tion.ro Web analytics

Centura de Sud: Proiect plin de greșeli publicat de experții Ministerului Transporturilor

Centura de Sud: Proiect plin de greșeli publicat de experții Ministerului Transporturilor

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
Experții din Ministerul Transporturilor au publicat un proiect de Hotărâre de Guvern plin de greșeli pentru exproprierea terenurilor aflate pe amplasamentul Centurii de Sud. Dacă s-ar aproba în forma publicată pe site-ul ministerului, Guvernul ar plăti actualilor proprietari halucinanta sumă de 840 de euro pentru fiecare din cei peste 800.000 de metri pătrați necesari acestui proiect.
Scris de Bogdan Marta - Experții din Ministerul Transporturilor au publicat un proiect de Hotărâre de Guvern plin de greșeli pentru exproprierea terenurilor aflate pe amplasamentul Centurii de Sud. Dacă s-ar aproba în forma publicată pe site-ul ministerului, Guvernul ar plăti actualilor proprietari halucinanta sumă de 840 de euro pentru fiecare din cei peste 800.000 de metri pătrați necesari acestui proiect.

Joi, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost publicat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru exproprierea terenurilor aflate pe traseul Centurii de Sud și despăgubirea proprietarilor.

Conform acestui act care acum și până în 26 iunie se va afla în dezbatere publică, „experții” din Ministerul Transporturilor propun alocarea sumei de 3,1 miliarde de lei pentru cumpărarea celor 807.000 de mp de teren necesari acestui proiect.

„Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară suma de 31.883.12 mii lei, pentru un număr de 464 de imobile, în suprafață totală de 807.263 mp teren, astfel cum este prevăzut în Anexa nr. 2 la proiectul de act normativ”, se arată în documentul citat.

Un calcul simplu, arată că, dacă acest document ar fi aprobat în forma publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor, Guvernul ar plăti nu mai puțin de 678 de milioane de euro, la un curs de 4,7 lei pentru un euro, sau, mai simplu, halucinanta sumă de 840,3 euro pentru fiecare metru pătrat expropriat.

Câteva paragrafe mai jos, însă, suma se schimbă și ajunge de doar 883.120 de lei pentru aceeași suprafață, experții uitând pur și simplu primele două cifre, adică un 3 și un 1.

„Prin prezentul proiect de act normativ, se propun următoarele:

a) aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional «Varianta de ocolire Timișoara Sud», potrivit planului de amplasament/hărţii topografice prevăzute în Anexa nr. 1, la prezenta hotărâre;

b) aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta de ocolire Timișoara Sud”, aflate pe raza Municipiului Timișoara și a localităților Sânmihaiu Român, Șag, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda, din județul Timiș, a listei cuprinzând imobilele supuse exproprierii situate pe raza localităților antemenționate, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor în cuantum total de 883,12 mii lei pentru un număr de 464 de imobile, în suprafaţă totală de 807.263 mp, prevăzute în Anexa nr. 2 la prezenta hotărâre”, mai scriu experții MT.

În fine, în ultimul paragraf, suma pentru expropriere se schimbă din nou, pentru că în loc de punct înainte de ultimele două cifre, experții pun o virgulă, care schimbă, însă, radical datele problemei. Astfel, noua sumă este de 31,8 milioane de lei.

„Suma de 31.883,12 mii lei aferentă imobilelor prevăzute în anexa nr. 2 la proiectul de Hotărâre a Guvernului, rezultă din rapoartele de evaluare întocmite în luna martie 2019, de către evaluatorul autorizat ANEVAR, domnul Belea Gheorghe având legitimația nr. 10616, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia”, se mai arată în proiectul de HG amintit.

În graba lor, aceeași experți au uitat și să pună prima anexă, cea care arată traseul centurii, așa cum puteți vedea și singuri pe site-ul ministerului.

În fine, pentru a ne edifica care este suma corectă am cercetat și anexa 2 a documentului pus în discuție, care, surpriză, oferă o nouă sumă de 31.883.113 lei, similară cu cea din ultimul paragraf al documentului, care propune suma de 31.883.120 de lei. Ceea ce ar însemna în jur de 8,4 euro per metru pătrat, o sumă mai apropiată de realitate.

Documentul întocmit de „experți” este în dezbatere publică până în data de 26 iunie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Iranul amenință: vrea să se retragă din Tratatul de Neproliferare Nucleară
  Iranul a avertizat luni că s-ar putea retrage din Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare în cazul în care disputa privind programul atomic ajunge la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Un nou secretar de stat în Ministerul Transporturilor, de la PMP Timiș
  A fost numit un nou secretar de stat la Transporturi, din partea PMP Timiș. Este vorba despre Alexandru Mutruc, consilierul parlamentar al deputatului PMP Cornel Sămărtinean. Mutruc vine în locul lui Valeriu Lupu, care a demisionat din funcție, la începutul acestui an, după ce a fost implicat într-un incident rutier la Timișoara. 2

  Mapamond

  Microsoft vrea să elimine tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodată. Compania investește de asemenea în tehnologia verde
  Una dintre cele mai importante companii tehnologice din lume, Microsoft, a anunțat că până în anul 2050 vrea să capteze din mediu tot dioxidul de carbon pe care l-a emis vreodată. De asemenea, reprezentanții Microsoft spun că fac investiții serioase în domeniul tehnologiei anti-poluare.

  România

  Mai multe tone de carne de pasăre provenită din zone restricționate din Ungaria au ajuns pe piața din România
  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat măsuri urgente ca urmare a unei notificări primite din partea Comisiei Europene care avertiza că în mai multe state membre ale Uniunii au fost livrate produse din carne de pasăre, provenite din zone restricționate din Ungaria, dată fiind evoluția gripei aviare. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Reprezentanții Spitalului Județean Timișoara cumpără curent de pe bursă: Va scădea plata lunară cu 15 procente
  Reprezentanții Spitalului Județean Timișoara scad factura „la curent”. Recent instalatul manager al unității sanitare, Raul Pătrașcu, anunță că va achiziționa energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri, iar prețul facturii va scădea cu apzimativ 15 la sută. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Simulări la Evaluarea Națională și Bacalaureat în luna mai, cu subiecte la nivel județean, pentru a VII-a și a XI-a
  În Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educației și Cercetării s-a decis ca simulările pentru clasa a VII-a și a XI-a să fie organizate la nivel județean, cu subiect unic. Până acum, simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului pentru clasa a VII-a și a VIII-a erau organizate în același timp cu simulările la clasa a VIII-a și a IX-a, cu subiecte unice, la nivel național.

  Mapamond

  Furtuna Gloria face ravagii în Spania. Printre morți se numără și o româncă
  Furtuna Gloria, care a afectat estul Spaniei, nu numai că a provocat nenumărate daune, ci a luat și vieți omenești. Printre victime se numără și o româncă în vârstă de numai 54 de ani.

  Mapamond

  Case la prețul de un euro? Da, acest lucru este posibil într-un oraș din sudul Italiei
  În încercarea de a repopula o frumoasă zonă rurală din sudul Italiei, orășelul Bisaccia a decis să scoată la vânzare zeci de case părăsite, la prețul de un euro.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.