Leziunile au fost provocate de o explozie în spațiu deschis, cauzând arsuri de gradul I, II A/B și parțial grad III, localizate la nivelul capului, gâtului, toracelui posterior și membrelor, bilateral. Potrivit scorului ABSI, riscul estimat de mortalitate era cuprins între 30% și 50%.
Tratamentul a inclus debridare enzimatică aplicată pe 12% din suprafața afectată, metodă care permite îndepărtarea controlată a țesutului necrozat, precum și utilizarea plasmei bogate în trombocite (PRP) pentru a stimula regenerarea tisulară.
După aproape 4 săptămâni de tratament, pacienta a fost externată, fără a necesita grefe de piele, ceea ce a redus impactul estetic și riscul de complicații ulterioare.
Echipa medicală responsabilă de îngrijire a fost alcătuită din specialiști în chirurgie plastică și terapie intensivă, alături de personal medical auxiliar, care a asigurat atât tratamentul propriu-zis, cât și suportul necesar pe durata internării.
Din echipă au făcut parte: dr. Enikő Hordovan și dr. Panche Taskov – medici primari chirurgie plastică, dr. Ancuța Pop Coman și dr. Răzvan Papa – medici primari ATI, dr. Andreea Babii – medic rezident chirurgie plastică, precum și asistenți medicali, infirmieri, kinetoterapeuți și brancardieri din cadrul Unității Funcționale pentru Arși.
Un alt caz similar tratat în aceeași unitate este cel al unui pompier din Baia Mare, rănit grav într-o explozie și internat cu arsuri pe aproximativ 40% din suprafața corporală. Leziunile au afectat capul, gâtul, toracele, membrele superioare și genunchiul drept.
Pacientul a fost internat aproape o lună, timp în care a beneficiat de tratamente complexe, inclusiv debridare enzimatică, curățare chirurgicală cu Versajet și aplicare de plasmă autologă.
Și în acest caz, evoluția a fost favorabilă, iar pacientul a fost externat în stare generală bună. Echipa medicală care a asigurat îngrijirile a inclus:
• Dr. Enikő Hordovan – medic primar chirurgie plastică
• Dr. Ancuța Pop Coman – medic primar ATI
• Dr. Sonia Burtic – medic rezident chirurgie plastică, împreună cu echipa de îngrijiri din cadrul UFA.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCât mai repede si ” mari arși ”. Medici f buni avem.
Si pentru asa ceva trebuie sa facem mare vâlvă? Ar trebui sa fie o normalitate ca doctorii sa si faca treaba in statul asta! Ca pres multi pana si asistentii sunt inca cu gandul la banutul bagat in buzunarel! Sanatate multa pacientei, insa nu e un motiv de a face val, nu suntem africa, sau poste ba ?