tion.ro Web analytics

37 de milioane de euro pentru firme și start-up-uri. Regiunea Vest, a doua ca nivel de dezvoltare a României

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

37 de milioane de euro pentru firme și start-up-uri. Regiunea Vest, a doua ca nivel de dezvoltare a României

foto: pixabay.com
Reactualizat la:
ADR Vest va acorda cea mai mare sumă de până acum pentru formele noi de finanțare a companiilor. Start-up-urile cu produse și servicii inovative sau care folosesc tehnologii noi și IMM-urile vor la avea la dispoziție 37 de milioane de euro. Sunt propuse două instrumente de finanțare.
Scris de Erika Iszlai - ADR Vest va acorda cea mai mare sumă de până acum pentru formele noi de finanțare a companiilor. Start-up-urile cu produse și servicii inovative sau care folosesc tehnologii noi și IMM-urile vor la avea la dispoziție 37 de milioane de euro. Sunt propuse două instrumente de finanțare.

„Nu mai puțin de 270 de milioane de euro ar putea ajunge la mediul de afaceri din Regiunea Vest în perioada 2021-2027 prin viitorul Program Operațional Regional, adică un sfert din suma totală alocată regiunii.

Regiunea Vest este a doua ca nivel de dezvoltare a României, dar PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 66% din nivelul mediu al Uniunii Europene. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest își propune să sprijine firmele din zonă să recupereze din decalajul față de media europeană, în condițiile în care numărul de IMM-uri la mia de locuitori este sub jumătate față de cel din UE (26 față de 56), iar rata de supraviețuire a acestora în primii trei ani este de 58% față de 75% în UE”, conform ADR Vest.

ADR Vest va aloca cea mai mare sumă de până acum pentru formele noi de finanțare a companiilor – cele prin instrumente financiare. 37 de milioane de euro vor putea ajunge în acest mod la firmele din zonă. Prezent la conferința „Finanțăm businessul tău”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării Marcel Boloș a subliniat avantajele cu care vin instrumentele financiare.

„Sunt mult mai ușor de accesat decât granturile, care au o procedură destul de birocratică. În al doilea rând, prin instrumente financiare, asiguri sustenabilitatea investițiilor pe care le finanțezi prin Regio-POR sau prin alte programe operaționale, pentru că noi, până acum, aveam o rată de supraviețuire foarte mică, raportat la granturile pe care le investeam. Este un câștig extraordinar pentru România. ADR Vest a venit cu o propunere mai mult decât îndrăzneață – de a investi în capital de risc și în fonduri de capital de risc, în premieră în România, dar cu această abordare îndrăzneață și noi, ca țară, avem de câștigat. Marele câștig este acesta al efectului multiplicator al banilor prin fondurile care se alocă prin instrumentele financiare”, a spus Marcel Boloș.

„Contribuie mult mai mult la procesul de dezvoltare a companiei”

La rândul său, Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest a subliniat beneficiile acestui tip de finanțare.

„Pe lângă faptul că aduce o injecție de capital în companii, într-un alt mod decât o făceau granturile până acum, contribuie mult mai mult la procesul de dezvoltare a companiei. Procesele se vor derula mult mai rapid, firmele vor avea acces la piață mai repede și, în plus, vor beneficia și de aceste cunoștințe și de experiența adusă de către gestionarii de fond, care, pe lângă experții pe care îi au, pot coopta în orice moment alți experți la cel mai înalt nivel, care să ajute compania să își transforme businessul într-un mod cât mai inovativ și cât mai aproape de abordarea globală”, a completat directorul general al ADR Vest Sorin Maxim.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va propune două instrumente de finanțare:

 • instrumente de accelerare (accelerator combinat cu grant și fond seed), cu o alocare de 8,5 milioane de euro,
 • instrumentul de venture capital, pentru care vor fi alocate 28,5 milioane euro.

Acceleratorul va fi destinat start-up-urilor cu produse și servicii inovative și/sau care folosesc tehnologii noi, cu potențial mare de creștere. Vor putea accesa finanțări între 20.000 și 200.000 euro. Instrumentele de venture capital vor fi destinate companiilor mici cu un potențial de creștere foarte mare sau companiilor care au crescut rapid și au premise să crească în continuare și vor putea accesa până la 1,5 milioane de euro, prin finanțările seed și fondul de venture capital.

Domeniile care vor beneficia de aceste instrumente de finanțare sunt cele care folosesc tehnologia.

„Astăzi sădim semințele unui posibil unicorn (n.r.: start-up cu ritm de creștere foarte susținut, de regulă din domeniul tehnologiei, evaluat la peste 1 miliard de dolari) în regiunea Vest. Sperăm să avem cât mai multe în România, pentru că aceste companii care aduc tehnologie și cunoaștere au o valoare foarte mare pe produsele pe care ei le vor dezvolta. Și, în primul rând, sunt companii eminamente orientate spre export. În general, aceste companii produc valoare adăugată care revine, în timp, regiunii”, a mai spus Sorin Maxim.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Mii de bacterii dăunătoare pot exista pe suprafața telefoanelor mobile, printre care streptococ și chiar genuri de Candida

  Ştiri din Timiș

  Refacerea fântânii de la Punctele Cardinale nu este o prioritate pentru administrația Fritz

  Eveniment

  A fost prins șoferul implicat în accidentul de la Periam. Este vorba despre o tânără care a fugit de poliție pe jos, pe câmp

  Sănătate

  Infecția cu clostridium la nivelul intestinului subțire, cea mai frecventă din spitale. Cauze și manifestări

  Ştiri din Timiș

  FOTO. BiciMoto – de la vis la realitate

  Eveniment

  Accident cu opt victime la ieșire din Periam spre județul Arad. Răniții sunt străini și nu au documente asupra lor

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  Utile

  Aquatim anunță întreruperea apei și presiune scăzută pentru unii abonați

  Ştiri din Timiș

  Se împart pachete cu produse alimentare pentru persoane defavorizate, în Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se strâng alimente pentru zece familii cu venituri minime din Calacea și Vinga

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici