„Și, pentru că prețuim timpul pe care ni-l acordați, vă răsplătim cu o invitație la recitalul de miercuri, 16 aprilie, de la ora 19, de la Sala Capitol”, spun reprezentanții instituției.
Pe scenă vor urca Hana Chang, Antje Weithaas, Sào Soulez Larivière și Bryan Cheng.
În program, spectatorii vor audia lucrări de P. Hindemith, B. Bartók, D. Wijeratne și F. Schubert.
Așadar, tot ce trebuie să faceți este să completați chestionarul pentru public și trimiteți un e-mail la marketing@filarmonicabanatul.ro și veți primi o invitație gratuită la recital. Locurile sunt limitate!
*
Antje Weithaas are un repertoriu vast, care include concertele de Mozart, Beethoven și Schumann, Concertul pentru vioară al lui Jörg Widmann, lucrări clasice moderne de Șostakovici, Prokofiev, Ligeti și Gubaidulina, precum și concerte mai puțin interpretate de Hartmann și Schoeck.
În calitate solistică, Antje Weithaas a colaborat cu marile orchestre de radio germane, precum și cu numeroase mari orchestre internaționale. A colaborat cu renumiții dirijori Vladimir Ashkenazy, Sir Neville Marriner și Marc Albrecht. Este, de asemenea, o dirijoare căutată pentru proiecte cu orchestre de cameră internaționale.
Stagiunea trecută, Antje Weithaas a realizat înregistrarea integralei sonatelor pentru vioară de Ludwig van Beethoven alături de pianistul Dénes Várjon la casa de discuri CAvi-music, distribuită digital de Deutsche Grammophon, care a fost distinsă cu German Record Critics’ Award 2024. Înregistrarea celui de-al doilea concert pentru vioară de Vasks, alături de Camerata Bern, lansată digital de Deutsche Grammophon, este premergătoare ultimului său album, ce cuprinde muzică de Dvorak și urmează să fie lansat în această primăvară.
Antje Weithaas a câștigat Concursul internațional de vioară „Joseph Joachim” de la Hanovra în 1991. Împreună cu Oliver Wille, a preluat conducerea artistică a acestui renumit Concurs în 2019. Cântă la o vioară construită de Peter Greiner în 2001.
Născută în 2002, Hana Chang este câștigătoarea audițiilor internaționale Young Classical Artists Trust și Concert Artists Guild 2023, organizate la Wigmore Hall. A fost nominalizată ca una dintre Starurile în devenire de către Classic FM în 2024 și a fost recent anunțată ca beneficiară a bursei Borletti-Buitoni și membră a programului New Generation Artist de către BBC Radio 3 în perioada 2024-2026.
Pe parcursul stagiunii actuale, Hana își va face debutul alături de Filarmonica BBC, Simfonia BBC, Orchestra Națională BBC din Wales, Sinfonia Viva și Orchestra de Tineret CBSO, printre altele, și va susține un turneu de recitaluri în Marea Britanie, în locații precum St. George’s Bristol, Holywell Room Oxford Leeds International Concert Season și Wigmore Hall.
A concertat cu orchestre precum Simfonia Radio din Praga, Filarmonica Baden-Baden, Czech Virtuosi, Orchestra Teatrului Național (Praga), Simfonia Hunan, Simfonia Utah, Orchestra Filarmonicii din Stuttgart, Filarmonica Poznań și Orchestra de cameră din Tallinn.
Este laureată a Concursurilor Internaționale de Vioară de la Stuttgart, Yehudi Menuhin, Primăvara de la Praga, Beethoven Hradec, Stradivarius și Louis Spohr. Cel mai recent, a fost desemnată laureată a Concursului Internațional de Vioară „Regina Elisabeta” din 2024.
Muzician de cameră pasionat, Hana a cântat în numeroase festivaluri, inclusiv Rockport Chamber Music Festival, International Chamber Music Festival Utrecht, Solsberg Festival, Deer Valley Music Festival, Vevey Spring Classic Festival și Sion Festival, colaborând cu artiști precum Janine Jansen, Sol Gabetta, Daniel Müller-Schott, Dénes Várjon, Amill Groellner și alții.
Cântă la o vioară realizată de Nicolo Amati în 1647, împrumutată cu amabilitate de la Colecția Rin din Singapore.
Violistul franco-olandez Sào Soulez Larivière a fost desemnat „Tânărul Artist al Anului” în 2023 de către International Classical Music Awards (ICMA) și a fost nominalizat drept „Rising Star” de către Organizația Europeană a Sălilor de Concerte (ECHO), care îl va programa să concerteze în cele mai importante săli de concerte din Europa în această stagiune.
A câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Primăvară de la Praga 2023, împreună cu premiile de top la concursurile de la Tokyo, „Oskar Nedbal”, „Max Rostal”, „Cecil Aronowitz” și „Johannes Brahms”.
Este membru al Ansamblului „Frielinghaus”, care a lansat mai multe albume apreciate de critici.
A colaborat cu renumiți compozitori precum Fazil Say, Thomas Adès, Olli Mustonen și Julia Wolfe și artiști valoroși precum Jean Sulem, Nobuko Imai, Antoine Tamestit, Boris Garlitsky și Steven Isserlis.
A fost numit profesor de violă din toamna anului 2023 la Universitatea „Mozarteum” din Salzburg.
A fost distins cu mai multe premii prestigioase, inclusiv „Ritter Preis” din partea Fundației „Oscar și Vera Ritter” și cu „Fanny Mendelssohn Förderpreis”, care i-au permis să lanseze albumul său de debut, „Impression”.
Cântă la violă construită la Montpellier în 2013 de Fréderic Chaudière.
În urma recentelor succese la concursuri internaționale de prestigiu precum „Queen Elisabeth Competition”, „Concours de Genève” și Concursul „Paulo”, violoncelistul născut în Canada și stabilit în Berlin, Bryan Cheng, s-a impus ca unul dintre cei mai fascinanți tineri artiști ai scenei muzicii clasice.
În stagiunea 2024-2025, Bryan Cheng debutează alături de hr-Sinfonieorchester Frankfurt (Orchestra Radio Frankfurt), interpretând Concertul pentru violoncel nr. 1 de Saint-Saëns sub conducerea Erinei Yashima, cu BBC National Orchestra of Wales, interpretând Concertul pentru violoncel de Elgar sub bagheta lui Simone Menezes, cu Prague Philharmonia, prezentând Concertul pentru violoncel nr. 1 de Haydn avându-l ca dirijor pe Oscar Jockel, cu Orchestra Filarmonică din Tampere, interpretând Concertul pentru violoncel de Mason Bates alături de Robert Moody, cu Orchestre Métropolitain, interpretând Variațiunile „Rococo” de Ceaikovski sub conducerea lui Louis Langrée, cu Bochumer Symphoniker sub bagheta lui Nil Venditti, cu Orquesta Reino de Aragón și Ricardo Casero, cu Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara, cu Stuttgarter Kammerorchester și cu Greensboro Symphony Orchestra.
Printre recentele momente culminante ale lui Bryan Cheng se numără concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, alături de Helsinki Philharmonic, Brussels Philharmonic, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre symphonique de Montréal, Calgary Philharmonic Orchestra, National Arts Centre Orchestra Ottawa, Antwerp Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Națională din Taiwan, Orchestra Filarmonică Slovacă și Orchestra Simfonică a Indiei, colaborând cu dirijori renumiți precum Stéphane Denève, Martyn Brabbins, Susanna Mälkki, Alpesh Chauhan, Matthias Pintscher, Dalia Stasevska, Daniel Raiskin, Christian Arming, Yan-Pascal Tortelier, Giordano Bellincampi, Jonathan Darlington, Joshua Weilerstein și Laurence Equilbey.
Numit Artist în Rezidență al Orchestrei Filarmonicii „Banatul” în cadrul stagiunii 2023-2024, Bryan își va continua rezidența în stagiunea 2024-2025, susținând mai multe concerte simfonice și camerale.
Bryan Cheng și-a făcut debutul la Carnegie Hall la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 20 de ani și-a făcut debutul la Elbphilharmonie Hamburg cu Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. În 2022, a devenit primul violoncelist premiat cu prestigiosul „Prix Yves Paternot”, acordat celui mai promițător muzician al Academiei Festivalului „Verbier”. Este laureatul din 2023 al Premiului „Virginia Parker” oferit de Consiliul Canadei pentru Arte – cea mai înaltă distincție a Canadei acordată tinerilor muzicieni.
Bryan Cheng cântă la două violoncele Stradivarius: violoncelul Stradivarius „Bonjour” din 1696, care i-a fost împrumutat de către Canada Council for the Arts, precum și la violoncelul Antonio Stradivarius „Dubois” din 1699, oferit cu generozitate de Canimex Inc. din Drummondville (Québec).
Citiți principiile noastre de moderare aici!