tion.ro Web analytics

Aquatim vrea sa reabiliteze turnul de apa din Iosefin

Aquatim a anunţat că intenţionează că reabiliteze şi să refuncţionalizeze turnul de apă de pe strada Gheorghe Bariţiu din Timişoara. Studenţii la Facultatea de Arhitectură au deja modelele.
Scris de Delia S. Barbu - Aquatim a anunţat că intenţionează că reabiliteze şi să refuncţionalizeze turnul de apă de pe strada Gheorghe Bariţiu din Timişoara. Studenţii la Facultatea de Arhitectură au deja modelele.

Aquatim va găzdui marţi, 1 noiembrie 2011, de la ora 11, la sediul central de pe str. Gheorghe Lazăr nr. 11 A, o masă rotundă pe tema reabilitării turnului de apă de pe str. Bariţiu, aflat în administrarea societăţii. Evenimentul este prilejuit de expoziţia de planşe reprezentând propuneri pentru proiectul de reabilitare a turnului, realizate de studenţi din anul V de la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii Politehnica. Tema proiectului este „Refuncţionalizarea turnului de apă din Iosefin”, realizat în cadrul disciplinei Restaurări, sub îndrumarea profesorilor coordonatori conf. Dr. arh. Liliana Roşiu, şi asist. arh. Romeo Szorad. Acest gen de lucrări au rolul de a-i învăţa pe viitorii arhitecţi care sunt etapele de urmat în proiectele de reabilitare a clădirilor istorice şi de a-i familiariza cu intervenţiile necesare protejării patrimoniului construit.

Printre invitaţii la eveniment se vor număra reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Timişoara, Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Timiş, Consiliului Judeţean Timiş, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Timiş, Facultăţii de Hidrotehnică de la Universitatea Politehnica Timişoara şi ai Aquatim. Scopul discuţiilor purtate în cadrul evenimentului este de a stabili posibilitatea refuncţionalizării monumentului, având la bază ideile avansate de studenţi în proiectele expuse.

Turnul de apă din Piaţa Iosefin, cu o capacitate de 500 m³, a fost construit în perioada 1912-1914, cu scopul de a compensa volumul de apă necesar în timpul orelor de vârf când consumul atingea maximul. Împreună cu turnul de apă de pe str. Lorena, Uzina de apă nr. 1 şi reţeaua de distribuţie în lungime de 87,4 km (ultimele două fiind puse în funcţiune în 1914), formau la acea vreme sistemul de alimentare cu apă al oraşului. În jurul anului 1940, datorită creşterii semnificative a consumului, turnul nu a mai făcut faţă asigurării necesarului de apă şi, astfel, a fost scos din funcţiune. În prezent, se află în stare de conservare, făcând parte din patrimoniul Aquatim.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Timișoara în fața sediului IPJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Cea mai crescută rată de infectare din Timiș, la Moșnița Nouă. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 24 ianuarie: 12.082 de cazuri în România. Peste 1.000 în Timiș

  Eveniment

  Șoferi cercetați penal în Dumbrăvița și Timișoara. Unul dintre ei conducea drogat, iar celălalt beat

  Eveniment

  Două case cuprinse de flăcări în numai câteva ore, în Timiș

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”

  România

  Studiu: bullying-ul, accentuat de profesorii care îi ceartă pe elevi și părinții care își pedepsesc copiii

  Sănătate

  Peste 100.000 de oameni vaccinați anti-Covid cu trei doze, în Timiș

  România

  Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că a oficiat o slujbă deși ar fi trebuit să se afle în carantină

  Ştiri din Timiș

  163 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței poporului nostru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici