tion.ro Web analytics

MultipleXity ar putea costa de fapt 20 de milioane de euro și va fi gata de tot în 3 ani și ceva. În proiectare de un an

De Roxana Deaconescu

MultipleXity ar putea costa de fapt 20 de milioane de euro și va fi gata de tot în 3 ani și ceva. În proiectare de un an

Vă mai amintiți de MultipleXity? S-a discutat foarte mult despre viitorul centru pentru artă, tehnologie și experiment care ar trebui să fie perla TM2023. În urmă cu un an a intrat în proiectare, într-un contract de 300 de zile, iar proiectul ar fi trebuit să ajungă deja la primărie. Nu e gata, iar la lucrările propriu-zise putem doar să visăm.
Scris de Roxana Deaconescu - Vă mai amintiți de MultipleXity? S-a discutat foarte mult despre viitorul centru pentru artă, tehnologie și experiment care ar trebui să fie perla TM2023. În urmă cu un an a intrat în proiectare, într-un contract de 300 de zile, iar proiectul ar fi trebuit să ajungă deja la primărie. Nu e gata, iar la lucrările propriu-zise putem doar să visăm.

Marea lucrare de infrastructură pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană, estimată la 12 milioane de euro, a intrat în proiectare încă din vara anului trecut. Primul concurs de soluții din istoria Timișoarei, organizat de Ordinul Arhitecților din România, a fost câștigat de Biroul Individual de Arhitectură Șerban Daniel Lucian din Cluj-Napoca. La sfârșitul lui iulie 2020 a fost semnat și contractul în valoare de 2,96 milioane de lei, cu o durată de nici mai mult nici mai puțin de 300 de zile.

Contractul de 600.000 de euro cuprinde „documentaţia topografică, documentații pentru obținerea avizelor și acordurilor, studii de teren şi expertize tehnice necesare – PAC + POE: Studiu Geotehnic documentații pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor documentaţii topografice, documentaţii tehnice – D.T. (D.T.A.C.+D.T.O.E.) pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – PT + DDE: Proiect tehnic de execuție, detalii de execuţie, plan de sănătate şi securitate în muncă, programul de control al calității și urmărirea aplicării pe șantier a soluțiilor”.

Teoretic, contractul ar fi trebuit predat primăriei în zece luni și un pic, dar suntem cu un picior în toamna lui 2021 și încă nu s-a prezentat nimic. Ceea ce se știe de ceva timp este că MultipleXity va avea două zone, una unde se află Muzeul „Corneliu Mikloși” (unde vor fi făcute câteva transformări – n.r.) și alta unde a fost sediul STPT, chiar pe terenul pe care erau fostele ateliere ale societății de transport public. Reprezentanții primăriei se referă la ele ca Subzona 1 și Subzona 2.

În 2023 s-ar deschide o parte

Deși suntem destul de în urmă, oficialii instituției de pe C.D. Loga cred că partea cu muzeul de transport public va fi deschisă în 2023. Nici măcar pentru această „subzonă” nu este gata documentația și e nevoie și de un aviz ISU, pentru că va fi amenajată curtea, vor fi amenajate toalete și căi de acces.

„Subzona 1 are documentația aproape completă. Mai avem nevoie de un aviz ISU pentru creșterea semnificativă a capacității. Lucrările de amenajare a acestei zone vor începe în prima jumătate a anului viitor, pentru că nu dorim să blocăm proiectele culturale importante care sunt programate aici în toamnă. Estimăm că ele vor dura circa șase luni, deci această subzonă va fi deschisă publicului în 2023”, a precizat Bogdan Marta, consilier personal pe probleme de comunicare al primarului Dominic Fritz.

Vizavi de muzeu, de partea cealaltă a străzii, vor fi lucrări ample. Primăria Timișoara a primit DALI (Documentația pentru Avizarea Lucrărilor de Intervenție), pe care trebuie să-l supună atenției consiliului local. Abia apoi se poate trece la proiectul tehnic, la care teoretic se va lucra trei luni, iar abia apoi se poate face licitația pentru execuție.

De la 12 la 20 de milioane de euro, cu dotări

„Trebuie aprobat în plen, iar apoi se poate începe lucrul la proiectul tehnic, estimat să dureze trei luni. Investiția în Subzona 2 este estimată la circa 20 de milioane de euro, iar timpul de execuție este de trei ani și patru luni. Ne dorim o execuție etapizată, ca să nu blocăm întreaga subzonă pentru o perioadă așa de lungă de timp și să avem unele zone deschise publicului încă din 2023”, a mai explicat Bogdan Marta.

Valoarea estimată a investiției a crescut așadar de la 12 milioane de euro (cât era în dosarul de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană) la 20 de milioane de euro. De unde până unde opt milioane de euro în plus? 30% sunt dotările, mai spun cei din primărie.

„Din dorința de a avea un proiect cât mai complet, în mai s-a format un grup de lucru cu reprezentanții Asociației TM2023 și ai mediului cultural timișorean, astfel încât cerințele pentru spațiile de laboratoare tematice și producție digitală să aibă și o listă cât mai completă de dotări. Dotările ajung la 30% din devizul general. Dacă nu ar fi fost incluse din start în proiect, ar fi cauzat ulterior această suplimentare. Incluzându-le din start, am evitat alte întârzieri și costuri suplimentare care ar fi condus la riscul de deraiere a acestui proiect major pentru anul 2023”, a precizat consilierul personal al primarului.

În mai 2021, când nu se știa clar ce se întâmplă cu Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, care a fost amânată pe 2023 din cauza pandemiei, încă nu se știa că valoarea investiției crește atât de mult. Iar primarul Dominic Fritz „ținea pumnii” ca execuția să înceapă… în toamnă.

„Ținem pumnii ca execuția să poată să înceapă, în toamnă, în iarnă, să putem să realizăm acest centru în etape și să putem avem evenimente acolo chiar și în timpul lucrărilor”, mărturisea primarul Timișoarei în această primăvară.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Primarul Fritz ține pumnii pentru MultipleXity. Cum stă Timișoara cu infrastructura culturală pentru TM2023

Se face primul pas pentru construirea Centrului de Artă, Tehnologie și Experiment – MultipleXity

MultipleXity e departe de a deveni realitate. 10 luni se va lucra doar la proiectarea centrului de 12 milioane de euro

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Q says:

  Ce plm e asta? De multiplexiti are nevoie satul asta fara lumini? Fmm

 2. Ceasca says:

  Alti bani publici aruncati. Ca si vaporasele! Ca si o gramada de muzeze fara rost. Misuna pe langa primari o fauna de smecheri abonatzi la banul public.
  Bine ca au motiv sa creasca taxele!

 3. top_gop says:

  Consilier pe probleme de domiciliu pentru candidatura la primarie ii trebuia lui fritz, ca de comunicat se descurca si singur, baga de numa’ “din top” Asa, acum avem un primar care nu avea dreptul de a candida, si care se joaca cu bugetul Timisoarei; doara se pot mari impozite, se pot pune taxe, sunt destui fraieri sa accepte. 8 milioane in plus? O nimica toata pentru timisoreni, ne bucuram ca s-a mai format un “grup de lucru”. Desi mie toata sleahta asta imi pare un grup de interese particulare pe bani publici.

 4. Gina says:

  “”Valoarea estimată a investiției a crescut de la 12 milioane de euro… la 20 de milioane de euro.”” >>> daca este doar valoare “estimata”, atunci valoarea definitiva va fi cu vreo 30% mai mare. Ca în orice proiect de asa marime. Si asta cam peste tot în EU. Oricum suma este astronomica pentru o asemenea realizare în conditiile concrete ale vietii de azi si ale necesitatilor urgente din Timisora! Poare vreun jurnalist mai informat sa ne informeze cam ce altceva s-ar putea realiza cu cel putin 20 milioane în orasul Timisora?

 5. colocolo says:

  In ritmul asta mai bine cedam titlul Clujului. Nu suntem instare de nimic se pare. Suntem praf.

 6. radu says:

  Ce capitala ? Ce cultura ? O rusine, asta e acest oras la 103 ani de la anexare !

 7. Unul oarecare says:

  Acuma ca am terminat de renovat toate scoliile si spitalele, am facut chiar sute noi, am facut pasaje, am facut parcari supraetajate, am facut perdele verzi sa reducem poluarea putem sa ne apucam sa renovam depouri de tramvaie vechi sa mai facem cate un club pentru tineretul cult, nu?
  Asta era un exemplu clar de proiect a la USR FRITZ ce trebuia oprit. In schimb FRITZ a oprit lucrarile la drumul boilor fix la partea care tine de timisoara, fiind mai rau decat ce vezi in pozele de dupa al 2-lea razboi mondial! Sa tot laudat cu USODA ca vara asta vor fi nu stiu ce minuni pe acolo si spre bucuria BOSCHETARILOR nu sa distrus centrul lor de recrere.Dar in fost cu ce nu sa laudat si ce a facut NIMICA

 8. IOAN says:

  Fritzule de aia marewsti taxele cu 320% ca sleahta de escroci care sug banul public sa poata lua lozul cel mare?
  Cum adica de la 12 la 20 mil Eur? Pai voi ar trebui sa sfarsiti cu totii dupa gratii, oare cum se poate asa ceva, nu exista organe de control in tara asta, sa vada ce marsavii faceti?
  De aia ati venit sa conduceti acest oras, ati promis multe si nu facti nimic, din contra distrugeti tot!
  Afara cu voi, hotilor!

 9. toto says:

  ar trebui adaugata o parcare pentru expertii in car tuning si drifturi. si obligatoriu un loc pentru cafengii de la mall si pitipoance. atunci toti carcotacii ar fi de acord. cat despre managementul lucrarilor publice doar un cuvant: praf

 10. aiurea says:

  ce prostie mai e si asta? chiar nu sunt alte prioritati in orasul asta? nu se pot folosi banii astia pentru ceva mai util si necesar comunitatii? oricum va fi un esec si va ramane neterminat doar ca se vor sifona bani la nesfarsit…

 11. nevoiedebani says:

  Concluzia articolului : am dat 600.000 euro la un proiectant, care sa ne spuna ca ne trebuie cu 8 milioane de euro mai mult pentru un proiect la care era CONDITIE OBLIGATORIE : BUGET MAXIM 12 MILIOANE EURO ? Doar intreb. Acum, pentru ca in Timisoara SE RESPECTA LEGILE, proiectantul va fi platit CHIAR DACA NU A RESPECTAT CONDITIA DIN CAIETUL DE SARCINI ? Felicitari, noii oameni din USR stiu cum sa respecte regulile. Ne spun, aproapre in fiecare saptamana, cum o sa ne impoziteze mai mult, cum o sa platim chiar daca parcam in spatele blocului, etc. INTREBARE : DE UNDE SE IAUCEI 8 MILIAONE DE EURO IN PLUS ? De la cei care parcheaza in spatele blocului si trebuie taxati ? Si bagati intr-un proiect care arata cel mult discutabil ?

 12. 321 says:

  Va repet pana va treziti!!!
  usr doreste efalimentarea tarii. PUNCT!!!
  Vin facturile la utiliztati. O sa fie JALE!!! Din proprietari, o sa ajungem chiriasi in tara noastra!!! TREZIREA, ca e TARZIU!!!

 13. Anti_vir says:

  Un alt proiect fara viitor care dupa TM2023 totul va intra probabil in paragina. Vor fi o gramada de spatii culturale pe care primaria va trebui sa le intretina dar evident nu va fi posibil cu fondurile actuale. Probabil vor mari taxe sau vor taia de la alte proiecte, adica infrastructura, educatie, sanatate…

 14. stefansandu says:

  Dupa ce a sosit primul tramvai turcesc in Timisoara, si-au amintit ca nu au hala de mentenanta pentru el si pentru cele 21 care vor mai veni. Ma gandesc ce o fi fost in capul lui Robu de a sacrificat o baza de mentenanta inca functionala, pentru ceva nedefinit, cu o utilizare neidentificata, inca!

 15. Cetatean says:

  Lucrez constructii si pretul de proiectare este undeva la 15 euro/mp cu totului tot. Acesta poate scadea pe la 10 euro daca proiectul e mai slab, poate creste pe la 20 euro daca se doresc avioane. La lucrarile mari, la mii de mp scade pe pricipiul en grosului. Deci la suprafete mari la 15 euro/mp ai un proiect bun.
  Daca impartim 600.000 euro la 15 euro/mp ne da 40.000 mp. Atat au halele alea??? Eu zic ca nu, ca vreo 3-5000 mp maxim. Deci iarasi preturi mega umflate!
  Nu mai zic de executie: 20 mil??? Cu astia un om normal facea vreo 3 parcari supraetajate, vreo 7- 9 mil, cu 1-2 mil curata tot orasul cu tot spalatul la rigola si eliminarea rampelor clandestine, si cu vreo 10-11 mil reabilita 2-3 spitale si mai construia si vreo 3 crese si gradinite!!!!

 16. Anubis says:

  Pentru doua hale amarate?

 17. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Bicicliștii vor avea voie prin centrul Timișoarei, la șapte luni de când USR a anunțat că elimină amenzile

  Ştiri din Timiș

  Dominic Fritz se mută la curte. „Soția mea și-a dorit să crească copilul nostru într-o casă a ei. La Timișoara”

  Ştiri din Timiș

  Colterm deschide o casiere nouă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  Proiectul Mic dejun la Margina, pe locul 3 la concursul european „Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil”

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș „plusează” pentru a găsi servicii IT pentru platforma digitală. Prima licitație a eșuat

  Ştiri din Timiș

  Concursul de director la Filarmonica Banatul, anulat de Tribunalul Timiș. Ioan Gârboni câștigă iar în instanță

  Ştiri din Timiș

  Iulius Town îți prezintă expoziția ce îmbină arta, tehnologia și natura, și te premiază!

  Ştiri din Timiș

  Mitropolitul Banatului: Să ascultăm sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și să ne rugăm împreună

  Capitala Culturala

  „Bătaie” pentru noua echipă TM2023 de la Centrul de Proiecte. 70 de candidați pentru șapte posturi

  România

  Noile restricții aprobate de CNSU: carantină de noapte, evenimente private interzise, magazine și restaurante închise la 21

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici