tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Capitală Culturală
Păun sau cotoroage? Mic galantar de ciudățenii în istoria meselor de sărbători

Păun sau cotoroage? Mic galantar de ciudățenii în istoria meselor de sărbători

De Simona Popovici
la 24 December 2023 20:00 Reactualizat la: 27 December 2023 11:46

Păun sau cotoroage? Mic galantar de ciudățenii în istoria meselor de sărbători

24 December 2023 20:00 Reactualizat la: 27 December 2023 11:46
Pentru mai toți dintre noi, Crăciunul n-ar fi Crăciun fără aroma de scorțișoară a turtei dulci, sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără mesele (prea) pline, fără fripturi, sarmale sau cozonaci. Însă ceea ce nouă ne pare delicios, le-ar părea bizar altor oameni, iar delicatesele care se pun pe mesele de Crăciun sau de Anul Nou în alte colțuri ale lumii ar fi, pentru mulți dintre comesenii noștri, ciudate, șocante, ba chiar scârboase.
Scris de Simona Popovici - Pentru mai toți dintre noi, Crăciunul n-ar fi Crăciun fără aroma de scorțișoară a turtei dulci, sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără mesele (prea) pline, fără fripturi, sarmale sau cozonaci. Însă ceea ce nouă ne pare delicios, le-ar părea bizar altor oameni, iar delicatesele care se pun pe mesele de Crăciun sau de Anul Nou în alte colțuri ale lumii ar fi, pentru mulți dintre comesenii noștri, ciudate, șocante, ba chiar scârboase.

Trimite articolul

X
Articolul de mai jos a apărut în Almanahul Agenda 2023. Dacă v-a plăcut, puteți citi materiale asemănătoare în Almanahul Agenda 2024, pe care îl găsiți la chioșcurile de ziare, în magazinele Inmedio, Tabac Express și nu numai. Puteți accesa lista punctelor de difuzare AICI.
***

Încărcată de simboluri, de tradiții ritualice și de povești, istoria meselor festive este fascinantă și plină de extravaganțe și bizarerii: nu doar în exotice colțuri ale lumii, ci și la noi. De la viermi la ouă savant clocite, de la capete de oaie la molii-împărat, cele mai neașteptate ingrediente dau gust sărbătorilor din vremuri vechi și până astăzi. Atenție: „rețeta” acestui mic catalog de bizarerii culinare nu este pentru cititori și degustători slabi de înger!

Moliile – împărat îmbăiate în ulei

Într-un top al bizareriilor pe masa de Anul Nou, omizile și moliile prăjite într-o baie de ulei au șanse la supremație. E un vechi obicei în anumite zone din Africa de Sud, unde larve al moliei împărat, Mopane Caterpillar, sunt adevărate delicii ale meselor de sărbători, perioadă în care se culeg de pe frunzele copacului mopane. Bogate în proteine, aceste omizi au, după opinia unor critici culinari contemporani renumiți, o aromă asemănătoare vaniliei, iar africanii care le mănâncă cred că bunăstarea în noul an va fi direct proporțională cu numărul de omizi înfulecate. Se mai spune că au efect afrodiziac și că ajută femeile să fie fertile.

foto: freepik.com

Oul de 100 de ani

Cândva era rezervat doar împăraților și celor de la masa acestuia. Chiar și astăzi e un rafinament culinar pe care și-l permit doar cei cu bani mulți și stomac puternic: oul negru sau „oul de 100 de ani” este un deliciu în China, pentru cele mai exclusiviste mese festive. Aceste ouă sunt conservate câteva luni într-un înveliș de sare, lut, tărâțe de orez și cenușă. Când este servit, gălbenușul este deja negru, iar albușul are culoarea chihlimbarului. Mirosul înțepător, o combinație de sulf cu amoniac, face din degustare o provocare, dar chinezii cred că oul negru le dă putere celor care-l mănâncă, îi fac invincibili în lupte și atrag protecția lunii pline asupra lor.

Craniu de oaie și rutabaga

De cealaltă parte a globului și a mesei, o mâncare rezervată cândva oamenilor săraci a devenit, în ultimii ani, o atracție culinară pentru turiști. Smalahove sau skjelte este un preparat tipic vestului Norvegiei și se mănâncă în Ajunul Crăciunului. Se gătește dintr-un cap de oaie: lâna și pielea sunt îndepărtate și arse și odată cu ele sunt arse gândurile rele, întâmplările nefericite și greșelile din anul ce se termină; capul este afumat, apoi fiert la abur vreme de 3 ore și se servește cu piure de rutabaga și cartofi. În anumite sate, creierul oii este din stat îndepărtat din craniu, în altele el este păstrat și se mănâncă cu lingura, direct din cutia craniană a oii.

Curcan sau păun?

În fond, ceea ce pare azi ciudat a fost cândva la modă sau, poate, va deveni un trend culinar. În Europa medievală, spre pildă, era ceva obișnuit ca oamenii bogați să mănânce la cina de Crăciun carne de păun. Se gătea păun prăjit, dar și plăcintă de păun, păun umplut cu potârnichi, fructe și brânzeturi, toate servite ornamentat spectaculos cu penele din coada păunului. Această modă culinară s-a sfârșit în secolul al XVI-lea, când regele Henric al VII-lea al Angliei a decis că vrea curcan la cina de Crăciun, lansând astfel o tradiție care se păstrează și astăzi.

Un bob pentru un regat

Prin secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, în a cincea noapte a anului se servea Al Doisprăzecelea Tort: un desert care ascundea în blatul său pufos un singur bob de fasole și un singur bob de mazăre. Cine găsea în felia sa acel bob era „încoronat” pentru o noapte rege sau regină a casei respective. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, „regina” cinei de Crăciun era plăcinta de gâscă. Gâsca era umplută cu carne de curcă, de iepure și de rață și totul era învelit într-un aluat.

Chiolhăneală medievală domnească

Nici prin părțile noastre, istoria meselor de sărbători nu e lipsită de savori și fantezie. Chiar dacă, desigur, era o mare deosebire între ospețele boierilor și mâncarea de zi cu zi a țăranilor, de sărbători mesele erau îmbelșugate și nu lipseau mâncărurile ce astăzi ar trece drept ciudate. Savantul călător italian Francesco Griselini, cel care a străbătut tot Banatul între 1774 și 1777, nota că „şi cei mai săraci mâncau de Crăciun un purcel, iar de Paşti un miel şi plăcinte”. Mesele domnești la mari sărbători precum Crăciunul durau și 12 ore, timp în care se perindau zeci de bucate, greu de mistuit, după cum mărturisea medicul Andreas Wolf în secolul XVIII, vorbind despre bucătăria românească: „atât de grasă încât cu greu poate fi suportată de un stomac german”. Mămăligă îmblănită cu brânză, supe de grăsime de vită, cataifuri, baclavale, caplamale, friptură tocată la frigare, mâncăruri de vânat de toate soiurile, de la căprioară până la prepeliţă, precum şi preparate pescăreşti, „boi întregi umpluţi cu pui, raţe, sitari şi împodobiţi bogat cu panglici şi monede de aur”, dar și pilafuri orientale, supă de varză numită poreriac, toate se găseau pe mesele domnești, după cum aveau să lase mărturie Anton Maria del Chiaro, secretarul italian al domnitorului Constantin Brâncoveanu, ducele Armand-Emmanuel du Plessissau sau baronul von Campenhausen. Și, pentru că încă de pe atunci intrase prin bucătăriile domnești credința că peștele aduce noroc celor ce-l mănâncă în noaptea dintre ani, reproducem o reţetă, făcută în spiritul veacului al XVIII-lea, consemnată de revista Historia, pentru prepararea unor mâncăruri de peşte: „după ce vei griji peştile, să-l faci în patru părţi au în mai multe, cum îţi va plăcea, şi îl pune în tingire, puindu-i untudelemn, sare, piper, puţintele cuişoare, erburi mirositoare tocate şi o ceapă tocată mărunţel şi apoi îl fierbe. Deci, când va fi aproape de fiert, să-i pui puţintel miez de pâine frecat şi capere şi, când îl vei turna, să-i pui pe deasupra puţintică nucşoară; iară de vei vedea că iaste mâncare zemoasă, să-i pui pe dedesubt fălii de pâine prăjită”.

foto: freepik.com

Bizar culinar românesc, din Evul Mediu până azi

Anton Maria del Chiaro lasă mărturie în însemnările sale că o inovaţie culinară a epocii fanariote a fost gătirea melcilor, întâlniţi tot mai des în bucătăria domnească, restul românilor continuând să se ferească de această „modă”. Alte preparate au traversat veacurile și sunt astăzi adevărate tradiții culinare la români. Ceea ce însă pentru mulți dintre noi sunt delicii de sezon, oamenilor din alte colțuri ale lumii le-ar putea părea la fel de apetisante precum omizile africane și ouăle negre chinezești unora dintre noi. Răciturile, numite cotoroage în Banat și piftie în Moldova, gătite din picioare și urechi de porc, cu oase și cartilaje, fierte cu mult usturoi, până când lichidul devine gelatinos, sunt printre cele mai ciudate mâncăruri, în opinia multora dintre străinii care au avut parte de-un Crăciun cu ghiftuială în România. Caltaboșii și toba au loc de cinste la masa bizareriilor, întrecuți doar de sângerete. Dar, de departe, campionul ciudățeniilor culinare românești în percepția străinilor ce se nimeresc goști în zilele sărbătorilor de iarnă este borândăul, neaoșa mâncare preparată din sângele porcului abia sacrificat, frecat cu făină de mălai, gătit cu multă carne și servit cu răchie și murături din belșug, care face din comesenie o experiență greu de uitat.

Trimite articolul

X
Taguri:
cotoroage ,
masa sarbatori
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Un bărbat beat și-a turnat benzină pe el și pe mașină, într-o benzinărie din Timișoara
    2
    László Krasznahorkai, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2025
    3
    Amenzi de peste 39.000 de lei și permise reținute pe DN6. Polițiștii din Timiș, Caraș și Mehedinți, la vânătoare de șoferi neatenți
    4
    Tradiția continuă. Concertul de Crăciun 2025 al comunității italiene, în decorul Bisericii Millennium
    5
    A murit Marius Keseri, bateristul trupei Direcția 5
    6
    FOTO. De la costumul ceangăilor la podoabele junilor. O expoziție inedită poate fi văzută la Muzeul Satului Bănățean
    7
    „Dacă n-ar fi, nu v-am povesti”, o expoziție dedicată graficii și ilustrației de carte, la Timișoara
    8
    Bike-sharing la Lugoj. Licitația atrage deja trei firme
    9
    Angajați ai ITM Timiș, în control alături de inspectori de muncă din Italia. Vizat a fost domeniul construcțiilor
    10
    Lucrări de lungă durată. Trafic restricționat sau chiar închis pe încă cinci străzi din Timișoara

    Cele mai noi știri

    Capitală Culturală

    Tradiția continuă. Concertul de Crăciun 2025 al comunității italiene, în decorul Bisericii Millennium

    Ştiri din Timiș

    Toleranță zero la articole pirotehnice. Poliția Locală Moșnița Nouă anunță amenzi mari și pedepse cu închisoarea

    Ştiri din Timiș

    Fântâni arteziene, piațetă nouă și mai mult spațiu verde. Sânnicolau Mare își modernizează centrul cu o investiție majoră

    Eveniment

    Bărbat reținut după ce și-a bătut concubina și i-a blocat ieșirea din casă

    Ştiri din Timiș

    Salt spre viitor: UVT primește fonduri strategice și demarează un proiect energetic de referință în Dumbrăvița

    Utile

    Lucrări ale SDM în Timișoara, astăzi, 6 decembrie

    România

    Sfântul Nicolae: tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie în gospodăriile românilor

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 6 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    Învață DiscoFox înainte de Revelion și sprijină animalele aflate în dificultate la FABER

    Sănătate

    FOTO. Modernizări importante la Secția de Chirurgie Generală a Spitalului Municipal Timișoara
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici