Vitamina C, cunoscută ca acid ascorbic sau vitamina antiscorbutică, este o vitamină hidrosolubilă, ce nu poate fi produsă de organismul uman, deci care trebuie obținută zilnic din alimentație sau suplimente.
„Vitamina C protejează celulele imunitare de oxidare și ajută sistemul imunitar să reacționeze împotrivă infecțiilor. În același timp, reduce oxidarea plăcilor de aterom, acele depuneri pe vasele de sânge care pot bloca circulația, și reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge. Îndeplinește rolul de antioxidant, favorizează absorbția digestivă a fierului din alimente sau medicamente, contribuind, totodată, indirect, la formarea celulelor roșii din sânge.
Nu în ultimul rând, este legată de sinteza colagenului și contribuie la vindecarea rănilor, ajuta organismul să producă acizii biliari, ajutând digestia, joacă un rol important în sinteza carnitinei, care dă energie mușchilor susținând efortul muscular, și la formarea serotoninei, care ne influențează starea de bine”, spune Flavia Crișan, farmacist șef la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
„Leac universal”
Datorită efectelor sale benefice asupra mai multor funcții ale organismului, vitamina C este privită drept „leac universal”. Este recomandată în stările de astenie sau convalescență, în diverse tipuri de infecții, în anemie, pe durata sarcinii, dar și în cazul pacienților care se recuperează după intervenții chirurgicale. Deficitul de vitamina C este asociat cu vulnerabilitate și reduce capacitatea de luptă a organismului împotrivă infecțiilor.
„O cantitate insuficienta slăbește capacitatea organismului de a se reface, ceea ce duce, de exemplu, în cazul rănilor, la întârzierea cicatrizării, dar afectează și integritatea vaselor de sânge. În același timp, colagenul nu poate fi produs de organism în cantitățile necesare, astfel încât pot apărea sângerări și inflamații locale, chiar o fragilitate a oaselor.
Alte efecte ale unei deficiențe de vitamina C sunt legate de oboseala accentuată, dificultatea de a face fata efortului fizic, dureri musculare și articulare, dar afectează și echilibrul emoțional, ducând la iritabilitate și apatie, lipsa apetitului. Deficitul major duce și la apariția scorbutului, o boală gravă.
Formele ușoare ale acestei afecțiuni, denumite hipovitaminoze, afectează persoanele cu alimentație dezechilibrată, femeile însărcinate sau care alăptează și fumătorii”, mai spune farmacistul șef de la „Babeș”.
Dozele minime recomandate
Pentru a obține o cantitate suficientă de vitamina C, se recomandă o dieta cu citrice, fructe de pădure, varză, conopidă, broccoli, cartofi, spanac, pătrunjel, roșii, ardei, căpșuni, kiwi și ficat.
Doza zilnică necesară este în funcție de vârstă: la copii între 40-45 mg, la bărbați – aproximativ 90 mg, femei – aproximativ 75 mg, la femei însărcinate sau care alăptează – între 70 și 95 mg. Fumătorilor le-ar trebui 35 mg în plus față de doza zilnică recomandată la categoria la care se încadrează.
„Doza maximă tolerată pentru adulți este de 2000 mg/ zi. Vitamina C nu se acumulează în organism, se elimină rapid, ceea ce înseamnă că necesită aport zilnic constant, iar o alimentație echilibrată și variată reprezintă cea mai bună sursă pe termen lung”, conchide Flavia Crișan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!