tion.ro Web analytics

Investiții de 1 milion de lei pentru patrimoniul istoric al Timișoarei. Se pot depune cererile de finanțare

De Erika Iszlai

Investiții de 1 milion de lei pentru patrimoniul istoric al Timișoarei. Se pot depune cererile de finanțare

Foto: arhivă
„Acțiuni tematice – Timișoara Capitală Europeană a Culturii” este subprogramul lansat de Institutul Național al Patrimoniului prin care se vor acorda finanțări nerambursabile în valoare de 1.000.000 de lei. Un proiect poate solicita o finanțare de maximum 100.000 de lei. Banii sunt acordați pentru lucrări de întreținere și reparații curente.
Scris de Erika Iszlai - „Acțiuni tematice – Timișoara Capitală Europeană a Culturii” este subprogramul lansat de Institutul Național al Patrimoniului prin care se vor acorda finanțări nerambursabile în valoare de 1.000.000 de lei. Un proiect poate solicita o finanțare de maximum 100.000 de lei. Banii sunt acordați pentru lucrări de întreținere și reparații curente.

Platforma pentru încărcarea aplicațiilor s-a deschis pe 3 ianuarie. Până pe 1 februarie, la ora 16, se pot depune online proiectele. Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanțarea unui proiect în cadrul Apelului de finanțare Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul de acţiuni tematice „Timişoara, Capitală Europeană a Culturii” este de 100.000 lei, pentru intervenții de întreţinere şi reparaţii curente.

Lucrări eligibile:

 • de refacere a integrităţii şi funcţionalităţii sistemelor de acoperire (ex. şarpante, învelitori, decoraţii) şi a sistemele de colectare şi evacuare a apelor pluviale (ex. jgheaburi, burlane, vazoane, sisteme de prindere, rigole, racorduri la canalizarea pluvială); includ şi lucrări pentru instalarea de sisteme paratrăsnet;
 • la finisajele exterioare şi interioare (doar pentru spaţiile comune – coridoare, case de scară, cursive, curţi interioare – care vor fi introduse într-un circuit public), inclusiv pavaje/pardoseli (asigurare, integrare şi completare); pot include punctual şi lucrări de conservare a componentelor artistice integrate în aparatul decorativ al faţadelor;
 • de întreţinere şi reparaţii la componente tehnice istorice (ex. ascensoare);
 • la tâmplăriile exterioare – porţi, ferestre, vitrine, obloane (înlocuiri locale ale elementelor sau părţilor din elemente componente care sunt deteriorate; completări; completare / refacere a finisajelor);
 • instalarea de elemente de signaletică exterioară (ex. semnalizare de monument istoric / casă memorială / element al unui circuit cultural) şi interioară (ex. ghidaj, evacuare, numerotare şi denumire spaţii);
 • dedicate monumentelor de for public, inclusiv amenajarea spaţiului adiacent.

Documente necesare:

 • cerere de finanțare;
 • bugetul proiectului;
 • declarație pe proprie răspundere;
 • ghidul solicitantului;
 • contract de finanțare nerambursabilă;
 • ghid de decontare;
 • raport financiar;
 • centralizator cheltuieli.

Pe 13 aprilie se vor afișa rezultatele finale. Mai multe detalii, AICI.

Luni, 10 ianuarie, de la ora 16, are loc și o sesiune online de clarificare a Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea I / 2022). Trebuie să vă înregistrați AICI.

Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară destinată finanțării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Institutul Național al Patrimoniului (INP) este instituția care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România, elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, Timbrul Monumentelor Istorice.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Se oprește temporar apa pe două străzi din Buziaș

  Ştiri din Timiș

  Două premiere la sfârșitul lunii ianuarie, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Kärcher, lider în tehnologia de cleaning, a inaugurat o nouă reprezentanță în ansamblul mixed-use Iulius Town

  Ştiri din Timiș

  Mihai Ritivoiu, numit prefect al județului Timiș

  România

  Revelion SF la Timișoara. Gongul bate la ora... H

  Ştiri din Timiș

  3 avantaje ale unui logo profesional pentru dezvoltarea afacerii tale

  Ştiri din Timiș

  3 servicii de copywrite care îți vor duce afacerea la următorul nivel

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică

  Ştiri din Timiș

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid a trecut de 21. Situația în Timiș

  România

  Coronavirus, 27 ianuarie: Peste 31.000 de infectări în România și 71 de decese. În Timiș sunt 2.381 de cazuri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici