura soluție rămâne executarea silită.

„Sentințele judecătorești, prevederile legale, dar și nevoile culturale are comunității contează prea puțin pentru RADEF. Tergiversarea procesului de transfer către administrația publică locală este foarte probabil generată de rațiuni pecuniare, din informațiile noastre RADEF încasând în continuare chirie de pe spațiile care, în mod evident, legal, nu îi aparțin, dar și din activități care nu au legătură cu actul cinematografic pe care ar trebui să-l presteze”, a explicat Diaconu pentru tion.ro.

Edilul spune că va fi trimisă o nouă notificare către RADEF.

„Ne vom rezerva dreptul de a acționa pe toate căile legale pentru recuperarea acestui patrimoniu, dar și a prejudiciului creat prin înstrăinarea dreptului de folosință. Facem un apel și la societatea civilă, actorii culturali, să sprijine demersul nostru de a reda spațiile fostelor cinematografe comunității timișorene”, a adăugat viceprimarul.

Autoritățile locale au prevăzut bani încă de la începutul anului pentru reabilitarea și dotarea cinematografelor pe care ar fi trebuit să le primească de multă vreme de la RADEF. Diaconu susține că de îndată ce primăria intră în posesia cinematografelor, se vor face demersurile pentru ca spațiile culturale pierdute ale Timișoarei să fie în sfârșit modernizate.

Articole pe aceeași temă:

Primaria Timisoara castiga in instanta cinematografele RADEF

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici