Ziua Învățătorului a fost oficializată în România în anul 2007, prin Legea nr. 289, și este celebrată anual pe 5 iunie. Data de 5 iunie a fost aleasă pentru a marca Ziua Învățătorului deoarece este ziua de naștere a lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului românesc modern. El a înființat, în 1818, prima școală cu predare în limba română, la Sfântul Sava din București.
Până în anul 2024, această zi era marcată prin activități educative nonformale, desfășurate în școli, dar nu era zi liberă oficială. Decizia de a oferi liber tuturor celor din sistemul de învățământ a fost luată în contextul grevei generale în educație din 2023 și a fost inclusă în noul contract colectiv semnat în vara acelui an.
Această zi liberă vine aproape de finalul anului școlar. Mai sunt aproximativ cinci săptămâni până la vacanța de vară, programată să înceapă pe 21 iunie. Pentru elevii de clasa a XII-a, cursurile se încheie pe 6 iunie, în timp ce elevii din clasa a VIII-a finalizează anul școlar pe 13 iunie. Elevii din învățământul tehnologic și profesional vor merge la școală până pe 27 iunie.
Anul școlar 2024–2025 este structurat pe cinci module de învățare, alternate cu vacanțe, iar programul „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se derulează între 9 septembrie 2024 și 30 mai 2025, fiecare în intervale de câte cinci zile consecutive, la alegerea școlilor.
În total, anul școlar a inclus și alte zile libere legale, dintre care multe s-au suprapus cu vacanțele: Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza, Paștele, dar și sărbători legale precum 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 1 Mai (Ziua Muncii) sau 9 iunie (a doua zi de Rusalii). Dintre acestea, doar Ziua Învățătorului, pe 5 iunie, este zi liberă suplimentară oferită exclusiv prin contractul colectiv din învățământ.
Liderii sindicali din educație au salutat decizia, considerând-o o formă de recunoaștere simbolică a muncii cadrelor didactice.
„Aceasta este singura modalitate de a marca această zi”, a declarat Marius Nistor, lider al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o declarație pentru Edupedu.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!