tion.ro Web analytics

Întrebări frecvente despre COVID-19

De Amalia Kui
Reactualizat la:

Întrebări frecvente despre COVID-19

foto: Pixabay
Reactualizat la:
TION vine în sprijinul cititorilor săi, răspunzând la cele mai frecvente întrebări apărute în contextul pandemiei de coronavirus. Răspunsurile se bazează pe informațiile oficiale transmise de Ministerul Sănătății și de Grupul de Comunicare Strategică.
Scris de Amalia Kui - TION vine în sprijinul cititorilor săi, răspunzând la cele mai frecvente întrebări apărute în contextul pandemiei de coronavirus. Răspunsurile se bazează pe informațiile oficiale transmise de Ministerul Sănătății și de Grupul de Comunicare Strategică.

În plină pandemie de coronavirus, TION răspunde celor mai frecvente întrebări în legătură cu COVID-19. Informațiile și datele provin de la Ministerul Sănătății, de la grupul de Comunicare Strategică și de la Organizația Mondială a Sănătății, toate fiind centralizate în acest articol. Vă invităm, de asemenea, dacă aveți întrebări să le adresați printr-un comentariu lăsat mai jos.

Ce este coronavirusul?

Noul coronavirus care provoacă COVID-19 este un virus care din categoria ”coronavirusurilor”. Denumirea de coronavirus provine de la aspectul acestuia, similar cu o coroană solară.

foto: Pixabay

Există mai multe tipuri de coronavirusuri umane, inclusiv unele care cauzează în mod curent infecții ușoare ale tractului respirator superior (răceli). COVID-19 e o boală nouă, cauzată de un coronavirus nou, care nu a fost descoperit anterior la oameni.

*SARS și MERS au fost provocate tot de coronavirusuri.

Care este sursa noului coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie virală numeroasă. Unele pot cauza boli la om, pe când altele, precum coronavirusurile canine sau feline, infectează doar animalele. Rareori unele coronavirusuri care infectează animalele au făcut tranziția la om, putând fi transmise mai departe de către acesta. Asta se suspectează că s-a întâmplat în cazul virusului care cauzează COVID-19. Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Sever Acut (SARS) sunt alte două exemple de coronavirusuri care au trecut de la animal la om.

 

View this post on Instagram

 

Colorized transmission electron micrograph of the novel coronavirus infecting a cell!!⁣ ⁣ Coronaviruses derive their name from the fact that under electron microscopic examination, each virion is surrounded by a “corona,” or halo. This is due to the presence of viral spike peplomers emanating from each proteinaceous envelope.⁣ ⁣ The emerging pneumonia, COVID-19, caused by SARS-CoV-2, exhibits strong infectivity but less virulence, compared to the SARS outbreak in 2003 (which was also a corona virus).⁣ Originating from reservoir of bats and unknown intermediate hosts, SARS-CoV-2 binds to ACE2 with high affinity as a virus receptor to infect humans.⁣ The binding of a receptor expressed by host cells is the first step of viral infection followed by fusion with the cell membrane. It is reasoned that the lung epithelial cells are the primary target of the virus. ⁣ ⁣ So far, the supporting treatments including symptomatic and respiratory support, combined with potent antiviral drugs, such as remdesivir, chloroquine, or lopinavir/ritonavir, have been conducted with definite effect on treat COVID-19 patients.⁣ ⁣ Chloroquine has been used to treat malaria for many years, with a mechanism that is not well understood against some viral infections.⁣ Several possible mechanisms are investigated: Chloroquine can inhibit pH-dependent steps of the replication of several viruses, with a potent effect on SARS-CoV infection and spread. Moreover, chloroquine has immunomodulatory effects, suppressing the production/release of TNF-α and IL-6. It also works as a novel class of autophagy inhibitor, which may interfere with viral infection and replication. Several studies have found that chloroquine interfered with the glycosylation of cellular receptors of SARS-CoV and functioned at both entry and at post-entry stages of the COVID-19 infection.⁣ A combination of remdesivir and chloroquine was proven to effectively inhibit the recently emerged SARS-CoV-2 in vitro.⁣ Photograph By National Institute of Health

A post shared by Medicaltalks (@medicaltalks) on

Cum se transmite acest virus?

Transmiterea de la persoană la persoană

 • Între oameni care sunt în contact apropiat unul cu celălalt (la o distanță de cca. 1,5 – 2 m).
 • Prin stropi respiratorii produși atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Acești stropi pot ajunge ușor în gura sau nasul celor din preajmă sau chiar pot fi inhalați în plămâni.

Infectarea prin atingerea unor suprafețe contaminate

 • E posibil ca o persoană să devină purtătoare de COVID-19 în urma atingerii unei suprafețe sau a unui obiect care a fost contaminat și apoi să-și atingă gura, nasul sau chiar ochii, dar se consideră că nu acesta este modul principal de transmitere.

foto: Pixabay

Cât de ușor se transmite coronavirusul?

Ușurința cu care un virus trece de la o persoană la alta poate varia mult. Unele virusuri sunt puternic contagioase (se transmit foarte ușor), precum pojarul, în timp ce alte virusuri se transmit în ritm mai lent. Un alt factor de control îl constituie posibilitatea de a opri sau încetini contagiunea unei mase mari de oameni. Virusul care cauzează COVID-19 pare a se transmite extrem de rapid și îndelungat în comunitate.

Poate fi cineva contagios chiar dacă nu are niciun simptom specific COVID-19?

Cei mai contagioși se consideră a fi cei care au cele mai puternice simptome (cei în starea cea mai gravă). Unii pot fi contagioși și înainte să manifeste simptomele bolii. În cazul COVID-19 s-au raportat astfel de cazuri.

Care sunt simptomele?

Simptomele de mai jos au fost raportate în cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, având intensitate diferită, de la cele ale unei simple răceli, până la stări grave care au condus la deces. Simptomele menționate mai jos se pot instala în cca. 2-14 zile de la data expunerii la virus:

 • Febră.
 • Tuse seacă.
 • Insuficiență respiratorie (dificultate în respirare/senzație de sufocare).

Unele persoane pot să fie infectate, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt bolnave. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) își revin după ce au fost afectați de boală fără a avea nevoie de tratament special. Circa 1 din 6 persoane care au COVID-19 dezvoltă forme severe ale bolii și au dificultăți în respirație. Persoanele în vârstă și cei cu probleme medicale anterioare, precum tensiune arterială mare, probleme cu inima sau diabet au șanse mai mari să dezvolte o formă severă a bolii.

Cât durează infecția cu COVID-19?

Durata infecției variază de la om la om și la fel poate varia decizia de a elibera pe cineva din spital, carantină sau izolare. Eliberarea se face de la caz la caz în funcție de decizia personalului medical și a specialiștilor în prevenția răspândirii bolilor infecțioase. Decizia se ia pe baza simptomatologiei și testelor de laborator.

Directivele Centrului de Control și Prevenția al Bolilor (CDC) din SUA subliniază trei criterii pentru eliberarea din carantină:

 • Pacientul nu are febră (fără a fi folosit medicamente ce reduc febra)
 • Pacientul nu are tuse sau alte simptome fizice
 • Pacientul a ieșit negativ la cel puțin două teste de exsudat faringian consecutive, luate la distanță de 24 de ore.

O persoană eliberată din izolare e considerată ca fiind necontagioasă, neprezentând risc de infecție pentru alții.

Cine este cel mai expus contractării noului virus?

Din datele disponibile până acum, persoanele cele mai expuse la o îmbolnăvire gravă cu COVID-19 sunt persoanele în vârstă și persoanele bolnave cronic de diabet, boli pulmonare, boli cardiace inclusiv hipertensiune.

Ce pot face pentru a mă proteja de contaminare?

 1. Spălați‐vă mâinile des;
 2. Evitați contactul cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute;
 3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura dacă nu aveți mâinile igienizate;
 4. Acoperiți‐vă gura și nasul când strănutați sau tușiți;
 5. Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
 6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
 7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
 8. Sunați la 112 dacă aveți febră sau tuse și v‐ați întors din zone afectate de COVID-19

Cum pot ieși din casă pe perioada stării de urgență?

Puteți citi mai multe detalii despre acest subiect AICI. Pentru a ieși din casă trebuie să aveți asupra dvs. fie o adeverință de la angajator, fie o declarație pe proprie răspundere care să ateste că deplasarea dvs. este absolut necesară.

Declarațiile pot fi prezentate:

 • tipărite
 • scrise de mână
 • în format electronic (pe telefon, tabletă sau alt dispozitiv similar)
4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. MIHAILA DANIEL says:

  As propune ca masinile politiei care fac patrulare sa inregistreze audio un material de propaganda care sa ii roage pe oameni sa stea in casa. Acest mesaj ar trebui sa aiba introdus si un mesaj patriotic, la interval de timp sa se intoneze si imnul national astfel incat oamenii sa constientizeze faptul ca trebuie sa stea in casa pentru propria siguranta si pentru siguranta celor dragi si pentru supravietuirea noastra fizica. Altfel , cu amenzi si masuri de forta efectul va fi contrar, ba mai mult vor percepe actiunile actuale ca o agresiune!

 2. Silviu says:

  Dintre persoanele vindecate la Timișoara ,câte sunt diabetice ?

 3. România

  S-a decis! Fără carantină dacă veniți din Spania!
  Deși Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat astăzi o listă de 41 de țări cu risc epidemiologic crescut în contextul pandemiei de Covid-19 (călătorii care vin din aceste state trebuie să intre în carantină 14 zile), printre care era și Spania, o Hotărâre care a fost emisă luni seara scoate acest stat de pe lista respectivă. Prin urmare, călătorii care vin din Spania, fie ei români sau străini, nu trebuie să stea în carantină.

  Ştirile judeţului Timiş

  Planul lui Nica pentru bicicliști: autostradă de biciclete în jurul Timișoarei, pistă până la Szeged și pistă prin podgoriile din Timiș
  Candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și-a prezentat, luni, la Sânmihaiu Român, planul pentru bicicliști. El dorește ca viitorul consiliu să preia pista existentă pe malul Begăi, dar și să construiască alte piste noi prin județ, cum ar fi autostrada de biciclete în jurul Timișoarei, o pistă care să lege Timișoara de Szeged și o pistă care să unească podgoriile din județ.

  Ştirile judeţului Timiş

  Alegeri locale 2020. Biroul Electoral Județean Timiș a fost constituit
  A fost constituit Biroul Electoral Județean (BEJ), în Timiș. Au fost învestiți președintele și locțiitorul, dar și componenții BEJ care vor organiza și superviza alegerile din 27 septembrie.

  Ştirile judeţului Timiş

  Stadion de 23 de milioane de euro în Calea Buziașului. Consilierii chemați de urgență să aprobe SF-ul
  Consilierii locali sunt chemați de urgență din vacanță, marți, la o ședință extraordinară „de îndată”, pentru a aproba un unic proiect de hotărâre: „aprobare a documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici - faza S.F. şi a anexei privind descrierea sumară a investiţiei pentru obiectivul «Amenajare terenuri de sport - Construire stadion pe structură metalică»”. Este vorba despre un stadion de peste 15.000 de locuri, ce va fi situat în Calea Buziașului și a cărui valoare estimată este de 23,5 milioane de euro. 7

  Sănătate

  Zeci de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus, în Timiș
  Continuă controalele autorităților în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au controlat peste 200 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de prevenire a noului tip de coronavirus. Au aplicat zeci de amenzi.

  Sănătate

  Opt focare active de Covid-19 în Timiș. Încă două cazuri la Făget, după ce zona a ieșit din carantină
  Sunt opt focare active de Covid-19 în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP). Au mai apărut două cazuri, în ultimele 24 de ore, la Făget, zonă care a ieșit din carantină sâmbătă, 8 august, la ora 19. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă
  Lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă au început, iar președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a fost acolo, la startul șantierului. 9

  Sănătate

  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș. 14 sunt la Terapie Intensivă
  La începutul acestei săptămâni, Timișul a trecut de 200 de pacienți cu SARS-Cov2 internați în spitale. Dintre aceștia, 14 sunt pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.