tion.ro Web analytics

Au crescut costurile pentru angajatorii din industria hotelieră, construcții și imobiliare

De Erika Iszlai

Au crescut costurile pentru angajatorii din industria hotelieră, construcții și imobiliare

foto: freepik.com
Reactualizat la:
Față de trimestrul precedent, în ultimele trei luni ale anului 2020, costul orar al forței de muncă a crescut la majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri au fost în activitățile recreative, la hoteluri și restaurante, construcții și tranzacții imobiliare. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în învățământ, conform Direcției Regionale de Statistică Timiș.
Scris de Erika Iszlai - Față de trimestrul precedent, în ultimele trei luni ale anului 2020, costul orar al forței de muncă a crescut la majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri au fost în activitățile recreative, la hoteluri și restaurante, construcții și tranzacții imobiliare. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în învățământ, conform Direcției Regionale de Statistică Timiș.

În trimestrul IV 2020, comparativ cu trimestrul III 2020, cea mai semnificativă creștere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în activități de spectacole, culturale și recreative, fiind de 14,54%. Creșteri au fost și pentru hoteluri și restaurante, ajungând la 14,06%, pentru construcții de 10,56% și tranzacții imobiliare de 10,04%. Aceste sectoare economice au fost și cele mai afectate de întreruperea activităților din cauza pandemiei.

Conform INS, indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată

Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învățământ. A fost de -27,15%, ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar.

Scăderi ale costului orar al forței de muncă s-au înregistrat în administrația publică (-3,43%), respectiv producția și furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat (-1,04%).

Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 2,56%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,66%.

Trimestrul IV 2020 comparativ cu trimestrul IV 2019

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 8,69%. Cele mai semnificative creşteri s-au regăsit în activităţile: spectacole, culturale şi recreative (22,25%), intermedieri financiare şi asigurări (14,09%), informaţii şi comunicaţii (11,95%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (11,73%).

„Faţă de perioada analizată, diminuarea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar la hoteluri şi restaurante (-3,82%), unde unităţile economice au fost puternic afectate de întreruperea/încetarea activităţii aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat în contextul pandemiei COVID-19, dar şi prin reducerea cheltuielilor cu forţa de muncă, cauzată de şomajul tehnic ori de încasările mai mici pe durata stării de alertă”, menționează cei de la Direcția Regională de Statistică Timiș.

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,67%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non salariale) cu 9,15%.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Guta says:

  Da au crescut de la angajati al negru la angajati cu junatate de norna si cu salarul minim pe economie…

 2. Edi says:

  exact, intrucat pentru a beneficia de ajutoarele de stat pentru perioada covid trebuie ca angajatii aia sa fie cu acte in regula, nu ca pana acuma.. deci de acolo cresterile de costuri, i-a trecut cu juma de norma, sa poata patronu incasa

 3. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Descoperă urmele Timișoarei evreiești prin tururi organizate de Breasla Ghizilor

  Sănătate

  O nouă reacție adversă raportată la vaccinare, în Timiș. S-a manifestat prin pierderea cunoștinței

  Sănătate

  Vaccinul AstraZeneca, înlocuit cu Moderna în 6 fluxuri dintr-un centru din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Arheologii au intrat pe traseul drumului de legătură Timișoara-A1. În SF sunt 11 zone de interes

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. Oamenii străzii cazați în containere primăriei amenajează o mini-grădină de legume și flori

  Ştiri din Timiș

  Piețe SA caută doi directori. Înlocuitorul lui Nasleu trebuie să mai fi condus regii sau societăți de stat

  Eveniment

  Dosar penal și amenzi în două zile consecutive, în weekend, la un camping din Diniaș

  Ştiri din Timiș

  Bugetul județului Timiș pe anul 2021 a fost aprobat. Consilierii PSD nu au votat

  Ştiri din Timiș

  Kunsthalle Bega prezintă instalația „Soft Objects” semnată Laurian Popa

  România

  Românii pot merge în vacanță în Grecia, din 16 aprilie. Care sunt condițiile

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici