Statele Unite și Rusia au convenit la această întâlnire stabilirea unui mecanism bilateral de consultări pentru a aborda elementele „iritante” în relațiile lor și să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică de săptămâna trecută să inițieze negocieri de pace.
Ușakov a declarat că întrevederea de la Riad „nu a decurs rău”, cele două delegații au avut „o discuție foarte serioasă asupra tuturor aspectelor pe care dorim să le abordăm”, dar este improbabil ca săptămâna viitoare să se desfășoare un summit între Putin-Trump. Totuși, consilierul lui Putin a asigurat că Rusia și SUA au convenit la Riad să-și respecte interesele în mod reciproc.
Oficiali ruși și americani au avut de asemenea la Riad o discuție separată despre cooperarea economică, inclusiv despre prețurile energiei, a declarat șeful fondului suveran rus, Kirill Dmitriev.
În acest timp, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia respinge nu doar aderarea Ucrainei la NATO în prezent, ci dorește în plus un angajament din partea Alianței că aceasta va revoca promisiunea făcută la summitul de la București din 2008 privind o admitere a Ucrainei în NATO în viitor.
Rusia leagă soluționarea conflictului ucrainean de crearea unei noi arhitecturi de securitate. În decembrie 2021, Moscova le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanții că Ucraina și Georgia nu vor adera la NATO și inițierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil, cereri respinse din start de Occident, răspunsul ulterior al Rusiei fiind invazia în Ucraina.
Marco Rubio: patru principii ce privesc normalizarea relațiilor bilaterale și soluționarea negociată a războiului din Ucraina
În primul rând, cele două părți au convenit „să restabilească funcționalitatea misiunilor lor diplomatice de la Washington și Moscova”.
În al doilea rând, „vom desemna o echipă la nivel înalt pentru a ajuta la negocierea soluționării conflictului din Ucraina într-un mod care să fie durabil și acceptabil pentru toate părțile implicate”, spune Rubio.
Acesta a menționat de asemenea că a convenit cu Lavrov ca Washingtonul și Moscova „să înceapă să discute și să examineze cooperarea atât economică, cât și geopolitică ce poate rezulta din încheierea conflictului din Ucraina”.
Ultimul principiu convenit este ca membrii delegațiilor care au luat parte la convorbirile de la Riad „să rămână angajați în acest proces pentru a se asigura că el se desfășoară în mod productiv”.
Totuși, conform declarațiilor oficialilor ruși și americani participanți la întâlnire, discuțiile asupra soluționării războiului ruso-ucrainean sunt abia la început, iar Washingtonul și Moscova urmează să-și desemneze echipe speciale de negociatori.
Răspunzând temerilor Kievului și ale europenilor că ar putea fi excluși din aceste tratative și că Trump și Putin ar încerca să ajungă separat la o înțelegere pentru încheierea războiului din Ucraina, șeful diplomației americane a asigurat că toate părțile implicate vor trebui să fie la masa tratativelor.
Pe aceeași temă:
Kremlinul anunță că marți are loc întâlnirea între Rusia și SUA, la Riad
Trimite articolul
XPrima măsură pe care ar trebui să o ia România ar fi, prin ordonanță de urgență, ca toți puțoii de 18 ani, care dau bacul, mai nou, înainte de absolvire, să facă – OBLIGATORIU – 3 luni de instruire militară. Este suficient timp până la începerea anului universitar, oricum intră toți tâmpiții. Măcar să știe cum să bage un glonț pe țeavă.
-
Corect .doar sa o faca platit !
-
Nu sunt de acord cu sinuciderea asistata de stat a tinerilor.
Cand spuneati putoi va refereati la ambele sexe, nu?
In spiritul egalitatii…
NU ar fi mai frumos sa ne normalizam relatiile cu toti vecinii?