Anul acesta, un kilogram de carne de miel va pleca de la producător la preţuri între 18 şi 20 lei, iar în săpămâna pascală, vor urca la 20 -25 lei, la fermă şi în piaţă, în timp ce în magazin vor fi cu 50-80% mai mari.
“Din pricina secetei de anul trecut, furajele au fost mai scumpe şi ar trebui să vindem cu preţuri mai mari. Dar, anul trecut, am rămas cu 20% din miei nevânduţi, aşa că vom vinde carcasa cu 9 -11 lei/kg la fermă şi cu 15 lei la piaţă. Însă, în magazine, anul trecut, un kilogram de carne s-a vândut cu 50-80% mai scump, din pricina transportului şi a adaosurilor comerciale. În Europa, un kilogram de miel este între 1,8 şi 2,2 euro”, ne-a informat Nicu Cioranu, de la Asociaţia Crescătorilor de Oi (ACO) din Arad. Situaţia e aceeaşi şi în Oltenia.
“Ne punem serios problema dacă vom putea vinde mieii pentru că anul trecut am rămas cu 15-20% din ei pentru că târgurile, oboarele şi pieţele nu au pregătit din timp spaţii speciale. Cu cel puţin zece zile înainte de sărbători ar trebui să vindem. În viu, la fermă, preţul în viu va fi de 6,5-7 lei/kg, iar carcasa 10-11 lei/kg. În magazin, preţul va fi mai mare cu 80%”, confirmă şi Dan Ciocan, de la ACO Olt. Crescătorii din Constanţa apreciază că preţul în magazin va fi de 20-25 lei/kg, iar la producător între 18 şi 25 lei.
SURSA: www.click.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!