„Cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin Ordin al ministrului Sănătății, se actualizează anual în funcție de rata inflației și nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”, prevede legea promulgată.
Cheltuielile pentru hrana din spitale se vor asigura de la bugetul Ministerului Sănătății.
De asemenea, autoritățile locale pot suplimenta alocația de hrană, pot contribui la cheltuielile de administrare și funcționare pentru împărțirea hranei, și se pot implica în livrarea și servirea ei.
Managerul Spitalului Județean din Timișoara spune că suma este un plus care sprijină scumpirile, însă meniurile vor fi mereu adaptate la pacienți, unii având recomandări exigente sau chiar interdicție la unele alimente.
„În spital sunt aproximativ 12 variante de meniuri stabilite în detaliu de nutriționiști. Nu putem pune semnul egal între un pacient operat recent și care are anumite recomandări în alimentație și un altul care este internat cu afecțiuni mai ușoare. La fel, între adulți și copii.
Noi am cerut nutriționiștilor o recalibrare a meniurilor, evident pentru fiecare categorie de pacienți internați în parte, iar suma care va fi în plus la bugetul alocat pentru hrană va suplini, pe cât posibil, efectele scumpirilor și va adăuga, acolo unde nutriționiștii vor stabili, alimente necesare pacienților internați.
Dorim o îmbunătățire a meniurilor pentru toți pacienții, acest lucru este evident. Facem tot ce se poate pentru ca plusul să fie simțit”, spune Sorin Barac, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Legea poate fi consultată integral AICI.
Trimite articolul
XE ceva, insuficient, dar macar compenseaza un pic inflatia. Dar tot nu se explica de ce la aceiasi bani sunt diferente uriase de calitate si cantitate de hrana intre diferite spitale care trateaza cam aceeasi cazuistica. Hai si cu controalele pe la cei care fac contractele, hai sa ne uitam un pic prin convorbirile managerilor de spitale, altfel plusul se va simti doar in buzunarele unor hotomani.