Miercuri, 19 martie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin au pus în aplicare 37 de mandate de percheziție în județele Timiș, Caraș-Severin, Dâmbovița și Alba și în două unități de penitenciar.
Aceste acțiuni sunt parte a unui dosar penal care vizează infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse psihoactive.
Din anchetă reiese că în 2024, 35 de suspecți au format patru grupuri infracționale specializate în trafic de droguri și substanțe psihoactive, în municipiul Reșița și alte zone. Grupările au colaborat pentru schimbul de droguri și distribuția acestora, iar membrii lor au migrat între grupuri în funcție de tipul de droguri comercializate și de câștigurile obținute.
Unul dintre grupuri vindea canabis în cartierul Muncitoresc din Reșița și organiza evenimente private pentru consumatori. Canabisul și hașișul era procurat din Spania. Al doilea grup a acționat în Timișoara și Bocșa, fiind implicat în comercializarea de droguri de mare risc, cum ar fi cristalul. Membrii acestui grup au recurs la violență și amenințări cu arme de foc pentru a recruta tineri și a extinde rețeaua de distribuție.
Un alt grup a comercializat droguri de risc și substanțe psihoactive în cartierul Govândari din Reșița, folosindu-se chiar și de un minor. Cel de-al patrulea grup, condus de un fost deținut, a operat în interiorul penitenciarelor, unde distribuia droguri impregnante pe hârtie, expediată prin corespondență.
În urma investigațiilor a reieșit faptul că majoritatea grupurilor infracționale au folosit minori pentru depozitare, transport și vânzare de droguri, iar livrările se făceau adesea prin metoda „dead drop”, aceștia lăsau drogurile într-un loc convenit, de unde un alt individ îl ridica fără a se întâlni față în față. Persoanele implicate nu se întâlnesc direct și nu lasă urme de interacțiune. Scopul principal al acestei metode este de a păstra anonimatul și pentru a evita detectarea.
Procurorii DIICOT au pus emis 45 de mandate de aducere și audierile vor avea loc la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin.
La aceste percheziții au participat brigăzi de combatere a criminalității organizate și alte structuri din cadrul Poliției și Jandarmeriei, precum și specialiști din Direcția Regională Vamală Timișoara și Administrația Națională a Penitenciarelor.
foto: IPJ Caraș-Severin
Citiți principiile noastre de moderare aici!