Cancerul colorectal reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial, unul din opt cazuri diagnosticate este de acest tip. În România, peste 12.000 de persoane primesc anual acest diagnostic, boala fiind a doua cauză de mortalitate oncologică din țară. Depistarea timpurie crește considerabil șansele de supraviețuire, care pot ajunge până la 85%.
Din păcate, peste jumătate dintre pacienți ajung la medic în stadii avansate, când tratamentul devine mult mai dificil.
„Pacienții care au peste 45 de ani, cu sau fără simptomatologie digestivă, respectiv 40 de ani, care au în familie o rudă de gradul 1 deja diagnosticată cu un cancer colorectal, au indicație de colonoscopie. Cei care prezintă tulburări de tranzit, constipație, balonări, tulburări abdominale, un scaun cu sânge sau un scaun negru au indicație de colonoscopie. Cei care prezintă un sindrom anemic, anemie feriprivă, trebuie să își facă o asemenea investigație”, explică dr. Diana Nicoleta Popițiu, medic primar gastroenterolog la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Colonoscopia este realizată de o echipă multidisciplinară care include medicul gastroenterolog și un medic ATI, responsabil de monitorizarea pacientului pe durata procedurii.
„Cu un tub flexibil, care are aproximativ 2 metri, prevăzut cu o cameră în capăt, se pătrunde prin orificiul anal la nivelul colonului, se străbate întreg traiectul colonului, până în ultima porțiune. În timp real se transmit imagini pe un monitor, imagini ce sunt apoi interpretate. Dacă se decelează polipi, aceștia sunt rezecați cu ajutorul unui electrocauter. Dacă este observată o tumoră sau modificări la nivelul colonului, se preiau mai multe fragmente de biopsie, care apoi sunt trimise la laboratorul de anatomie patologică al spitalului pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.
Pacienților care sunt diagnosticați cu cancer colorectal li se face o stadializare a bolii, iar apoi sunt îndrumați spre investigații de tip imagistic, computer tomograf sau RMN, tot în cadrul unității sanitare”, adaugă dr. Popițiu.
Cum se pregătește pacientul pentru colonoscopie
Cu 3 zile înainte de procedură:
• Se evită alimentele bogate în fibre (semințe, legume crude, fructe cu coajă, cereale integrale)
• Nu se consumă alimente intens colorate (sfeclă, fructe de pădure, produse cu coloranți)
• Se recomandă mâncăruri ușoare: supe limpezi, carne fiartă sau la grătar, pâine albă, paste simple, orez
Cu 24 de ore înainte:
• Se adoptă o dietă lichidă (apă, ceai slab, cafea fără lapte, sucuri limpezi, supă strecurată)
• Se evită lichidele roșii sau violet
• Nu se consumă alimente solide
Pregătirea intestinului:
• Pacientul trebuie să consume o soluție specială de curățare (laxativ) conform instrucțiunilor medicului, fie într-o singură doză, fie în două etape, seara și dimineața investigației.
În ziua colonoscopiei:
• Nu se mănâncă și nu se bea nimic cu 4–6 ore înainte de procedură
• Persoanele care urmează tratamente cronice (pentru hipertensiune, diabet, anticoagulante etc.) trebuie să informeze medicul din timp
Citiți principiile noastre de moderare aici!