Asociaţia Speologică PRUSIK din Timişoara organizeaza, între 4 mai şi 15 iunie, a XVI-a ediţie a cursului de iniţiere în speologie Descoperă Lumea Peşterilor". Cursul este gratuit, iar participanţii se vor bucura de diferite activităţi, precum drumeţii, parcurgeri de peşteri, căţărat pe coardă, lecţii teoretice şi practice de fotografie artistică subterană, cartografieri de peşteri, cursuri de prim-ajutor şi educaţie montană.
Fie că au fost deschise în antichitate și doar îngropate de civilizații ulterioare, fie că au fost modelate în timpuri mai recente, în lume există câteva sute de orașe subterane. Unele sunt impropriu denumite „orașe”, având doar câteva galerii, altele pot găzdui până la câteva zeci de mii de oameni – sau chiar milioane, la nivel declarativ cel puțin. În orice caz, pe lângă dimensiune, aceste orașe de multe ori pot impresiona și prin estetică sau tehnică.
Submarinul care a dus primii oameni la cele mai mari adâncimi ale oceanului în 1960 a fost numit Trieste în onoarea orașului port unde a fost construit. Iar acest lucru nu putea sublinia mai bine legătura strânsă dintre locuitorii acestui oraș și marea Adriatică lângă care locuiesc. Un canal enorm întâmpină micile bărci și iahturi chiar lângă piața centrală, aproape mascând linia dintre uscat și apă. Cu amestecul său de cultură austro-ungară, cu influențe slovene, Trieste aproape că se ridică din apă și oferă câte ceva pentru orice turist, oricât ar fi de pretențios.
Peșteri, avene, locuri neatinse de om vreme de multe mii de ani, taine din bortele pământului vor fi dezvăluite într-o expoziție fotografică la Timișoara, în cadrul unui eveniment realizat de Asociația de Speologie Prusik.
Iubitorii de quiz-uri și fapte bune sunt invitați să participe la cea de-a 67-a ediție a Charity Quiz Night. Toate donațiile strânse vor merge către o asociație din Timișoara, care ajută persoanele aflate în dificultate.
Luni, 20 ianuarie, David Lynch ar fi împlinit 79 de ani. Pentru a aduce un omagiu regizorului, Cinema Timiș a pregătit trei proiecții speciale.
Centrul pentru Cultură și Artă al județului Timiș dedică următorul spectacol de muzică populară Unirii Principatelor Române, celebrată an de an în data de 24 ianuarie.
O teză lansată în 1960 de unul dintre pionierii arheologiei preistorice românești, Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, teză în care se vorbea despre prezența unor hominini vechi de circa 2 milioane de ani pe teritoriul României, a fost confirmată de o echipă internațională de cercetători, scrie Hotnews.ro.
Miercuri, la sediul Primăriei Timișoara și la clădirea de sticlă adiacentă – fostul sediu DFMT – se vor desfășura lucrări de mentenanță. Timp de o oră, cererile vor putea fi depuse doar digital.
Călin Georgescu ceruse Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) să suspende efectele deciziei CCR din 6 decembrie 2024, de a anula alegerile prezidențiale din România și să se reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur: finala prezidențială între el și Elena Lasconi, potrivit Hotnews.ro.
2
Centrul Național de Evaluare și Politici în Educație a anunțat că se va desfășura o simulare tehnică pentru probele orale de Bacalaureat din acest an. Nu vor exista subiecte, iar elevii nu vor fi prezenți.
Pe străzile Verde și Stuparilor din cartierul Calea Lipovei vor apărea peste 110 locuri de parcare. Au fost demolate garajele de aici, amplasamentele au fost predate de primărie Societății de Drumuri Municipale (SDM), iar în februarie ar urma să înceapă lucrările.