Humperdinck dorea să prezinte un spectacol de Crăciun copiilor din familie și a transformat proiectul muzical într-o operă pentru copii în două acte, care a fost apreciată de compozitorul Richard Strauss, care a dirijat-o, în premieră, la Weimar în 1893.
La scurt timp, opera a devenit un succes în Germania, apoi a fost tradusă în limba engleză și prezentată la Londra și New York. „Hänsel și Gretel” a devenit o operă emblematică pentru copii, asociată cu sărbătoarea Crăciunului și prezentată în majoritatea repertoriilor de operă pentru copii.
Suita simfonică „Hänsel și Gretel” va fi lucrarea de deschidere a concertului de vineri, 21 februarie, al Filarmonicii Banatul condus de Andreas Ottensamer.
Apoi, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și solistul Răzvan Popovici vor interpreta „Concertul pentru violoncel și orchestră” (arr. Lionel Tertis) de E. ELGAR. Lucrarea pe care spectatorii o vor audia vineri este o transcriere pentru violă a celebrului concert pentru violoncel.
Lionel Tertis, un violist renumit, a creat acest aranjament pentru a permite violiștilor să exploreze această lucrare importantă. Aranjamentul păstrează esența emoțională și structurală a originalului, oferind o perspectivă diferită asupra capodoperei lui Elgar.
În încheiere, orchestra va interpreta ultima simfonie a lui W. A. Mozart – Simfonia nr. 41 în do major, KV 551 – „Jupiter”, considerată un simbol al perfecțiunii clasice și o bijuterie a repertoriului orchestral.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul, la casierie (de luni până vineri, între 10 – 13 și cu o oră înainte de concert), în Librăria Cărturești Mercy și AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!