tion.ro Web analytics

Varsta de pensionare a femeilor creste la 65 de ani... peste 22 de ani

Vârsta de pensionare a femeilor va creşte şi va ajunge la 65 de ani, potrivit unui proiect de lege a Ministerului Muncii. Alinierea cu vârsta de pensionare a bărbaţilor va fi făcută însă treptat, până în 2035. Sunt afectate toate femeile născute după 1970.
Scris de T. Ex. - Vârsta de pensionare a femeilor va creşte şi va ajunge la 65 de ani, potrivit unui proiect de lege a Ministerului Muncii. Alinierea cu vârsta de pensionare a bărbaţilor va fi făcută însă treptat, până în 2035. Sunt afectate toate femeile născute după 1970.

Proiectul de act normativ, pus în dezbatere publică, modifică actuala lege astfel: „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”.

Majorarea vârstei de pensionare se va face treptat, în decurs de 22 de ani. În perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2015, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor, de la 64 la 65 de ani.

După ianuarie 2015 va continua creşterea graduală a vârstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani până în anul 2030, fiind reglementată şi creşterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Începând din ianuarie 2035, femeile se vor pensiona, ca şi bărbaţii, la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Măsura se va aplica femeilor născute după decembrie 1970.

Legiuitorul susţine că modificările sunt incluse în Recomandările de ţară a Comisiei Europene.

„Pentru a face faţă provocărilor rezultate din îmbătrânirea populaţiei, sistemul de pensii este în curs de adaptare. Egalizarea vârstelor standard de pensionare între femei şi bărbaţi va asigura viabilitatea pe termen lung a unui sistem adecvat de protecţie socială. În paralel este necesară atragerea şi menţinerea pe piaţa forţei de muncă a lucrătorilor în vârstă, depăşind actualele tipare de pensionare, în concordanţă cu creşterea speranţei de viaţă precum şi examinarea nivelului de adecvare a pensiilor în vederea prevenirii sărăciei persoanelor de vârstă înaintată”, precizează iniţiatorii proiectului.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Capitala Culturala

  Artiști români pentru artiști ucraineni. Spectacol-lectură la Timișoara

  Mapamond

  A murit Ray Liotta, celebrul actor din Goodfellas

  Mapamond

  Românii nu mai pot alimenta la prețul plafonat în Ungaria

  Eveniment

  FOTO. Ambasadorul Irlandei în vizită la Everseen, flagshipul companiilor irlandeze din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. Restaurant din Piața Victoriei din Timișoara, închis temporar de Protecția Consumatorilor

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Plin de nereguli în Piața Lipovei din Timișoara. Polițiștii locali au dat zeci de amenzi

  Eveniment

  FOTO. Activități pentru prevenirea criminalității, timp de o săptămână, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Un nou proiect de anvergură pentru Timișoara. Începe proiectarea pentru zona Oituz - Popa Șapcă

  Capitala Culturala

  Launmomentdat în parc cu muzică, viniluri și pop-up store. Se caută artiști și actori independenți

  Ştiri din Timiș

  Se închide temporar pista de biciclete spre sârbi. A fost afectată de furtună

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici