În perioada 26-29 septembrie, Zilele Culturale Maghiare vor oferi concerte pop-rock cu trupe din Ungaria și Ardeal, muzică și dansuri populare maghiare, gastronomie specifică, târgul meșteșugarilor cu produse handmade, ateliere și activități pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport și spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria, Serbia și România, un cort al sănătății și multe altele.
Deschiderea oficială va avea loc joi, 26 septembrie, începând cu ora 18, pe scena mare din Piața Victoriei. După câteva cuvinte din partea oficialităților prezente, în centrul orașului va răsuna concertul trupei maghiare Csík, care îmbină elemente din muzica populară și cea tradițională.
Concertele pe scena mare continuă în fiecare seară, vineri având loc un spectacol de dansuri populare cu ansamblul Bekecs din Miercurea Nirajului, județul Mureș.
Pentru publicul tânăr, ziua de sâmbătă oferă concertul formației Margaret Island, din Budapesta. În încheierea evenimentului, duminică, de la ora 19, va fi prezentă pe scenă trupa NOX. Ei au devenit cunoscuți la nivel internațional după participarea la Eurovision 2005, unde au reprezentat Ungaria cu piesa „Forogj, világ!”.
Pe lângă muzică și spectacole, pe parcursul celor patru zile se vor desfășura diverse activități pentru copii, culinare și sportive.
„Vor avea loc diverse programe pentru copii și evenimente sportive în Piața Libertății, vineri, sâmbătă și duminică. Tot acolo vom avea și alte activități pentru familii și copii. În parcarea Modex vom organiza târgul gastronomic, cu aceiași comercianți ca în anii trecuți. Vor fi 17 standuri cu specialități culinare maghiare, de la mâncăruri gătite, până la kurtos, langoși, plăcinte, prăjituri, brânzeturi, mezeluri și preparate din carne, bere artizanală, vin și pălincă. Vom avea și burgeri secuiești.
Pe strada V.V. Delamarina vor avea loc activități pentru tineri, iar târgul meșteșugăresc se va desfășura tot în Piața Libertății, cu aproximativ o sută de căsuțe din lemn. Evenimentele vor avea loc și în trei locații interioare: Teatrul Maghiar, Centrul de Proiecte și Facultatea de Muzică”, a declarat Rita Metz, vicepreședintele Asociației Bastionul-Varbastya.
Vineri și sâmbătă va avea loc un eveniment de neratat, un reenactment istoric, dedicat asediului din 1552 al Cetății Timișoara, în care trupe din Ungaria, Serbia și România vor aduce publicul în atmosfera vremurilor medievale. Acesta va avea loc în parcul Castelului Huniade.
Zilele Culturale Maghiare – ediția Fără Frontiere a obținut o finanțare de 1,9 milioane de lei de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, în cadrul programului Repere în cultură. Finanțarea acoperă patru ediții, din 2024 până în 2027.
„Anul acesta a fost mai dificil, pentru că rezultatele au fost comunicate la sfârșitul lunii august, iar contractele au fost semnate luna aceasta. Totuși, pentru următorii trei ani, munca noastră va fi mai ușoară, deoarece avem siguranță și pe ce să ne bazăm.
Tot în cadrul proiectului pentru anii următori, o să participăm la evenimentele de la Celebrarea Orașului. La Casa Maghiară vom avea evenimente în august și vom încerca să prezentăm Hungarikum, care sunt anumite lucruri inventate în Ungaria. În cei trei ani, vom prezenta celor care ne vizitează produsele gastronomice specifice Ungariei și sporturile specifice”, a declarat Kasa Zsolt, coordonatorul proiectului Zilele Culturale Maghiare din Timișoara.
Ediției din acest an, și din următorii, li s-a adăugat denumirea „Fără frontiere”.
„Cei patru ani nu o să-i concentrăm doar pe Timișoara, ci pe întreaga euroregiune Dunăre-Criș-Mureș-Tisa. Mai ales în următorii trei ani, vom avea invitați din Serbia, vom prezenta cultura locală din Voivodina. Ne extindem dincolo de granițele județului Timiș și de granițele României. Vrem să arătăm pe lângă minoritatea maghiară și celelalte minorități care trăiesc cu noi”, transmite Kasa Zsolt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!