tion.ro Web analytics

Mustrări scrise pentru șefii IPJ Timiș implicați în cazul polițistului împușcat la Izvin. Sindicatul EUROPOL: „Cristian Amariei a murit degeaba”

De Raoul Jurchela

Mustrări scrise pentru șefii IPJ Timiș implicați în cazul polițistului împușcat la Izvin. Sindicatul EUROPOL: „Cristian Amariei a murit degeaba”

Acuzații grave din partea sindicatului Europol în cazul polițistului Cristi Amariei, împușcat mortal în 2019 la Izvin. Sindicaliștii spun că la finalul cercetărilor care au vizat membri din conducerea IPJ Timiș au fost aplicate doar mustrări scrise. Mai mult, spun sindicaliștii, în cazul celui care a coordonat acțiunea în timpul căreia a fost împușcat Cristi Amariei „fapta de neglijență manifestată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu s-a prescris”.
Scris de Raoul Jurchela - Acuzații grave din partea sindicatului Europol în cazul polițistului Cristi Amariei, împușcat mortal în 2019 la Izvin. Sindicaliștii spun că la finalul cercetărilor care au vizat membri din conducerea IPJ Timiș au fost aplicate doar mustrări scrise. Mai mult, spun sindicaliștii, în cazul celui care a coordonat acțiunea în timpul căreia a fost împușcat Cristi Amariei „fapta de neglijență manifestată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu s-a prescris”.

Agentul șef principal de poliție Cristian Amariei activa în cadrul Poliției Orașului Recaș, la momentul în care a fost împușcat mortal, în 2 iunie 2019. A fost anunțat pe whatsapp, spun sindicaliștii, să meargă în sprijinul colegilor de la Serviciul de Investigații Criminale pentru a depista o persoană dată în urmărire, Ionel Marcel Lepa. Împreună cu colegul lui a mers în sprijinul colegilor de la SIC și l-au încolțit pe Ionel Marcel Lepa într-o casă din localitatea timișeană Izvin. Criminalul a reușit să sară pe unul dintre geamurile casei și a dat nas în nas cu Cristian Amariei pe care l-a împușcat mortal. Polițistul luat prin surprindere nu a apucat să facă nimic pentru a se apăra.

„Dincolo de moartea polițistului însă, se află incompetența managerială și incapacitatea sistemului de a-și proteja oamenii. Pornind de la faptul că pentru câteva zeci de polițiști de pe raza Poliției Orașului Recaș erau disponibile în acel moment doar două veste antiglonț și până la maniera deficitară și total neprofesionistă a șefilor care au „coordonat” această prindere, din confortul casei sau al unui spriț de sâmbătă, prin intermediul Watsapp-ului, fără să le pese de circumstanțele și contextul propriu zis reprezentat de pericolul la care și-au expus oamenii”, transmit cei de la sindicatul Europol.

Sindicaliștii spun că șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș, Florin Diacenco, a transmis un mesaj într-un grup de whatsapp prin care solicita deplasarea polițiștilor la locul la care se presupunea că se ascunde Ionel Marcel Lepa. Acela ar fi fost momentul de la care au fost comise mai multe greșeli în modul de realizare a dispozitivului, susțin cei de la Europol.

„Dar iată care este rezultatul mult trâmbițatei anchete pe care a anunțat-o MAI-ul și IGPR-ul:

 • Alin Petecel – inspector șef al IPJ Timiș la acea vreme, actual împuternicit inspector șef al IPJ Dolj, NU a fost sancționat disciplinar. MAI și IGPR au comunicat în stil „ping-pong”, IGPR spunea că este cercetat în cadrul unei anchete de către minister, MAI preciza că cercetarea este realizată de Poliția Română, iar rezultatul este unul strigător la cer. Cu alte cuvinte, atunci când moare un subaltern, sub conducerea ta, tu, ca șef de inspectorat ești complet nevinovat. O fi corectă interpretarea, doar dacă ne gândim că Alin Petecel habar nu avea ce se întâmplă în cadrul inspectoratului pe care îl conducea. De aceea, ca recunoaștere a „meritelor” sale, a fost împuternicit pe funcția de inspector șef al IPJ Dolj, unul dintre cele mai mari inspectorate din țară. Apreciem încă o dată capacitatea Poliției Române de „albire” a șefilor pe care îi are sub protecție.
 • Scornea Aurel – inspector șef adjunct, responsabil pentru coordonarea personalului din structurile de ordine publică și poliție rutieră, după luni de cercetări, a fost sancționat disciplinar cu cea mai banală sancțiune: mustrare scrisă;
 • Stoicănescu Dan – inspector șef adjunct, având în coordonare personalul din cadrul structurilor poliției judiciare, fiind printre cei mai responsabili, dacă ne permiteți exprimarea, și care purta răspunderea în ceea ce privește operațiunea de coordonare a prinderii lui Marcel Lepa, a fost și el sancționat „drastic” cu mustrare scrisă, pentru aceste „realizări” fiind, în prezent, împuternicit inspector șef la IPJ Timiș;

Ca o paranteză, este important să precizăm că în activitatea sindicală am constatat, de-a lungul timpului că asemenea sancțiuni, de mustrare scrisă, se acordă pentru situații banale, cum ar fi un polițist care nu a purtat cascheta, care a întârziat 5 minute la program sau atunci când a omis să completeze foaia de parcurs a autospecialei”, povestesc cei din echipa Europol.

Sancțiunile dispuse de inspectorul șef al IPJ Timiș subalternilor cercetați și ei în cazul lui Cristi Amariei au fost și ele blânde, spun sindicaliștii.

„Nu credem că trebuie să vă reamintim că Alin Petecel, care a scăpat imaculat, a aplicat la rândul său sancțiunea destituirii din poliție față de un coleg care a făcut publice mesaje ale șefilor, tot pe Watsapp transmise, prin care le cerea să aplice cât mai multe amenzi pe durata stării de urgență.

Exemplul este menit să vă ajute să înțelegeți cât de defectă este scara de „valori” a acestui șef, care pentru moartea unui polițist și-a sancționat adjuncții cu cea mai banală sancțiune, mustrarea scrisă, iar când a fost vorba despre un polițist „incomod” care relata mass mediei realități din interiorul instituției, l-a sancționat cu destituirea din poliție.

 • Diacenco Florin – șef al Serviciului Investigații Criminale, în prezent ocupând aceeași funcție, alături de Stoicănescu Dan, direct răspunzător de modul defectuos de organizare a acțiunii de prindere (și-a trimis subalternii, cu mâinile goale să-l prindă pe Marcel Lepa). Din sursele noastre, pentru a se pune la adăpost, după tragedie, a scos din joben un „plan de acțiune” întocmit post eveniment, menit să îl scoată basma curată pentru a crea o aparență de legalitate a intervenției. Acesta a fost cercetat până când fapta de neglijență manifestată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu s-a prescris, materialul fiind clasat. Practic, acest șef, în calitate de pion principal, cel care a „autorizat” deplasarea polițiștilor pentru prinderea lui Marcel Lepa, a scăpat nevinovat, ocupând bine mersi și în prezent această funcție;
 • Hodorcă Dinu – șeful Serviciului Logistic, aflat în coordonarea directă a inspectorului șef Alin Petecel, a fost unul dintre țapii ispășitori, fiind găsit vinovat și sancționat cu mustrare scrisă, probabil pentru că nu a împărțit corespunzător 2 veste antiglonț la mai mult de 30 de polițiști care lucrează la Poliția Orașului Recaș;
 • Țerei Dănuț – șeful Poliției orașului Recaș, cel care și-a dat girul și l-a trimis pe Cristian Amariei în sprijin pentru a opri autoturismul condus de Marcel Lepa, a fost și el sancționat „drastic” cu mustrare scrisă;

Iar acum, pentru a vedea diferența de tratament și dubla măsură practicată în cadrul Poliției Române, girată cu succes de conducerea acestei instituții, dacă în cazul șefilor care ori nu au fost sancționați, ori au primit doar mustrare scrisă, unicul agent de poliție, care își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului de Investigații Criminale și care din timpul său liber a fost de acord să se deplaseze de urgență la acel eveniment pentru a-și ajuta colegii, Jecan Ionuț, a fost sancționat cu amânarea promovării în gradul profesional următor, una dintre cele mai grave sancțiuni disciplinare înainte de destituirea din poliție”, povestesc sindicaliștii Europol.

Cei de la Europol povestesc că agentul de poliție Ionuț Jecan nu era de serviciu, a fost de acord să meargă de la casă pentru a oferi sprijin și a fost sanționat pentru că nu și-a ridicat armamentul.

„Asta în condițiile în care el când a fost sunat, i s-a spus că acțiunea este în curs de desfășurare și nu mai este timp de pierdut. Astfel că polițistul nu s-a mai deplasat la unitate pentru ridicarea armamentului, ci s-a prezentat direct la locul indicat. Dacă polițistul nu răspundea la telefon în ziua sa liberă, astăzi nu avea această sancțiune la dosarul personal, așadar concluzia se potrivește unui vechi proverb din popor: „facerea de bine…”. Iar dacă vă întrebați de ce a fost nevoie să vină de acasă Ionuț Jecan, vă spunem noi, la IPJ Timiș se practică munca „la negru”, acea „permanență” în care oamenii figurează oficial ca fiind liberi pentru refacerea capacității de muncă, dar în realitate sunt planificați să intervină dacă apar evenimente, fără însă să fie plătiți sau compensați pentru faptul că se află la dispoziția instituției”, transmit cei din echipa sindicatului Europol.

[relatedArticles]

19 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cosmin says:

  Nu este suficient ca doar sa se faca comunicate (e totusi de bine ca sindicatul o face pe situatia asta, care cred eu, este intradevar una foarte importanta). Ar trebui ca sindicatul sa ii organizeze pe politisti sa merge-ti la minister si sa le pune-ti masa in cap.
  Daca faceti asta poate o sa mai semnez si eu procesele verbale pe care le faceti. Si asa, ca si chestie generala, respectul se cistiga nu se impune, deci mai usor cu cerutul ca politistii sa fie respectati si mai mult cu a face ceva in directia asta. Ca de exemplu, situatia prezentata sa nu ramina la nivelul de comunicat de presa.

 2. fabian says:

  OK, si sa nu uitam ca l-au si spanzurat pe ala in puscarie ca altfel il scotea oricum PSD-u si mai impusca pe cineva

  • emilut says:

   Stai linistit ca venea Alina Gorghiu cu legea „7 ani închisoare de acasă”.
   Placa cu PSD-ul e pentru prostii care au luat de bun tot ce circula pe “feisbuc”.
   E mai bună #RomâniaNormalăȘiEducată a lui Iohanus.

 3. Neptun says:

  Cand, ca si un umil, probabil cinstit si onest cetatean, citesc mizeriile de mai sus, ca si concluzie va p**ti la propriu voi pe voi, va mancati intre voi si fugiti de responsabilitate, ce k*kat de siguranta si incredere mai asteptati de la noi civilii? Despre morti numai de bine … cat despre voi ‘oameni ai legii’ imi pun problema daca macar va mai aduceti aminte de juramntul depus in momentul investirii in functia publica ce sa-l mai si intelegeti… nu toti, sunt convins ca exista si exceptii dar alea-s demult pierdute prin multime …

 4. grigore says:

  degeaba au murit si cateva sute de oameni la lovilutia lui Ilici ,de aia -i pasa cuiva ?!?

  • Neamțu de Banat says:

   Cine a avut capul pe umeri, a plecat din tara asta, fara niciun regret, mai ales după aderare a la UE.Doarfricoșii ori visătorii nerealiști, au ras sperând că țara asta își va reveni prea curând. Nu în viața asta! Nu a noastră

 5. Combinatozauru LOLO says:

  Incet dar sigur se vede tot mai bine sistemul putred al politiei..dezorganizare, nepotisme, oameni putini, dotari vechi, legaturi cu interlopii.

  Pacat ca trebuie sa moara oameni ca se afle aceste informatii.

  Ar fi fost interesant daca traia Lepa sa apuce sa dea declaratii, cum el, urmarit international se plimba ziua in amiaza mare cu masina si mai ales in localitatile mici unde majoritatea se cunosc … foarte convenabila “sinuciderea” lui…

  Dar s-a asternut repede tacerea peste caz.

 6. Marius Maghet says:

  Vesnic prostimea care se plange de una si de alta, vesnic aratam cu degetul spre sefi, sa nu uitam cati prosti avem in politie…ca nu stiu nici macar sa opreasca un autoturism in trafic…de tinuta de serviciu sau alte cele nici nu se pune problema. Degeaba vorbim de sefi…aia sunt 10%, restul sunt lucratori si mare majoritatea in legatura directa cu cetatenii…si nu cred ca sunt prea multi cetateni care sa-i laude. Nu exista discutie la vreun chef/onomastica fara vesnica “mi-au spart casa de 3-4 ori”, “hotii mi-au furat sculele de pe santier si boltarii” sau “mi-au furat bicicleta copilului din casa scarii a doua oara”…tot aratam spre sefi dar uitam sa evaluam real politistii, marea majoritate habar nu au sa scrie un proces verbal de contraventie corect dupa ani de zile in strada, ce sa mai discutam despre identificari in dosare penale cu AN si ma indoiesc ca daca vor primi Glockuri si veste antiglont vor avea rezultate mai bune…niciodata. Vorba unui fost sef…”majoritatea inseala statul de bani si pe Dumnezeu de zile”. Sindicatul bate câmpii ca din totdeauna…daca ar fi evaluati real politistii cat si sefii de catre un for superior sunt ferm convins ca mai mult de 65-70% din ei ar fi demisi urgent pentru incompetenta, asta este realitatea crunta.

  • baubau says:

   blabla….sisefii ar fi demisi toti pentruca sunt niste incompetenti, pe ei ii intereseaza alte aspecte nicidecum aspecte legate de munca de politie,asa ca….esti si tu vreun pui de se(fut) de le tii partea

  • George says:

   Forul ăla superior de care vorbești ar trebui să fie din altă țară, pentru obiectivitate.

 7. BUBAHUBA says:

  trebuia sa se faca cofetar. omul si-a asumat riscul meseriei!

  • Nagy Zoltan says:

   @Bubahuba De agent de politie intr-un sat. Nu de luptator in trupe de asalt. Sper ca nu te astepti ca fiecare agent e echivalentul lui James Bond.

 8. Nila says:

  Fapta de neglijenta in serviciu s-a prescris. Asta spune tot despre puterea statului paralel, dubla masura cu care slujbasii statului aplica legea. Cand trebuie sanctionat pentru vreo greseala un mirean, adica un fraier platitor constiincios de taxe, bratul legii este nemilos iar justitia se aplica rapid. Daca trebuie sanctionat un slujbas al statului, din orice domeniu, intervin sindicate, colegii, consilii care nu mai stiu cum sa-l scoata nevinovat, toate anchetele dureaza pana se presciu faptele si nimeni nu este tras la raspundere. Si atunci pentru ce am mai marit salarii la politisti, procurori, judecatori? Pentru ce ies la pensie la 45 de ani cu pensii speciale si alte beneficii? Da! ca sa apere sistemul, iar sistemul sa-i apere pe ei de noi. Americanii au inteles asta si se razboiesc cu statul lor, dar un popor ce are ca deviza “capul plecat sabia nu-l taie ” mai bine isi ia lumea in cap ca si emigreaza decat sa lupte pentru drepturile lui.

 9. Timisorean says:

  Nici o institutie nu functioneaza cum ar trebui in tara asta!
  1. Marea majoritate a angajatiilor institutiilor vin la serviciu doar ca sa astepte ziua de salariu, fara a avea nici o pasiune pentru ceea ce fac, fara a dorii sa “aplice legea”. La fel si sefii lor!
  2. Dotarea institutilor trebuie imbunatatita. Trimiti politisti cu carpati si fara vesta antiglont, trimiti angajati ai altor institutii fara o geaca macar inscriptionata, fara masina inscriptionata, fara girofare etc.
  3. Nu poti sa ai pretentii de la unii sa “aplice legea” cu niste salarii mizere. Ca pompier sa te lupti cu focul pentru 3000 de lei luna? Pai eu daca as avea salariul asta mi-as lua o punga de seminte si as sta sa vad cum arde casa si casa vecina si sa se stinga singur. Cei de la garda de mediu, protectia consumatorului, inspectia in constructii etc sa dai amenzi de zeci de mii de lei, de cate 3,4,5 ori mai mari ca salariul la firme sau persoane care invart milioane de euro?? Sa te lupti pe un salariu de 3000-4000 de lei cu milionari in euro care fie il cumpara pe angajat cu tot cu familie sau pe seful lui, fie castiga orice amenda in instanta cu avocati de avocati!
  4. Legile trebuiesc schimbate! Sunt legi care se bat cap in cap, sunt legi cu portite, sunt legi care lasa angajatul institutilor direct descoperit fizic si moral in fata celor ce vor sa incalce legea!
  Cand o sa avem o lege puternica, angajati pregatiti si dotati si platiti bine atunci putem intreba de ce nu au facut, de ce au gresit, de ce sefii au gresit etc. Pana atunci suntem ca intr-un satuc de ev mediu in romania, unde poate ai noroc sa nu iti dea careva in cap, poate ai ghinion, dar nu trebuie sa te astepti de la autoritati la nimic!

  • Politehnistu says:

   Inteleg ca sunt mici salariile, dar totusi nici eu nu iau la privat 4500 de lei…

   In alta ordine de idei cum iti explici ca cei cu salarii de 3000-4000 locuiesc, majoritatea, in vile si au masini de zeci de mii de euro?

 10. Anubis says:

  Nesiguranta si neincredere – noul slogan IPJ Timis 🙁

 11. Gouda says:

  Dacă muriti înseamnă că ati măsurat gresit riscurile. Inch vs cm !

 12. Cele mai noi știri

  Eveniment

  Primăria din Coșteiu se va ocupa de înmormântarea celor două persoane înecate duminică în râul Timiș

  Ştiri din Timiș

  Florin Piersic revine la Timișoara cu primul spectacol după pandemie

  Eveniment

  Șofer beat și drogat prins de polițiști la volan, la Timișoara. Consumase amfetamină și canabis

  Eveniment

  FOTO. Un bărbat și o femeie, căutați de scafandrii de la ISU. Au intrat în râul Timiș să se răcorească și nu au mai ieșit la mal

  Eveniment

  Tânăr drogat prins de polițiști la volan, în Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi au rămas pietoni în Timiș, sâmbătă. Tânăr depistat pozitiv la canabis

  Eveniment

  Razie a polițiștilor și jandarmilor la Dub Camp România și Eco-Friendly Experience. Amenzi de aproape 10.000 de lei

  Eveniment

  Bătrân bătut și tâlhărit în propria casă. Hoții i-au furat două șunci și o drujbă

  Sănătate

  Intoleranța la gluten, diferită de alergia alimentară la grâu. Cum se deosebesc

  Ştiri din Timiș

  Timișenii sunt așteptați la Vârșeț, în iulie. Vecinii sârbi organizează trei festivaluri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici