Enterocolita acută, o inflamație a tractului digestiv, se manifestă prin prezența a mai mult de trei scaune apoase pe zi. Foarte frecvent, aceasta este provocată de bacteria Salmonella. Aceasta se transmite prin apă și alimente contaminate – carne, în special de pasăre, preparată insuficient, ouă, pește, crustacee, lapte nepasteurizat, alimentele prelucrate cu lapte sau ouă crude, creme, maioneză și înghețată.
„Simptomele debutează între 12-36 ore de la ingestia alimentului sau apei contaminate și se manifestă prin febră, frison, numeroase scaune diareice apoase, de culoare verzuie, greață, vărsături și dureri abdominale.
Copiii și vârstnicii pot prezenta forme severe de enterocolita cu Salmonella, cu risc de deshidratare severă, prin pierderi importante de lichide cauzate de vărsături și scaune diareice, existând riscul de apariție al dezechilibrelor hidro-electrolitice”, precizează Flavia-Roxana Ignuta, medic specialist de boli infecțioase la „Victor Babeș”.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul se bazează pe o anamneză detaliată, pe examenul clinic și pe efectuarea de coprocultură sau analiză PCR din materiile fecale. În ceea ce privește tratamentul, există mai multe componente.
„Tratamentul infecției cu Salmonella se bazează pe regim alimentar, tratament suportiv cu lichide și administrarea intravenoasă de soluții de reechilibrare hidroelectrolitică, tratament simptomatic cu antiemetice (medicamente folosite pentru a trata greața și vărsăturile), antidiareice orale, antitermice, antalgice (medicamente pentru tratamentul durerii) și tratament etiologic (tratament împotrivă bacteriei) cu administrarea de antibiotic”, mai precizează specialista.
În principiu, tratată, salmoneloza ține 7-10 zile, dar dereglarea tranzitului intestinal poate persista chiar câteva luni. Se recomandă, tocmai de aceea, administrarea de probiotice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!