Conform International Agency for Research on Cancer (IARC), consumul de alcool are o legătură cauzală cu cel puțin șapte tipuri de cancer:
• cancer oral, faringian și laringian
• cancer esofagian
• cancer hepatic
• cancer colorectal
• cancer de sân la femei
La nivel european, se estimează că 10% dintre cazurile de cancer la bărbați și 3% la femei pot fi puse pe seama consumului de alcool.
„Etanolul și metabolitul său, acetaldehida (o substanță care afectează ADN-ul) joacă un rol central în apariția cancerului”, transmit specialiștii prin Codul European împotriva Cancerului.
Pe lângă efectul direct, alcoolul poate crește nivelul anumitor hormoni, precum estrogenul, ceea ce sporește riscul de cancer de sân. În plus, alcoolul favorizează absorbția substanțelor cancerigene din fumul de țigară, ceea ce face combinația alcool-tutun deosebit de periculoasă.
„În cazul în care consumați alcool de orice fel, limitați consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc”, se mai menționează în Codul European împotriva Cancerului.
Ghidurile internaționale indică o doză standard de alcool ca reper: aproximativ 10–12 grame de alcool pur. Pentru sănătate, limitele maxime tolerate sunt o doză pe zi pentru femei și două pentru bărbați, dar chiar și sub aceste niveluri există riscuri.
Mai mult decât cancer
Efectele alcoolului nu se limitează la oncologie. Consumul crescut este asociat cu ciroză hepatică, pancreatită, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, tulburări mintale și de comportament. În timpul sarcinii, alcoolul crește riscul de malformații și leucemie la copii.
De asemenea, alcoolul are un conținut caloric ridicat, favorizând creșterea în greutate, iar limitarea consumului sprijină menținerea unei greutăți sănătoase.
Studiile arată că o scădere semnificativă a consumului de alcool poate reduce riscul unor forme de cancer:
• cancer hepatic – cu 21%
• cancer colorectal – cu 31%
• cancer de sân (la femei) – cu 30%
Efectele benefice nu se văd imediat, dar reducerea sau renunțarea completă la alcool scade riscul pe termen lung. Specialiștii amintesc că un stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, activitate fizică zilnică, menținerea greutății optime și renunțarea la fumat, poate reduce riscul de cancer cu până la 18% la nivelul populației europene.
Trimite articolul
XO tampenie de “studiu” din categoria munca poate dauna grav sanatatii !
De ce nu se fac studii tintite pe producatorii de alimente si bauturi.Sa faca analize serioase pe imgredientele utilizate in procesul de fabricatie si ce efect au acestea asupra organismului uman.Sa arate cu degetul catre mariile corporatii care ne otravesc zilnic.
-
ce studii vrei? e simplu, alcoolul e o otrava pentru organism, ca bei si tu 1 bere sau 1 pahar de tarie la 2-3 zile, probabil ca vei fi ok, dar daca bagi 3-4 beri pe zi sau 300ml de palinca zilnic, no, bine nu ti-o fi pe viitor…
In loc sa consumi bauturi spirtoase, specialistii recomanda sa se asculte manele. Efectul se produce instantaneu: dureri abdominale, voma, pierderea auzului muzical urmate de internare la spitalul de glumeti gataia. Cazarea si mancarea asigurate de prim-ministrul oradean f.n.
-
@citronada de prune: sunt aceeasi care behaiau despre vaccinuri si covid, care protestau anti-covid pana picau ca mustele ca aveau covid, desi grohaiau ca nu exista covid, adica sugeramuistii putleristi aur-sos-pot!