Marți, Parlamentul European a dat undă verde unui nou mecanism de sprijin pentru Republica Moldova, axat pe o mai bună finanțare și monitorizare democratică.
Prin granturi și împrumuturi cu dobândă scăzută, mecanismul urmărește să ajute Republica Moldova să facă față provocărilor majore cu care se confruntă, în special impactului profund al războiului dintre Rusia ți Ucraina.
„Instrumentul ar trebui, de asemenea, să consolideze reziliența Republicii Moldova împotriva atacurilor hibride și a ingerințelor Rusiei care vizează procesele și instituțiile sale democratice”, anunță reprezentanții Parlamentului European.
Negociatorii au convenit să aloce 520 de milioane de euro sub formă de granturi – o creștere de 100 de milioane de euro față de propunerea inițială – alături de 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută. Această ajustare ar urma să permită Moldovei „să se reformeze fără a acumula datorii nesustenabile”.
Eurodeputații au adoptat mecanismul cu 499 de voturi pentru, 117 împotrivă și 44 de abțineri.
„Având în vedere evoluțiile geopolitice recente, UE este pregătită să acționeze. Prin votul de astăzi privind mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde EUR, creștem prefinanțarea de la 7% la 18% și adăugăm încă 100 de milioane EUR sub formă de granturi. Acesta este angajamentul nostru de a face mai mult și de a acționa rapid pentru a sprijini Republica Moldova și vecinii noștri în aceste vremuri dificile”, a spus Siegfried Mureșan (PPE, România), coraportor pentru Comisia pentru bugete.
După unda verde din partea Parlamentului, acordul provizoriu va trebui acum să fie aprobat de Consiliu. Instrumentul va intra în vigoare după aprobarea de către Parlament și Consiliu și după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.
Citiți principiile noastre de moderare aici!