tion.ro Web analytics

Numai 340.000 de euro de la Ministerul Culturii pentru TM2021, în acest an. În 2020 va fi mai bine

Numai 340.000 de euro de la Ministerul Culturii pentru TM2021, în acest an. În 2020 va fi mai bine

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
TM2021 primește în acest an, de la Ministerul Culturii, exact 1,6 milioane de lei! În iunie, guvernul aproba o ordonanță care stabilea atât cadrul de finanțare pentru Capitala Europeană a Culturii, cât și o sumă de 52,9 milioane de lei, pe patru ani. În 2020 ar putea fi mai bine. Cu o condiție.
Scris de Roxana Deaconescu - TM2021 primește în acest an, de la Ministerul Culturii, exact 1,6 milioane de lei! În iunie, guvernul aproba o ordonanță care stabilea atât cadrul de finanțare pentru Capitala Europeană a Culturii, cât și o sumă de 52,9 milioane de lei, pe patru ani. În 2020 ar putea fi mai bine. Cu o condiție.

Merge greu cu finanțarea pentru TM2021. În iunie, când OUG 42/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial, părea că va curge lapte și miere înspre Timișoara. Actul normativ stabilea cadrul de finanțare pentru Capitala Europeană a Culturii din 2021. Practic, pentru următorii patru ani au fost alocate credite de angajament în cuantum de 52,9 milioane de lei.

„Finanțarea nerambursabilă a programului se asigură anual pe baza unui contract de finanțare încheiat între Ministerul Culturii și Identității Naţionale (MCIN) și Asociația «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii». Alocările anuale destinate acestui program se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul ministerului”, scrie în OUG 42/2019.

E luna august și un lucru este clar: în acest an nu va fi semnat un contract de finanțare între TM2021 și MCIN. Însă vor fi semnate… cinci, pe o sumă de exact 1,6 milioane de lei.

„Cu Ministerul Culturii așteptăm rectificarea bugetară pentru a ne fi alocată, în 2019, suma de 1,6 milioane de lei. Noi am depus șapte proiecte, au fost selectate inițial trei și acum am ajuns la cinci. Sunt proiecte pe care noi le derulăm cu parteneri din oraș. În acest an nu va fi un contract între TM2021 și Ministerul Culturii. Abia de la anul vom avea unul. Anul acesta semnăm contracte individuale pentru fiecare proiect. Contractele de finanțare vor fi semnate între noi și Ministerul Culturii, pentru fiecare din aceste proiecte, și noi, la rândul nostru, vom semna cu partenerii”, explică Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Ce se va întâmpla în 2020? Se va semna contractul de finanțare cu Ministerul Culturii și totul ar trebui să se regleze. Cel puțin din punct de vedere al banilor. Depinde însă de momentul în care va fi votat bugetul național, lucru care, în 2019, s-a întâmplat abia la finele lunii aprilie.

„Ne dorim să semnăm cât mai devreme posibil. Altfel sunt întârzieri, dar procedura este după aprobarea bugetului național. Dacă bugetul național pentru 2020 va fi aprobat târziu, așa cum s-a întâmplat în 2019, vor fi întârzieri și se vor pune mari semne de întrebare cu privire la capacitatea de implementare a anului 2021. Anul începe în ianuarie”, ne-a mai declarat Simona Neumann.

Pentru anul 2019, din care au rămas mai puțin de cinci luni, situația e oarecum clară. TM2021 a semnat contractele de finanțare cu Primăria Timișoara și CJ Timiș. Municipalitatea ar trebui să aloce, în acest an, 10 milioane de lei către asociație, așa cum a decis, în mai, consiliul local. Potrivit unui angajament asumat tot prin HCL, dar în 2015, suma ar fi trebuit să fie de 16,9 milioane de lei. La acești bani se adaugă cotizația anuală de un milion de lei, plătită parțial.

CJ Timiș a votat abia la începutul lunii iulie plata cotizației anuale de 500.000 lei, din care a fost achitată suma aferentă primului trimestru. De asemenea, pe Agenda Culturală a CJ au intrat, la secțiunea specială dedicată TM2021, care nu concurează cu nimeni altcineva pentru acești bani, cinci proiecte. În total, este vorba despre 1,4 milioane de lei, care merg astfel: La pas/ Slowing Down, ediția a doua – 490.000 lei; Cămine în mișcare, ediția a doua – 590.000 lei; Privește orașul/ Spații vii – 30.000 lei; Kids 21 – Anotimpuri, prima ediție – 190.000 lei; Pe urmele lui Bartok/ Re-tracing Bartok, ediția a doua – 100.000 lei.

Anul viitor, TM2021 ar dori ca și la CJ să semneze un singur contract de finanțare, nu câte unul pentru fiecare proiect.

„Am înțeles că se vor face demersuri în acest sens, să se treacă la modalitatea de finanțare dată prin ordonanța aprobată în această vară de guvern, și anume finanțare directă. Vom avea de fiecare dată proiecte, dar să nu trecem prin acest concurs. Există suma alocată separat pentru TM2021 și nu intrăm în competiție cu celelalte organizații. De anul viitor am dori să înaintăm către CJ un portofoliu de proiecte, dar să semnăm un singur contract de finanțare. Noi să gestionăm aceste proiecte și, bineînțeles, să le decontăm. Nu e nicio problemă”, afirmă Neumann.

Vă reamintim, în luna iunie, Timișoara a fost vizitată de experții Comisiei Europene, care monitorizează felul în care este implementat proiectul 2021. Ei au apreciat munca depusă, deși se așteptau la mai mult, și atenționează asupra problemei banilor.

„Grupul se aștepta ca, în urma ultimei vizite in situ din iunie 2018, mai mulți pași să fi fost parcurși; cu toate acestea, recunoaște și apreciază munca desfășurată de echipa Timișoara 2021 și de oraș. (…) În special, este esențial să se rezolve problemele legate de procedurile de finanțare publică. Este necesar să se înceapă implementarea planului de producție pentru programul artistic care a fost angajat în dosarul de candidatură”, au concluzionat experții.

Raportul poate fi citit integral AICI!

Articole pe aceeași temă:

http://www.tion.ro/lipsa-banilor-si-birocratia-principalele-critici-aduse-proiectului-timisoara-capitala-culturala-europeana/2289226

http://www.tion.ro/robu-admite-situatia-financiara-grava-a-asociatiei-timisoara-capitala-culturala-eu-am-dat-cat-am-putut/2283405

http://www.tion.ro/tm2021-robu-scoate-oamenii-in-strada-daca-timisoara-pierde-titlul-din-lipsa-de-finantare/2276986

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Primăria Timișoara le dă săracilor pastă de dinți, șampon, săpun și detergent
  De la finalul lunii, persoanele defavorizate din Timișoara primesc produse de igienă de la primărie. Direcția de Asistență Socială distribuie pastă de dinți, șampon, săpun și detergent, cumpărate și cu bani de la UE.

  Ştirile judeţului Timiş

  Nicolae Robu: PNL Timiș nu are locomotivă pentru consiliul județean
  PNL nu va desemna un candidat pentru funcția de președinte al CJ. Cel care stabilește regulile dacă se va renunța la alegerea prin vot direct a șefului CJ este chiar președintele filialei județene, Nicolae Robu, care nu este de acord cu legislația. El spune că oricum nu există personalități mai importante decât partidul.

  Ştirile judeţului Timiş

  DenTim – congres internațional de medicină dentară, la Timișoara, pentru studenți și tineri stomatologi
  La Timișoara va avea loc Congresul Internațional de Medicină Dentară „DenTim” pentru studenți și tineri medici, eveniment care a ajuns la cea de-a XIV-a ediție.

  Ştirile judeţului Timiş

  De ce se suprataxează parcarea Timpark pe două străzi din centrul Timișoarei
  Fără să avem o parcare mare în zona centrală și cu multe străzi interzise șoferilor, se suprataxează parcarea pe două artere de lângă Piața Victoriei. Explicația? A amenajat locuri pe un bulevard, iar primarul Robu spune că este normal, pentru că peste tot în lume costă să parchezi în centru. 1

  România

  Percheziții în Timiș, pentru acte fictive de reciclare a deșeurilor. Prejudiciu de 5,5 milioane de euro
  Percheziții efectuate, duminică dimineața, în București și în alte patru județe din țară, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 5,5 milioane de euro. Sunt efectuate verificări în Timiș, Hunedoara, Mehedinți și București.

  Ştirile judeţului Timiş

  Donează pentru salvarea Băilor Neptun din Herculane: „Avem nevoie de ajutorul vostru!”
  Tinerii arhitecți de la Asociația Locus, care derulează Herculane Project, au nevoie în continuare de sprijinul vostru pentru punerea în siguranță a clădirii Băilor Neptun din stațiunea Băile Herculane.

  Ştirile judeţului Timiş

  Victor Ponta, la Timișoara: „M-aș fi așteptat ca Guvernul PNL să se apuce de guvernare”
  Victor Ponta, președintele Pro România, aflat la Timișoara în acest sfârșit de săptămână, s-a referit la „situația de instabilitate politică” a României, care, spune fostul premier al României, „se răsfrânge mai departe, în zona economică”.

  Ştirile judeţului Timiş

  Fetiță și bunica ei, lovite pe trotuar de un șofer care a intrat cu viteză în curbă, în Complexul Studențesc din Timișoara
  Accident de circulație, sâmbătă după-masă, la intersecția străzilor Pestalozzi și Ofcea, în Complexul Studențesc din Timișoara. O fetiță de 5 ani și bunica ei de 66 au ajuns la spital după ce au fost lovite pe trotuar de un șofer care a intrat cu viteză prea mare în curbă. 6

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.