tion.ro Web analytics

UPDATE. Ministrul Culturii nu crede că Timișoara ar fi fost pregătită să dețină titlul de Capitală Culturală în 2021

De Bogdan Marta
Reactualizat la:

UPDATE. Ministrul Culturii nu crede că Timișoara ar fi fost pregătită să dețină titlul de Capitală Culturală în 2021

Reactualizat la:
Noroc cu pandemia, pentru că altfel Timișoara nu ar fi fost pregătită să dețină titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021. Asta crede ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, prezent, miercuri, la Timișoara. Vestea bună e că doi ani ar fi suficienți pentru realizarea pregătirilor necesare, dar mai sunt niște chestiuni politice de pus la punct... UPDATE. Decizia luată după întâlnirea avută de ministrul Culturii și Alin Nica cu Dominic Fritz.
Scris de Bogdan Marta - Noroc cu pandemia, pentru că altfel Timișoara nu ar fi fost pregătită să dețină titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021. Asta crede ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, prezent, miercuri, la Timișoara. Vestea bună e că doi ani ar fi suficienți pentru realizarea pregătirilor necesare, dar mai sunt niște chestiuni politice de pus la punct... UPDATE. Decizia luată după întâlnirea avută de ministrul Culturii și Alin Nica cu Dominic Fritz.

În mai puțin de două luni, Timișoara ar fi trebuit să dețină titlul de Capitală Culturală Europeană. Doar venirea pandemiei a făcut ca acest eveniment să fie amânat până în 2023, pentru că Timișoara nu era deloc pregătită.

Prezent la Timișoara, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a recunoscut că există probleme și în ceea ce privește asociația care gestionează implementarea programului pentru anul în care orașul va deține râvnitul titlu.

Într-adevăr, au fost multe blocaje. Au fost, probabil, și diferențe de viziune între consiliul județean, primărie, minister. A fost o asociație care ar fi trebuit să coaguleze toate aceste instituții. Nu s-a întâmplat acest lucru. Astăzi, avem atât la primărie, cât și la consiliul județean, conducere nouă și atunci cu siguranță că abordările vor fi cu totul altele”, spune, optimist Gheorghiu.

El a adăugat că ministerul a alocat în urmă cu două luni 12,5 milioane de lei pentru a se plăti facturi pentru „anumite șantiere”, fără a le nominaliza, și că Guvernul a mai alocat și aproape 100 de milioane de lei, credite de angajament, pentru diverse proiecte legate de acest titlu.

Așadar, avem toate motivele să fim optimiști că aceste tărăgănări nu se vor mai întâmpla. Dacă noi avem alocate aproape 100 de milioane de lei, credite de angajament, e clar că (Timișoara – n.r.) va fi pregătită după ce se vor cheltui acești bani”, a încercat să tragă concluzia ministrul.

El a dat vina pe greaua moștenire lăsată de predecesorii săi și faptul că aceștia nu au fost interesați de acest proiect.

Eu zic că în acești doi ani e timp suficient să fie implementate toate cele propuse. Dacă mă întrebați dacă Timișoara ar fi fost gata la 1 ianuarie anul viitor, răspunsul meu e nu. Pentru că nu e timp să faci într-un an ce nu s-a întâmplat în ultimii ani”, a mai subliniat ministrul Culturii.

La rândul lui, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, consideră că nu este cazul să se caute vinovați pentru acest eșec evitat doar de providență, însă subliniază că proiectul trebuie asumat de toată lumea, pentru că el trebuie să aparțină tuturor, nu doar anumitor persoane.

Eu cred că nu trebuie să căutăm vinovați și trebuie să privim către viitor. Dacă l-am fi făcut anul viitor, nu cred că am fi avut succesul pe care ni-l dorim. (…) Acest proiect trebuie să fie al nostru, al tuturor, pentru că așa este normal”, a explicat Nica.

Declarația lui Nica duce cu gândul la faptul că, înaintea alegerilor locale, fostul primar Nicolae Robu a insistat ca statutul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană să fie schimbat. Lucru care s-a și întâmplat, sub amenințarea tăierii tuturor fondurilor municipale pentru asociație, instituția primarului primind atunci puteri depline asupra asociației. Providența a intervenit, însă, din nou, iar PNL a pierdut Primăria Timișoara, precum și asociația, noul primar USR/PLUS, Dominic Fritz, având acum puteri depline asupra acestui ONG de utilitate publică.

Nu este clar dacă Nica se referea exact la o împărțire a puterilor în cadrul asociației între cei doi câștigători ai alegerilor locale în Timiș și Timișoara, PNL și USR/PLUS, cert este că, întrebat direct despre acest lucru, Gheorghiu a dat de înțeles că puterile asupra asociației trebuie împărțite între Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii.

Am o întâlnire cu noul primar. Opinia mea e că orice decizie trebuie luată de comun acord pentru a nu apărea blocaje. Inclusiv postul de comisar (reprezentantul Ministerului Culturii în cadrul asociației – n.r.) este neocupat, dar va fi ocupat doar după ce vom ajunge la o concluzie comună. Doar așa lucrurile vor curge și nu vor mai stagna”, a concluzionat Gheorghiu.

Bani pentru Teatrul Național Timișoara

Legat de infrastructura culturală a orașului, ministrul Culturii și președintele Consiliului Județean Timiș au declarat că ministerul va aloca aproape 30 de milioane de lei pentru înălțarea, renovarea și dotarea Sălii 2 de spectacole a Teatrului Național din Timișoara.

De asemenea, aproape 5 milioane de lei vor fi alocați și Fabricii de decoruri de la Timișoara, unică în România. Din aceștia, 560.000 de lei vor veni în acest an, iar restul anul viitor, au promis aceștia. Banii vor fi folosiți pentru dotarea și extinderea capacității acestei fabrici, astfel încât aceasta să poată realiza decoruri atât pentru teatrele din țară, cât și din străinătate.

UPDATE. Decizia luată după întâlnirea avută de ministrul Culturii și Alin Nica cu Dominic Fritz

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și Alin Nica s-au întâlnit cu Dominic Fritz, miercuri după-amiaza. Aceștia au discutat despre îmbunătățirea procedurilor de lucru în ceea ce privește absorbția fondurilor privind infrastructura culturală, de alocarea de fonduri de către minister pentru programul Timișoara 2021, dar și de modificarea legislației pentru finanțarea acestui program și de finalizarea adoptării normelor metodologice privind proiectele de infrastructură.

„Este necesar să armonizăm procedurile dintre cele trei entități Ministerul Culturii, Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara și să creăm un grup de lucru compus din reprezentați ai autorităților publice centrale și locale și asociațiile din sectorul cultural pentru ca în felul acesta să poată crește atât capacitatea mediului cultural local de a accesa linii de finanțare și de a implementa proiecte culturale de interes local și național, cât și implicarea timișorenilor în programul Timișoara 2021. De asemenea, în perioada următoare, vor fi luate măsuri concrete privind activitatea Asociației Timișoara 2021, precum și modificarea programului cultural Timișoara 2021 și actualizarea având în vedere măsurile restrictive impuse de epidemia COVID-19”, a transmis, după întâlnire, Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. q says:

  multumim pentru observatiile evidente, ministru creier-galaxie ce esti. cate luni au trecut de cand a fost amanat circul asta pana pe 2023? sa-l anunte cineva si pe ministru.

 2. Cristi Lazar says:

  Din moment ce oricum nu s-a facut aproape nimic, cum sa fie pregatita? Daca aruncati o privire sa vedeti ce persoane s-au bagat in asta, o sa si intelegeti de ce. Cei mai multi nu au nicio experienta reala si sunt pusi doar pe ciordeala. Luati, de exemplu, cazul muzeului Corneliu Miklosi. Doar persoane neavenite, fara pregatire si cu CV-uri umflate. Au incasat gras pana acum si au livrat fix nimic. Acum, cu TM2023 sau cat va mai fi, urmeaza alti ani de tocat bani pe linie de apartenenta la grupuri si cu metode de sifonare a banului public riguros puse la punct.

 3. q says:

  cica ar fi pandemie, si imbecilii astia inca se plimba prin tara sa.

 4. q says:

  eu de maine nu voi putea merge la lucru fara sa fiu oprit abuziv de politie. cine stie, poate ma si impusca

 5. Baader says:

  Timisoara nu era, nu este si nici nu va fi pregatita nici pentru 2023 sa fie CEaC. Poate, poate in 2033…

 6. Ştirile judeţului Timiş

  Simonis: Nu vreau pensie specială! Pensia trebuie să fie rezultatul contributivității, nu vreunei funcții
  Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, pe Facebook, că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru că nu vrea pensie specială.

  Ştirile judeţului Timiş

  CJ Timiș: Extinderea la patru benzi a drumului județean dintre centură și aeroport, realizată în proporție de 40 la sută. Va fi gata anul viitor
  Președintele Consililui Județean Timiș, Alin Nica, a fost, luni, în vizită pe șantierul drumului care leagă centura Timișoarei de Aeroportul Internațional Timișoara. Reprezentanții instituției sunt încrezători că lucrarea de extindere la patru benzi a drumului de 1,1 km va fi gata anul viitor, la ieșirea din iarnă. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Viceprimarul Lațcău se va ocupa de fondurile europene, infrastructură și dezvoltare urbană
  Noul viceprimar al Timișoarei, Ruben Lațcău, va prelua în subordine câteva structuri cheie ale administrației locale: fondurile europene, infrastructură și dezvoltare urbană. Proaspătul viceprimar a și descoperit câteva dintre problemele cu care se confruntă municipalitatea timișoreană. „Cultura organizațională (...) a fost una orientată mai degrabă înspre poze de moment ale unui lider falnic care conduce instituția cu mâna în sus.” 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Președintele CJ Timiș, în vizită la șantierul de la Aeroportul Timișoara. Se lucrează și la proiectul unui nou terminal
  Președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica a fost în vizită la șantierul de la Aeroportul Timișoara, unde se realizează un nou terminal de sosiri externe. Se lucrează și la proiectul unui nou terminal plecări externe. 4

  România

  Iohannis: Vaccinul împotriva coronavirusului reprezintă speranța noastră. Cum se va face vaccinarea
  Președintele Klaus Iohannis susține luni o declarație de presă, după ședința avută la Palatul Cotroceni cu miniștrii Apărării, Sănătății și de Interne pe tema campaniei de vaccinare anti-coronavirus. 5

  Sănătate

  Alegeri parlamentare în pandemie. Încă nu s-a stabilit cum vor vota persoanele infectate cu Covid-19 și cele aflate în carantină
  Se apropie alegerile în plină pandemie de Covid-19. Alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie. Nu mai este mult până atunci, dar încă se așteaptă o decizie a Biroului Electoral Central privind modul în care vor vota persoanele testate pozitiv cu virusul SARS-COV2 și cele aflate în carantină, conform informațiilor prezentate de Instituția Prefectului Timiș. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Cursuri gratuite la CCIAT pentru cei dornici să devină Responsabil de Mediu
  CCIA Timiș, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara și Expert Consulting SRL, face înscrieri la cursuri gratuite pentru cei care își doresc să fie Responsabil de Medu. 1

  Sănătate

  Linie telefonică de consiliere psihologică, gratuită, în Timiș, pentru persoanele bolnave de Covid-19 sau izolate
  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș înființează, de marți, 24 noiembrie, o linie telefonică unde vor fi oferite ședințe de consiliere psihologică de suport, gratuite, persoanelor aflate în dificultate din cauza pandemiei de Covid-19.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici