tion.ro Web analytics

Ada Hausvater a primit din partea Frantei rangul de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor

Ada Hausvater, regizor, manager al Teatrului Național din Timișoara şi unul dintre cei mai dinamici animatori culturali ai urbei, este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Nominalizarea ei pentru această onorantă distincţie s-a făcut la iniţiativa Institutului Francez din Timişoara.
Scris de S.P.D. - Ada Hausvater, regizor, manager al Teatrului Național din Timișoara şi unul dintre cei mai dinamici animatori culturali ai urbei, este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Nominalizarea ei pentru această onorantă distincţie s-a făcut la iniţiativa Institutului Francez din Timişoara.

„Ordinul Artelor și Literelor este, conform decretului de constituire 57-549/1957, o decorație onorifică având scopul de a recompensa acele persoane care s-au distins prin creațiile lor în domeniul artistic sau prin contribuția pe care au avut-o în propagarea artelor și literelor în Franța și în lume. În scrisoarea ce însoțește documentul emis în data de 13 aprilie 2012, ministrul francez al culturii și comunicării, Frédéric Mitterand, subliniază că Ordinul Artelor și Literelor este una dintre principalele distincții ale Republicii Franceze, între cele patru ordine ministeriale ale statului francez. Propunerea pentru nominalizare a venit din partea Institutului Francez din Timișoara, în baza realizărilor artistice și manageriale care au condus la decizia Consiliului Ordinului, respectiv a Ministerului Culturii și Comunicării de a acorda managerului Teatrului Național titlul de Cavaler. De la absolvirea Academiei de Teatru și Film, în 1997, Ada Hausvater a montat peste douăzeci de spectacole în teatre din România și Republica Moldova”, subliniază secretarul literar al TNT, Codruţa Popov. Între cele mai importante realizări ale mandatului Adei Hausvater ca director al TNT se numără lansarea în circuitul teatral a două noi săli de teatru – Sala 2 fost manej imperial, fostă sală de sport, recuperată dintr-o avansată stare de degradare) și Studio 5 şi realizarea Fabricii de decoruri, prima structură de acest gen din România. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale TNT, aflate acum în lucru, este recuperarea sinagogii desacralizate din cartierul Fabric și transformarea sa într-o nouă sală de spectacole, în cadrul viitorului Centru European de Antropologie Multiculturală a Spectacolului. Adei Hausvater îi aparţine şi iniţiativa de a fonda Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, asociaţie comunitară al cărei scop este susţinerea candidaturii Timișoarei pentru titlul de capitală culturală europeană în 2021.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Noua Zeelandă a vaccinat 2,5% din întreaga populație într-o singură zi

  România

  VIDEO. Boncănitul cerbilor, surprins de camerele de monitorizare din pădurile Parcului Național Piatra Craiului

  Mapamond

  Recompensă de la SUA pentru familiile a 10 afgani uciși din greșeală într-un atac cu drona

  Ştiri din Timiș

  A murit Coleta de Sabata, singura femeie rector al Universității Politehnica Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Peste 900 de locuri de muncă vacante prin AJOFM Timiș. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Ana Munteanu, dată exemplu de RoVaccinare. Copilul ei de 8 săptămâni are anticorpi, s-a vaccinat când era însărcinată

  Economic

  La patru luni de la incendiul devastator, Frigoglass a reluat producția la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  O comisie tehnică a Primăriei Timișoara „va analiza holistic” viitoarele investiții din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Alfred Simonis, despre scandalul cu Dan Dinu: Oamenii de afaceri din Timișoara nu au un partener, ci un adversar în primarul orașului

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici