tion.ro Web analytics

BNR: Cresc prețurile, nu și salariile

De Lorena Păcurar
Reactualizat la:

BNR: Cresc prețurile, nu și salariile

foto: freepik.com
Reactualizat la:
Inflația a crescut „semnificativ” peste așteptări, iar scumpirile vor fi și mai mari în perioada următoare, potrivit ultimei ședințe a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale Române.
Scris de Lorena Păcurar - Inflația a crescut „semnificativ” peste așteptări, iar scumpirile vor fi și mai mari în perioada următoare, potrivit ultimei ședințe a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale Române.

În cadrul ședinței de vineri, 15 aprilie, Consiliul de administrație al Băncii Naționale Române a discutat și adoptat decizia de politică monetară, pe baza datelor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice, financiare și monetare curente și de perspectivă prezentate de direcțiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.

În discuțiile privind comportamentul recent al inflației, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflației a continuat să crească gradual în primele două luni ale anului curent, contrar previziunilor, urcând la 8,53 la sută în februarie, de la 8,19 la sută în decembrie 2021.

Responsabile continuă să fie prețul combustibililor și prețurile alimentelor procesate.

Incertitudinile și riscurile la adresa prognozei pe termen mediu a inflației sunt considerabil amplificate de războiul din Ucraina și de sancțiunile asociate, ce pot slăbi activitatea economică, dar și potențialul ei de creștere, prin agravarea crizei energetice și a blocajelor în lanțuri de producție, precum și prin accentuarea creșterii prețurilor altor mărfuri, cu precădere a celor agroalimentare.

S-a observat că eventuale evoluții mai nefavorabile din această sferă ar afecta suplimentar atât puterea de cumpărare și încrederea consumatorilor, cât și activitatea, profiturile și planurile de investiții ale firmelor.

Creșterea prețurilor „la poarta fabricii” (prețul producției industriale) se va transfera, cu un anumit decalaj de timp, asupra prețurilor cvasi-totalității bunurilor și serviciilor destinate consumului.

Incertitudini sunt asociate și capacității unor firme de a rămâne viabile după sistarea măsurilor de sprijin guvernamental și în contextul costurilor ridicate cu energia și transportul, dar și al nevoii de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente.

În acest context, membrii Consiliului și-au exprimat din nou preocupările legate de perspectiva absorbției fondurilor europene, mai ales a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte, însă este esențială pentru accelerarea reformelor structurale.

O sursă de incertitudini și riscuri crescute la adresa previziunilor o constituie conduita viitoare a politicii fiscale.

Deficitul de cont curent și-a mărit substanțial avansul în termeni anuali, sub influența deteriorării balanței veniturilor secundare, pe seama diminuării intrărilor de fonduri UE de natura contului curent, în raport cu aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea deficitului de cont curent la 7,0 la sută din PIB în anul 2021, de la 5,0 la sută în 2020, a fost considerată deosebit de îngrijorătoare de către membrii Consiliului.

Efectivul salariaților din economie s-a mărit ușor, dar în același timp, rata șomajului BIM s-a majorat în decembrie 2021 la 5,7 la sută. Dinamica anuală a salariului mediu a cunoscut doar un avans modest în debutul anului curent, deși ceva mai pronunțat în sectorul privat. În același timp, intențiile de angajare pe orizontul apropiat de timp, relevate de sondaje de specialitate, s-au mărit în primele două luni, dar au cunoscut o ajustare descendentă moderată în martie.

Influențe în sensul frânării creșterii salariilor sunt însă de așteptat din politica salarială prezumată a fi menținută în sectorul public în acest an, precum și din majorarea amplă a costurilor cu materiile prime, energia și transportul, ce face probabil dificilă acomodarea integrală a unor eventuale revendicări salariale substanțiale, au susținut mai mulți membri ai Consiliului.

Cursul de schimb leu/euro a cunoscut o ajustare ascendentă, mult mai modestă totuși decât cele evidențiate în regiune. Riscurile la adresa ratei de schimb a leului rămân însă ridicate, și cu potențiale consecințe asupra inflației și a indicatorilor de vulnerabilitate externă.

4 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ioan says:

  Acum am auzit ca uni care au venit la noi ar vrea sa se intoarca asta e multi pleaca in strainatate e grea viata cu 500 ero pe luna si chirie de 200 euro asai?intreb si eu ca sti ce inseamna!Cica vom intra la euro sa de bunul Dumnezeu.
  Nu am nimic cu nimeni dar e grea viata in Romania dar mai ales in valea jiului si uni sau resemnat alti au plecat in alte judete sau alte tari alti saraci au murit grea viata si oameni sunt rai pri-n fabricile acestea.

 2. McVid says:

  wow.. ce concluzie dom’le
  aproape ca ai crede ca vine de la niste experti

 3. Cineva says:

  Le multumim tuturor pentru aceste eforturi.Suntem aproape de zona euro.Preturile la noi sunt asemanatoare cu cele din zona euro. Sa avem incredere ca si veniturile vor creste dar sa avem rabdare. Ce a fost greu s-a realizat adica costurile si preturile. Le multumim tuturor care au contribuit pentru acest lucru.

 4. Cele mai noi știri

  Eveniment

  Primăria din Coșteiu se va ocupa de înmormântarea celor două persoane înecate duminică în râul Timiș

  Ştiri din Timiș

  Florin Piersic revine la Timișoara cu primul spectacol după pandemie

  Eveniment

  Șofer beat și drogat prins de polițiști la volan, la Timișoara. Consumase amfetamină și canabis

  Eveniment

  FOTO. Un bărbat și o femeie, căutați de scafandrii de la ISU. Au intrat în râul Timiș să se răcorească și nu au mai ieșit la mal

  Eveniment

  Tânăr drogat prins de polițiști la volan, în Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi au rămas pietoni în Timiș, sâmbătă. Tânăr depistat pozitiv la canabis

  Eveniment

  Razie a polițiștilor și jandarmilor la Dub Camp România și Eco-Friendly Experience. Amenzi de aproape 10.000 de lei

  Eveniment

  Bătrân bătut și tâlhărit în propria casă. Hoții i-au furat două șunci și o drujbă

  Sănătate

  Intoleranța la gluten, diferită de alergia alimentară la grâu. Cum se deosebesc

  Ştiri din Timiș

  Timișenii sunt așteptați la Vârșeț, în iulie. Vecinii sârbi organizează trei festivaluri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici