tion.ro Web analytics

Investiții de 1 milion de lei pentru patrimoniul istoric al Timișoarei. Se pot depune cererile de finanțare

De Erika Iszlai

Investiții de 1 milion de lei pentru patrimoniul istoric al Timișoarei. Se pot depune cererile de finanțare

Foto: arhivă
„Acțiuni tematice – Timișoara Capitală Europeană a Culturii” este subprogramul lansat de Institutul Național al Patrimoniului prin care se vor acorda finanțări nerambursabile în valoare de 1.000.000 de lei. Un proiect poate solicita o finanțare de maximum 100.000 de lei. Banii sunt acordați pentru lucrări de întreținere și reparații curente.
Scris de Erika Iszlai - „Acțiuni tematice – Timișoara Capitală Europeană a Culturii” este subprogramul lansat de Institutul Național al Patrimoniului prin care se vor acorda finanțări nerambursabile în valoare de 1.000.000 de lei. Un proiect poate solicita o finanțare de maximum 100.000 de lei. Banii sunt acordați pentru lucrări de întreținere și reparații curente.

Platforma pentru încărcarea aplicațiilor s-a deschis pe 3 ianuarie. Până pe 1 februarie, la ora 16, se pot depune online proiectele. Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanțarea unui proiect în cadrul Apelului de finanțare Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul de acţiuni tematice „Timişoara, Capitală Europeană a Culturii” este de 100.000 lei, pentru intervenții de întreţinere şi reparaţii curente.

Lucrări eligibile:

 • de refacere a integrităţii şi funcţionalităţii sistemelor de acoperire (ex. şarpante, învelitori, decoraţii) şi a sistemele de colectare şi evacuare a apelor pluviale (ex. jgheaburi, burlane, vazoane, sisteme de prindere, rigole, racorduri la canalizarea pluvială); includ şi lucrări pentru instalarea de sisteme paratrăsnet;
 • la finisajele exterioare şi interioare (doar pentru spaţiile comune – coridoare, case de scară, cursive, curţi interioare – care vor fi introduse într-un circuit public), inclusiv pavaje/pardoseli (asigurare, integrare şi completare); pot include punctual şi lucrări de conservare a componentelor artistice integrate în aparatul decorativ al faţadelor;
 • de întreţinere şi reparaţii la componente tehnice istorice (ex. ascensoare);
 • la tâmplăriile exterioare – porţi, ferestre, vitrine, obloane (înlocuiri locale ale elementelor sau părţilor din elemente componente care sunt deteriorate; completări; completare / refacere a finisajelor);
 • instalarea de elemente de signaletică exterioară (ex. semnalizare de monument istoric / casă memorială / element al unui circuit cultural) şi interioară (ex. ghidaj, evacuare, numerotare şi denumire spaţii);
 • dedicate monumentelor de for public, inclusiv amenajarea spaţiului adiacent.

Documente necesare:

 • cerere de finanțare;
 • bugetul proiectului;
 • declarație pe proprie răspundere;
 • ghidul solicitantului;
 • contract de finanțare nerambursabilă;
 • ghid de decontare;
 • raport financiar;
 • centralizator cheltuieli.

Pe 13 aprilie se vor afișa rezultatele finale. Mai multe detalii, AICI.

Luni, 10 ianuarie, de la ora 16, are loc și o sesiune online de clarificare a Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea I / 2022). Trebuie să vă înregistrați AICI.

Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară destinată finanțării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Institutul Național al Patrimoniului (INP) este instituția care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România, elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, Timbrul Monumentelor Istorice.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  O carte de Mihai Eminescu, în ediție princeps, scoasă la licitație. 7.000 de euro, prețul de pornire

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici